Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Εμπλοκή στα προξενιά για τις υποψηφιότητες

Στο φόντο του θορύβου που προκάλεσε η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σ. Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε χτες και η απόσυρση του Κουρτ Αχμέτ, αυτή τη φορά από το ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ». Εκτός αυτών, χτες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με τον Ντ. Μπαχτσελί, ηγέτη του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, με διασυνδέσεις με τους περιβόητους «Γκρίζους Λύκους».
Επιχειρώντας ν' απαντήσει στην αντιπαράθεση, που με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά σηκώνει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αντίστοιχη δράση υποψηφίου από τη μειονότητα με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα, με non paper δηλώνει ότι αντιτίθεται «σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».

«Υπό αυτήν την έννοια και μετά από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ, ζητήθηκε η παραίτησή του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτήν την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν».
Ο χαρτοπόλεμος και οι αλληλοκατηγορίες καλά κρατούσαν ως αργά χτες βράδυ. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση» που «ρίχνει νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «ακραία εθνικιστική και διχαστική μισαλλοδοξία» αναγνωρίζει «στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας».
Ανταπαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου δήλωσε: «Επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας είναι η διαγραφή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών μας συμφερόντων όπως περιγράφονται σε διεθνείς συμφωνίες. Ας αφήσει, λοιπόν, τις υπεκφυγές ο κ. Τσίπρας και ας πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης. Αν όχι, ας αποπέμψει σήμερα κιόλας από το ευρωψηφοδέλτιό του τον εκφραστή των θέσεων αυτών, κ. Χριστόπουλο».
Με τη σειρά του ο Δ. Χριστόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ζήτημα Λοζάνης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη "φιλόξενη" αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».
Στο μεταξύ η Οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν «δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια "καλή υποψηφιότητα" από τη μειονότητα» και κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι εσκεμμένα την παρουσιάζουν έτσι, για να πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, δίχως βεβαίως να κάνει τον κόπο να εξηγήσει πώς μια τέτοια υποψηφιότητα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ΚΠΕ.
Καταγγέλλει ακόμα «σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα, όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά», την οποία εντάσσει σε όσους διαιρούν τη μειονότητα. Προστίθεται στην ανακοίνωση: «Η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από δεκαπενταετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια, αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται ... η κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από τη μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις το ΥΠΕΞ, "πολιτικό σουλάτσο" σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικανό πρόξενο, "διαχειρίστρια" προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κτλ.)».
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: