Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των αγώνων στο ΕΜΠ

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε προχθές, όπου αποφασίστηκε ότι το εξάμηνο θα λήξει κανονικά την 1η Αυγούστου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές επί πτυχίω ώστε να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις εξετάσεις στα μαθήματα που τους έχουν απομείνει.
Για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των αγώνων στο ΕΜΠ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με ανακοίνωσή τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 9 Ιούλη, υπενθυμίζουν ότι «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έγκαιρα και αποφασιστικά κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, μπροστά στις απολύσεις που προετοίμαζε η κυβέρνηση, να βγουν μπροστά και να οργανώσουν από κοινού την πάλη τους (...) Καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν το μόνο περιεχόμενο πάλης που μπορεί αντικειμενικά να δώσει προοπτική και αποτελεσματικότητα στον αγώνα τους. Στη βάση αυτή, θέσαμε ως αιτήματα:
  • Να μη γίνει ούτε μία απόλυση - μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Αγώνας ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, που εκπορεύεται από τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
  • Οχι στα νέα οργανογράμματα και τους οργανισμούς που ενσωματώνουν το νόμο - πλαίσιο και προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
  • Οχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη "αξιολόγηση".
Σε τελική ανάλυση αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι τι πανεπιστήμιο θέλουμε και ποιον πρέπει να υπηρετεί: Ενα πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις μορφωτικές κι επαγγελματικές ανάγκες της νεολαίας, ένα πανεπιστήμιο όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ένα πανεπιστήμιο όπου η εκπαίδευση και η έρευνα θα είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών και της ΕΕ. Σ' ένα τέτοιο περιεχόμενο πάλης που πρέπει να έχουν οι αγώνες μας, όλες οι άλλες δυνάμεις εναντιώθηκαν.
  • Οι δυνάμεις μας, πέρα από την προσπάθεια να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης, κατήγγειλαν δημόσια στις Γενικές Συνελεύσεις την προσπάθεια συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων να σαμποτάρουν τον αγώνα. Από τη μία, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καλούσαν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στην "αξιολόγηση" και ν' αποδεχτούν τις διαθεσιμότητες, άρα και τις απολύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τους καλούσαν ανοιχτά ν' αποδεχτούν και τους αντιδραστικούς Οργανισμούς. Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη στάση που κράτησαν στις Γενικές Συνελεύσεις, οδήγησαν αντικειμενικά αυτόν τον αγώνα σε αδιέξοδο. Αρνήθηκαν να πάρουμε μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η συμμαχία με τους φοιτητές, αρνήθηκαν την εναλλαγή μορφών πάλης που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή των εργαζομένων και των διαθέσιμων. Με τη στάση τους αντικειμενικά διευκόλυναν τον κυρίαρχο μηχανισμό να χτυπήσει και να σπιλώσει αυτόν τον αγώνα, με τη βρώμικη προπαγάνδα που εξαπέλυσαν τα ΜΜΕ.
Εχοντας σαν κριτήριο τη διασφάλιση της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων, αλλά και την προώθηση της συμμαχίας, ασκήσαμε κριτική στο κλείσιμο των σχολών από τις πύλες, από τη στιγμή που δεν συνδέονταν με απεργιακές κινητοποιήσεις (...) Τώρα είναι που οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Η πείρα αυτού του σύνθετου και δύσκολου αγώνα που είναι σε εξέλιξη δείχνει ότι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στη διοίκηση του ιδρύματος και στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είτε σιγοντάρουν την κυρίαρχη πολιτική είτε οδηγούν στον εκφυλισμό τους ίδιους τους αγώνες».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: