Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»: Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια

Εμπαιγμό αποτελεί το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μοιράζεται σε λαϊκά νοικοκυριά που είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας. Ταυτόχρονα η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει μια σειρά από πρόσθετα εμπόδια σε κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, ακόμη και σε νοικοκυριά που εμφανίζονται να εκπληρώνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει ορίσει η συγκυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, να σημειωθούν τα εξής:
Το εισοδηματικό κριτήριο αφορά στο σύνολο των μελών του κάθε νοικοκυριού, των ατόμων που συγκατοικούν σε κάθε σπίτι. Ετσι για παράδειγμα, οι φιλοξενούμενοι άνεργοι, υπερήλικοι συγγενείς και οποιοσδήποτε άλλος φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, εξαιρείται από το επίδομα, ακόμη και αν εκπληρώνει τα εισοδηματικά κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης.
Το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το μεγαλύτερο που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό», που προσδιορίζεται από την Εφορία. Να σημειωθεί ότι το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης ξεκινά στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για σπίτι 80 τ.μ φτάνει στα 3.200 ευρώ. Δηλαδή μόνο από αυτά τα 2 τεκμήρια υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ το χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων. Πρόσθετα τεκμήρια προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες οχημάτων (4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά). Σε περίπτωση κατοχής και αυτοκίνητου 1.200 κ.ε. τα προηγούμενα τεκμαρτά εισοδήματα προσαυξάνονται κατά 4.000 ευρώ, φτάνοντας στα 10.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το εισοδηματικό κριτήριο χορήγησης του επιδόματος σε νοικοκυριά με 2 παιδιά διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αποκόβονται από το βοήθημα σε περίπτωση ύπαρξης των παραπάνω τεκμηρίων.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε «διορθωτικές παρεμβάσεις» γύρω από το χαράτσι επιτηδεύματος και τους άλλους φόρους που επιβάλλει η εφορία σε ανέργους που παρακολούθησαν κάποιο «σεμινάριο επιμόρφωσης». Οι συγκεκριμένοι άνεργοι ταξινομούνται από την εφορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ανάλογα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, σε κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να «αρθούν οι στρεβλώσεις».
Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://oi59.tinypic.com/149qx36.jpg
ME

Για το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πριν ένα μήνα η τωρινή Υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο-λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πω...