Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μερικές σκέψεις για την..."λευκή εβδομάδα"

Βασικά με βρίσκει σύμφωνο η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ , διαβάστε την εδώ , όμως θεωρώ πως πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε ένα γεγονός το οποίο , κατά τη γνώμη μου θα  πρέπει να ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από την εργατική τάξη. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών της ανατίθεται στους καπιταλιστές, οι οποίοι χωρίς προσχήματα διαμορφώνουν το σχολικό πρόγραμμα.
Το κεφαλαιο , στην περίπτωση , τουριστικό κεφάλαιο, κάνει πλέον την εντυπωσιακά επίσημη είσοδο του στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από καιρό τώρα οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με τα κάθε είδους προγράμματα στα σχολεία. Τώρα πλέον διαμορφώνουν τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Σε επόμενη φάση θα διαμορφώνουν και ολόκληρο το πρόγραμμα  με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην διδακτέα ύλη, στον τρόπο διδασκαλίας , ίσως  και στο προσωπικό που θα στελεχώνει την εκπαίδευση. Έτσι κι αλλιώς η μέχρι τώρα δομή και  σκοπός του εκπαιδευτικού συστήματος ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους,  δίνοντας απλά την ψευδαίσθηση της παιδαγωγικής ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς. Μιας ελευθερίας όμως που δεν ξέφευγε από τα όρια που το καπιταλιστικό σύστημα ήθελε. Έφτασε η η ώρα λοιπόν να αποικοδομηθούν όλες οι χρήσιμες "ψευδαισθήσεις".
  Αυτό που τόσα χρόνια το Π.Α.ΜΕ εκπαιδευτικών  στις συνελεύσεις  φώναζε και που προσπεράστηκε από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ως μία ακόμη "γραφικότητα" των κομμουνιστών , θα  κληθούν   πολύ σύντομα να το αντιμετωπίσουν με συνέπειες που ούτε τις έχουν φανταστεί.
Μετατρέπεται λοιπόν ολόκληρο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ήταν "κεραυνός εν αιθρία" ή ένα περίεργο βίτσιο των ξενοδόχων; Όχι δα! Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις αποφάσεις της Ε.Ε. Δείτε εδώ για παράδειγμα.Το γεγονός ότι κάποιοι έκαναν πως δεν έβλεπαν βολεμένοι , νομίζοντας πως όλη η εργατική τάξη θα γίνει κιμάς στις ορέξεις  του μεγάλου κεφαλου , αλλά αυτοί θα γλιτώσουν ,δε σημαίνει πως  δε θα ερχόταν η ώρα της εκπαίδευσης και κατά συνέπεια η σειρά τους. Ήρθε λοιπόν.
Η ΑΣΓΜΕ βάζει το ζήτημα στην ανακοίνωση της. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και είναι λογικό. Τα κόμματα των ξεπουλημένων ή συμβιβασμένων δασκολοκαθηγητοπατέρων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και ψευτοεπαναστατών  , (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) που μια ζωή λειτουργούν ως συμπληρωματικός λαχανόκηπος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάποτε , ΣΥΡΙΖΑ τώρα και  πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ ή ονειρεύονται να διαχειριστούν το σύστημα ,έκαναν την πάπια . 
Η ευημερία της Ευρώπης εξαρτάται από την ευημερία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αποτελούν πράγματι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και, το 2005, με τη νέα ώθηση που δόθηκε στη στρατηγική της Λισσαβόνας, η πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων κατέστη μια από τις προτεραιότητες της Ευρώπης..."   Αυτό αναφέρεται απλά και ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους.  Αυτή είναι η Ε.Ε και δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο το δίλημμα:
Ή ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Ή ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ
Το ταξικό κίνημα έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.Έχει σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τα περιθώρια όμως για όλους όσους τρέφουν ψευδαισθήσεις τελείωσαν. Θα κληθούν να απαντήσουν και η απάντηση που θα δώσουν θα σημαίνει πολλά για το μέλλον των παιδιών τους κυριολεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: