Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Υπέρ του περιορισμού ελευθεριών ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή


Η είδηση δημοσίευτηκε πριν λίγο στο 902.gr ,  αλλά και  αλλού.  Έχω την εντύπωση πως το παζλ σιγά σιγά συμπληρώνεται. 
Διαβάστε την είδηση όπως  δημοσίευτηκε στο 902.gr  και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Διαβάστε ... και σκεφτείτε...

«Ύψιστη ελευθερία είναι η ασφάλεια, γι' αυτό μπορούν να περιοριστούν προσωρινά οι υπόλοιπες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στη Βουλή, στρώνοντας το έδαφος για ένταση της καταστολής και ποικίλες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.
Στην ομιλία του ενώπιον των Γάλλων βουλευτών, εισηγούμενος το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση«Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», ο Μ. Βαλς χρησιμοποίησε πολεμική ρητορική: «Ο πόλεμος αυτός αγνοεί σύνορα» είπε, λέγοντας πως το «Ισλαμικό Κράτος» το μόνο που επιδιώκει είναι το χάος. «Η Γαλλία χτυπήθηκε»είπε, «και όχι για αυτό που κάνει στο Ιράκ ή στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά γι' αυτό που είναι».
Το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση της «Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης» στους τρεις μήνες εγκρίθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
«Απαιτείται μία απάντηση άμεση, ισχυρή και στο ύψος των περιστάσεων», ισχυρίστηκε, λέγοντας πως το περιθώριο που έδωσε η κήρυξη της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» «επέτρεψε στις δυνάμεις ασφαλείας να προχωρήσουν κατ' εξαίρεση σε διαδικασίες για την προστασία των πολιτών».
«Δεν μπορούμε σήμερα να αποκλείσουμε τίποτε και λέω με όλη τη δέουσα προσοχή ότι υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος επιθέσεων με χημικά και βιολογικά όπλα», είπε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με ζητούμενο την ενίσχυση της «αποτελεσματικότητας των διατάξεων», συνολικά του νόμου, περιλαμβάνονται μια σειρά αλλαγές στο περιεχόμενό του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με κείμενο που μοίρασε η γαλλική προεδρία μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο:«Το καθεστώς του κατ' οίκον περιορισμού εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται σε κάθε άτομο για το οποίο υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά του συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη... θα είναι δυνατόν να απαγορεύεται στο άτομο που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό να έχει άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια εξίσου ότι προετοιμάζουν πράξεις κατά της δημόσιας τάξης».
Επιπλέον, «το σχέδιο νόμου δημιουργεί τη δυνατότητα της διάλυσης ενώσεων ή ομάδων που συμμετέχουν, διευκολύνουν ή παρακινούν στην τέλεση πράξεων που αποτελούν σοβαρή παραβίαση της δημόσιας τάξης και που περιλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό».
Βεβαίως, το πώς αξιολογείται ότι μια «πράξη» στρέφεται κατά της «δημόσιας τάξης» ή «ασφάλειας» είναι ένα τεράστιο ζήτημα και αυτή η ορολογία χωρά πολλές ερμηνείες, ανάλογα και με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.
Πηγή:902.gr μέσω ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: