Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Η αλήθεια για το μπόνους των 50 εδρών

 Aνάρτηση από Ριζοσπάστη
Πολύ μελάνι έχει χυθεί γύρω από την πρόταση συνεργασίας των λεγόμενων «αντιμνημονιακών ή αριστερών δυνάμεων» ενόψει των εκλογών, προκειμένου, όπως λένε, να διαμορφωθεί μια «αριστερή κυβέρνηση», αθροίζοντας τα ποσοστά του ΚΚΕ με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ κ.ά.
Σε αυτό τον ντορό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επαναλαμβάνοντας τα περί «αριστερής ενότητας» και «συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων» μπροστά στις εκλογές, μεταξύ των άλλων λέει ότι δεν πρέπει να «χαρίσουν» τις 50 έδρες μπόνους του πρώτου κόμματος στη ΝΔ!

***
Ας αφήσουμε κατά μέρος ότι ακόμα και αυτό το άθροισμα βασίζεται στις δημοσκοπήσεις και ας δούμε την πραγματικότητα σχετικά με το μπόνους των 50 εδρών, που δεν είναι βεβαίως αυτή την οποία παρουσιάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος εκλογικός νόμος ορίζει ότι το μπόνους των 50 εδρών το λαμβάνει το πρώτο κόμμα και όχι ο πρώτος «συνασπισμός» κομμάτων. Ακόμα και αν συγκροτούνταν, δηλαδή, ένας προεκλογικός «συνασπισμός» κομμάτων και αν ακόμα έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και τότε δε θα λάμβανε το μπόνους. Τις 50 έδρες θα τις έπαιρνε το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, παρότι θα ήταν δεύτερο σε σειρά. Ανθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός!
Για παράδειγμα, αν ο υποτιθέμενος «συνασπισμός της αριστεράς» έπαιρνε 40% και η ΝΔ 30%, το μπόνους των 50 εδρών θα το έπαιρνε η ΝΔ, γιατί θα ήταν το κόμμα που μόνο του θα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό. Αντίθετα, για να έπαιρνε το μπόνους ο λεγόμενος «αριστερός συνασπισμός», θα έπρεπε κάποιο από τα κόμματά του να συγκέντρωνε πάνω από 30% μόνο του. Ομως, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το 40% θα διαιρούνταν διά του 3, εφόσον δηλαδή συμμετείχαν σε αυτόν το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Στο καθένα θα αναλογούσε το 13,5%. Επομένως, κανένα από τα τρία δε θα ήταν από μόνο του πρώτο κόμμα.
***
Φυσικά, το κριτήριο για το ΚΚΕ δεν είναι το μπόνους των 50 εδρών για να καθορίσει τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ παλεύει για έξοδο από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ κάνουν ό,τι μπορούν για να διαχειριστούν την εξουσία των μονοπωλίων.
Ανευθυνότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή δημαγωγία για να ψαρεύει εντυπώσεις και ψήφους; Κλίνουμε στο δεύτερο, παρότι το ψέμα έχει κοντά πόδια και το γνωρίζουν.

6 σχόλια:

TRASH είπε...

Είχαμε γράψει πριν λίγους μήνες στο γλόμινγκ για αυτό το ζήτημα, εδώ:
http://e-globbing.blogspot.com/2011/11/50.html

Εφημερίδα Αιγάλεω είπε...

Πώς οι κομμουνιστές και η Αριστερά θα πάρουν +50 έδρες
Γράψαμε στο φύλλο Μαρτίου ότι αν κατέβουν μαζί στις εκλογές το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, θα πάρουν μέχρι 45,5%, και ως πρώτο κόμμα θα πάρουν τις +50 έδρες που τους δίνει το εκλογικό σύστημα.
Είχαμε ξεχάσει όμως, πως για τους συνασπισμούς κομμάτων δεν ισχύει αυτό. Μας το εντόπισε φίλος Αιγαλιώτης κομμουνιστής που μας έφερε και σχετικό δημοσίευμα τού Ριζοσπάστη.
Το λύσαμε όμως!
Αν δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα, εδώ και τώρα, για εκλογικούς και μόνο λόγους, γι' αυτές και μόνο τις εκλογές, το οποίο θα έχει μέσα υποψήφιους τού ΚΚΕ, τού ΣΥΡΙΖΑ και όποιου άλλου αριστερού σχήματος θέλει, το σχήμα αυτό θα πάρει τις +50 έδρες και θα σαρώσει τις έδρες τής Βουλής και το αμερικανονατοϊκό κύκλωμα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή.
Προτείνουμε και ονόματα. Μπορεί να ονομαστεί 1) Λαϊκό Μέτωπο, 2) Ενωμένη Αριστερά, 3) Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Εμπρός αδέρφια, να πάθουν ταράκουλο τα καθάρματα. Ξεκινήστε τώρααααααα!
Καφετζής Γιώργος-Εκδότης Εφημερίδας Αιγάλεω

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Η πρώτη προσπάθεια να διαχυθεί το ΚΚΕ σε άλλο κόμμα έγινε με την ΕΔΑ, η δεύτερη με το Συνασπισμό. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι δυνατό να συζητηθεί σοβαρά τώρα;
Αλήθεια τι κοινό μπορεί να έχει το ΚΚΕ με κόμματα που σπέρνουν αυταπάτες ότι θα διαπραγματευτούν με τα μονοπώλια για το χρέος;

TRASH είπε...

Καλο θα είναι να θυμόμαστε πως
με την ΕΔΑ η επιλογή ήταν αναγκαστική, γιατί ήταν παράνομο.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάω μόνο για εκλογική σύμπραξη για να μην κυβερνήσει με 170 έδρες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

TRASH είπε...

Ψήφίστε όλοι ΚΚΕ, να πάρει 55% και να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Εκλογική σύμπραξη χωρίς συμφωνία τουλάχιστον στο μέσα ή έκω από την ΕΕ, δεν γίνεται!