Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Τι τους έχει ενοχλήσει;

Συνεχίζει ο Τύπος που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το τροπάρι ότι η θέση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», διευκόλυνε την κυβέρνηση να μην ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλής.
Γράφει π.χ. η εφημερίδα «Το Ποντίκι» (17/7/2014): «Το ΚΚΕ δεν απέφυγε την κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία η δική του πρόταση - η οποία εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "Μικρή ΔΕΗ" ζητούσε το "ξήλωμα" όλων των νόμων για την ενέργεια από το 1990 - έδινε πάτημα στην κυβέρνηση να μη δεχτεί την άθροιση των ψήφων με το πρόσχημα ότι η πρότασή του ήταν διαφορετική. Το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε ισχυρισμό ότι πρόσφερε προσχήματα, παραπέμποντας στο προηγούμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας όπου αθροίστηκαν...». Αναπαράγει δε την άποψη ότι «το ΚΚΕ θυμήθηκε με καθυστέρηση 25 χρόνων να ζητήσει δημοψήφισμα για όλη τη νομοθεσία που αφορά τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της λογικής ή όλα ή τίποτα».

Το ρεπορτάζ είναι τόσο αντικειμενικό που απουσιάζει η ουσία της θέσης του ΚΚΕ! Το γεγονός, δηλαδή, ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα επεισόδιο στη διαδικασία της απελευθέρωσης της Ενέργειας που έχει προωθηθεί ήδη με διάφορους νόμους, αρκετοί απ' τους οποίους αφορούν τη μέχρι σήμερα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Συνεπώς, το νέο νομοσχέδιο δεν πρέπει να αποσπάται από αυτό το πλαίσιο. Οποιος, λοιπόν, θέλει να στραφεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να αντιτίθεται μόνο σε ένα «επεισόδιο» (που μπορεί να είναι και το προτελευταίο), αλλά σε όλο το «έργο». Πρέπει να στραφεί ενάντια στη ρίζα του προβλήματος που είναι η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την απελευθέρωση της Ενέργειας. Διαφορετικά, αν αποδέχεται ή δεν αμφισβητεί αυτό το πλαίσιο, η διαφωνία του στο νομοσχέδιο είτε είναι άσφαιρη, προσχηματική είτε αφορά διαφωνία στη διαδικασία και τους όρους της απελευθέρωσης, ταυτιζόμενος και με τμήματα του κεφαλαίου που αντιτίθενται σε αυτό, όχι βεβαίως από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
Και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προωθεί με αφορμή ορισμένα λαϊκά προβλήματα τη λογική του «μικρότερου κακού» και καμώνεται τη φιλολαϊκή δύναμη, δεν αμφισβητεί αυτήν τη στρατηγική. Εφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει σωστά την απελευθέρωση!
***
Το ΚΚΕ έβαλε ως περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, αλλά ταυτόχρονα και ως περιεχόμενο πάλης, την ανάγκη να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που έχουν υλοποιήσει τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε το ζήτημα, ως περιεχόμενο πάλης και ως περιεχόμενο στο δημοψήφισμα, να μείνει η ΔΕΗ ως είχε μέχρι την ψήφιση του νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε άλλοθι στην μέχρι σήμερα ιδιωτικοποίηση, υπεράσπιζε την κατά 49% ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ που έχει κόψει το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, έχει εκτοξεύσει την τιμή του ρεύματος και έχει τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ το ΚΚΕ την αντιπάλεψε όλα αυτά τα χρόνια, καταψηφίζοντας αυτούς τους νόμους και με τις δυνάμεις του να παλεύουν για τη διαφώτιση των εργαζομένων, την οργάνωση της πάλης ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή που σημερινοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνδικαλιστικά του στελέχη έσπερναν αυταπάτες ή αποπροσανατόλιζαν, καλλιεργούσαν το συντεχνιασμό, κλίμα αποδοχής αυτών των εξελίξεων.
Το ΚΚΕ δε θέλει ΔΕΗ: Δημόσια στα λόγια, ιδιωτικοποιημένη στην πράξη και μέσα στη ζούγκλα της ευρωενωσιακής αγοράς απελευθέρωσης της Ενέργειας που θα χαρατσώνει το λαό και θα ξελαφρώνει το κεφάλαιο.
Οσο για την κριτική ότι το ΚΚΕ έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα της Ολομέλειας; Μ' αυτή την τοποθέτηση «βγάζουν λάδι» την κυβέρνηση, αποδεχόμενοι όλη της την επιχειρηματολογία για την απόρριψη του δημοψηφίσματος, ενώ ξέρουν το προηγούμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπου έγινε η συζήτηση για το δημοψήφισμα, αν και οι προτάσεις των κομμάτων ήταν τελείως διαφορετικές.
Το πόσο, άλλωστε, «ανένδοτοι» και «αποφασιστικοί» ενάντια στο νομοσχέδιο ήταν φάνηκε από τη στάση τους στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στοιχήθηκε πίσω από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία, αφού πρώτα υπονόμευσε την επιτυχία της απεργίας και άφησε τους εργαζόμενους απροετοίμαστους στην κυβερνητική επιστράτευση, στη συνέχεια, απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία. Μιλάμε για τέτοιον «ανένδοτο» αγώνα εναντίον της κυβέρνησης και τέτοια συμβολή στη λαϊκή οργάνωση και πάλη! Στην πραγματικότητα, τον αγώνα στη ΔΕΗ ήθελαν απλώς να τον αξιοποιήσουν στη διαδικασία διεκδίκησης της κυβερνητικής διαχείρισης...
***
Τελικά, τι είναι αυτό που τους έχει πειράξει πάνω απ' όλα και πιο πολύ απ' όλα; Οτι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο «μέτωπο» που επιδιώκει να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, ως εφαλτήριο για την ανάδειξή του σε αστική διακυβέρνηση για τους «υγιείς επιχειρηματίες». Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνισε σε όλους τους τόνους ότι την υπόθεση της ΔΕΗ την είχε εντάξει στην υπόθεση των «120», ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να πάμε σε εκλογές. Τους ενοχλεί ακόμη ότι το ΚΚΕ αποκαλύπτει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ «σκοτώνεται» για την τόνωση της επιχειρηματικής δράσης, για το φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους θέλει τη ΔΕΗ ως έχει σήμερα, εγκλωβίζοντας το λαό σε εχθρική για τον ίδιο προοπτική, το «παίζει» φίλος του λαού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: