Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

΄Εγνοια για το πόσο συμφέρουσα θα είναι για το κεφάλαιο η συμφωνία

Συνεδρίασε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απ' τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να συνεδριάσουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Απ' όσα έγιναν γνωστά, διαφαίνεται η πρόθεση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, στο μεγαλύτερο μέρος του, να υπερασπιστεί τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, εφόσον υπάρξει ως «τυράκι στη φάκα» πρόνοια για μια κάποια διευθέτηση του κρατικού χρέους.
Σ' αυτά τα πλαίσια, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, στελέχη όλων των «τάσεων» φέρονται να ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν το αντιλαϊκό πακέτο, αρκεί να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κεφαλαίου (ρύθμιση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο κ.ο.κ.).

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και παρεμβάσεις βουλευτών που δεν είναι μέλη της ΠΓ, όπως του Γ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος χτες δήλωσε - μιλώντας εξ ονόματος του λαού, ως μη όφειλε - ότι ο λαός θα δεχτεί τα πάντα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις φόρων κ.λπ., αρκεί να επιτευχθεί διαγραφή του χρέους και επενδυτικό πακέτο!!!

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε στην Πολιτική Γραμματεία ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι επώδυνη. Στην εισήγησή του, ο γραμματέας της ΚΕ, Τ. Κορωνάκης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας». Ακόμα, ότι «η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει τη θέλησή της για λύση, αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία» και πως «η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν υιοθετεί τη λογική του πάση θυσία συμφωνία». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πάντως πως αν η συμφωνία επιτευχθεί στη βάση της κυβερνητικής πρότασης, τότε θα ψηφιστεί απ' την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. «Αν υπάρξουν απώλειες οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη, τότε μεταφράζεται σε πολιτική κρίση και μπαίνει το θέμα των εκλογών κι αυτό δεν είναι απειλή», πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, επίσης, υποστήριξε πως αν χαθεί η δεδηλωμένη, τότε η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό. Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η κυβερνητική πρόταση - σε μια γραμμή που από χτες αναπαρήγαγαν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης περί σκληρών αλλά δικαιότερα κατανεμημένων μέτρων - δήλωσε κυνικά: «Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;»!!!
Στο ίδιο πνεύμα, για την πιο ισορροπημένη συμφωνία που ήταν δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Ο Ευ. Τσακαλώτος συνέστησε υπομονή και αναμονή στο λαό, ώστε να βρεθεί προ τετελεσμένων. Προέτρεψε όσους εκφράζουν άποψη και επικρίνουν τη συμφωνία, να περιμένουν πρώτα να τη δουν...
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: