Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Βρετανία: Ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Ανάρτηση από edupame.blogspot.com

Μέχρι και το 49% των κλινών στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας θα διατίθενται για «ιδιώτες ασθενείς» προβλέπει τροποποίηση της διάταξης του νέου νόμου για την Υγεία που έκανε ο υπουργός Ερλ Χάουε, παραμονές Χριστουγέννων, επιβεβαιώνοντας ότι έστω και στα «μουλωχτά» η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Υγείας προωθείται εντατικά, στο όνομα της κρίσης.
Οι πρώτες ισχυρότατες ενδείξεις ήταν η ανάθεση στη βρετανική ιδιωτική εταιρεία νοσοκομειακών ιδρυμάτων «Circle» «της διαχείρισης» του νοσοκομείου του Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον, στην ανατολική Αγγλία, περίπου στα μέσα του Νοέμβρη και ενόσω ακόμη «συντάσσονταν» το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης που θα παρουσιαστεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.
Το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου για τη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια στερλίνες, στο όνομα της λεγόμενης «δημοσιονομικής εξυγίανσης», ώστε το κεφάλαιο να βγει με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, που βιώνει και η Βρετανία, με τα βάρη να τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. 
Ειδικά για την Υγεία οι συγκεκριμένες περικοπές θα σημάνουν, όπως υπολογίζεται, το κλείσιμο 20 - 30 νοσοκομείων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή στα όρια της χρεοκοπίας λόγω μη χρηματοδότησης από το κράτος.
Η τροποποίηση αυτή αλλάζει σχετικώς την εικόνα, καθώς προωθείται σύμφωνα με αναλυτές ένα περισσότερο «αμερικανικό σύστημα», όπου πλέον τα κρεβάτια θα διατίθενται σε όσους πληρώνουν τα περισσότερα! 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ιδρύθηκε το 1947 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές άλλες χώρες. Η χρηματοδότηση του NHS προέρχεται από τη γενική φορολογία κατά 79%, από την κοινωνική ασφάλιση κατά 16% και το υπόλοιπο 5% από ιδιωτικές πληρωμές ενώ ειδικότερα για τα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό των «ιδιωτικών ασθενών» ήταν μόλις το 2%. 
Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει συλλήβδην με την ...δυνατότητα τα μισά κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων να δίνονται σε «ιδιώτες ασθενείς», όπως είναι ο συγκεκαλυμένος όρος του περάσματος σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: