Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Μέτρα 7,9 δισ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση - Νέο Eurogroup την Τετάρτη για τη συμφωνία-λαιμητόμο



Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη για την επίτευξη συμφωνίας που θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Ευρωζώνης, ενώ οι δανειστές ζητούν τα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ πρώτα να ψηφιστούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά στα Κοινοβούλια των χωρών - μελών.
Μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «ουσιαστικό και θετικό βήμα» τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτιμηθούν τις επόμενες ώρες προκειμένου να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα την Τετάρτη.
Για «μείζον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημείωσε ότι τις επόμενες δύο μέρες θα εξεταστούν οι προτάσεις προκειμένου το Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τετάρτη να μεταφέρει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του ελληνικού χρέους, απάντησε «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα». Έκανε εκτενή αναφορά στην πρόταση της Κομισιόν για πακέτο χρηματοδότησης 35 δισ. ευρώ έως το 2020 που θα μεταφερθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι από το πακέτο αυτό το δεύτερο 6μηνο του 2015 θα δοθεί ένα δισ. ευρώ.


Δηλώσεις Μέρκελ

«Σημείο εκκίνησης» είναι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η συζήτηση «να αρχίσει τώρα», δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να υπάρξουν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελέσματα» και πως «Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε τις θέσεις των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης». Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να συνοδεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα αποφασιστούν, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από τη Βουλή της Ελλάδας και σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει να δούμε «τι θα κάνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε κατ' επανάληψη για το ελληνικό χρέος και απάντησε πως για την ώρα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι η αποπληρωμή του χρέους δεν πιέζει αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα. Σημείωσε πως τώρα η συζήτηση είναι για την ολοκλήρωση του 2ου προγράμματος-μνημονίου και τη χρηματοδότηση που προβλέπει. Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας πως έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας να μην ξεπεράσει τα δύο προγράμματα, αλλά είπε επίσης ότι στη Σύνοδο δεν συζητήθηκε ο χρόνος της νέας παράτασης του 2ου προγράμματος-μνημονίου.

Δηλώσεις Ολάντ

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της τις τελευταίες μέρες κι ακόμα περισσότερο σήμερα έφερε μια πρόταση θετικά αποδεκτή». Για το χρέος δήλωσε πως «δεν θα διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό τις επόμενες μέρες, αλλά σε ένα δεύτερο χρόνο», λέγοντας κι αυτός ότι τώρα η συζήτηση είναι για την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Και ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι τα μέτρα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν δεν υπάρξει επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πολύ απλά δεν υπάρχει σχέδιο».
Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σοκ και δέος για το λαϊκό εισόδημα η νέα πρόταση της κυβέρνησης
Σε συμφωνία-λαιμητόμο με αντιλαϊκά μέτρα 7,9 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 φαίνεται πως προχωράει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ την Τετάρτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Τόσο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης όσο και το Eurogroup κατέγραψαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προσθέσει νέα σκληρά μέτρα στις πλάτες του ελληνικού λαού με χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα μέσω της επέκτασης της φοροεπιδρομής και της έμμεσης μείωσης των συντάξεων λόγω της αύξησης των εισφορών, ενώ με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αυξάνεται σημαντικά το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στα 7,9 δισ. ευρώ φτάνουν συνολικά τα μέτρα από 1η Ιούλη του 2015 έως και το 2016 με βαρύ πλήγμα για το λαϊκό εισόδημα, για μισθούς και συντάξεις που ήδη πλήττονται από τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα που δεν καταργούνται.
Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2015 και 5,2 δισ. ευρώ για το 2016. Συγκεκριμένα:
Πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα προβλέπονται με τις αλλαγές στο ΦΠΑ καθώς τα έσοδα αυξάνονται κατά 680 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2016. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες υπάγονται σε ποιους φορολογικούς συντελεστές.
Συνολικά 470 εκατ. ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα της διετίας από το χαράτσι της «αλληλεγγύης» που διατηρείται και αυξάνεται.
Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ είναι η μείωση των δαπανών στο Ασφαλιστικό καθώς προτείνονται μέτρα ύψους 665 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,86 δισ. ευρώ για το 2016.
Με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η μείωση των δαπανών είναι 60 εκατ. ευρώ για φέτος και 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Δεν είναι γνωστό από πότε θα ισχύσει το «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις.
Από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προϋπολογίζονται 350 εκατ. ευρώ για το 2015 και 800 εκατ. ευρώ για το 2016.
Από την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας από 4% στο 5% προϋπολογίζονται 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και 270 εκατ. ευρώ για το 2016.
Από την επιβολή εισφοράς για τον κλάδο Υγείας κατά 5% στις επικουρικές συντάξεις από το 2016 προβλέπονται 240 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές από το 3% στο 3,5% υπολογίζονται 120 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.
Στη νέα πρόταση προβλέπεται επίσης η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ για το 2016, η επιβολή ειδικής εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 3%. Επιπλέον προβλέπονται έσοδα από την αδειοδότηση των καναλιών, από τις άδειες για 4G και 5G και την αύξηση του φόρου πολυτελείας.
Η πρόταση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης γίνεται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι καθώς, όπως αναφέρεται σε «non paper», «το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Μ. Ντράγκι: Στήριξη των ελληνικών τραπεζών όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας ήταν βασικό θέμα της συζήτησης. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε με αρκετά επιτακτικό τρόπο ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Παππάς και Τσακαλώτος

Στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη, οπότε πραγματοποιείται η τακτική Σύνοδος Κορυφής, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σκοπός της παραμονής τους είναι να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την επίτευξη της συμφωνίας.
Αναδημοσίευση από 902.gr
Η φωτογραφία  είναι επιλογή του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: