Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Φοβερίζουν το λαό επειδή τον φοβούνται

 
 Ανάρτηση από Ριζοσπάστη

Προβοκάτσια ολκής από τη Φωτεινή Πιπιλή της ΝΔ. Ερωτόμενη στο περιστύλιο της Βουλής για τα επεισόδια μεταξύ παρακρατικών και ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, είπε: «Να βγουν τώρα η Παπαρήγα και ο Τσίπρας να μιλήσουν στο λαό που τρελαίνεται. Δεν μπορούν να κατηγορούν εμάς σαν προδότες και εμείς να τους εκλιπαρούμε». Τι εννοεί η Πιπιλή; Οτι το ΚΚΕ είχε εμπλοκή στα προβοκατόρικα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, που οργανώθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, για να χτυπήσουν και να διαλύσουν τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Με την αισχρή επίθεση στο ΚΚΕ, η Πιπιλή επιβεβαιώνει τη σκοπιμότητα των επεισοδίων και το ποιον εξυπηρετούν. Κουκουλοφόροι και κράτος θέλουν να συκοφαντήσουν τους αγώνες. Δίπλα στη δική τους δράση, αναλαμβάνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου να ρίξουν το μελάνι της προβοκάτσιας, επειδή ξέρουν πως ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να σαρώσει το αστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του, που δρουν φανερά και υπόγεια.
***
ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ στο αίμα της, η Ντ. Μπακογιάννη είπε χτες από το βήμα της Βουλής ότι δεν είναι βέβαιη για το αν όλοι όσοι από τους βουλευτές τάσσονται ενάντια στο μνημόνιο, το πιστεύουν πραγματικά. Στους παραπάνω τσουβάλιασε με τρόπο χυδαίο και τους βουλευτές του ΚΚΕ, απευθυνόμενη μάλιστα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Χρειάζεται θράσος για να επιχειρήσει κανείς με τόσο ωμό τρόπο να προβοκάρει το ΚΚΕ και να παρουσιάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα σαν τα μούτρα των αστικών κομμάτων, ανάμεσα και του δικού της πολιτικού μορφώματος. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που ανέβηκε στο βήμα η Μπακογιάννη, ήταν για να ξεράσει ωμό αντικομμουνισμό, στριμωγμένη από την πολιτική κριτική του ΚΚΕ. Γι' αυτό κατέφυγε σε παραλήρημα, απευθυνόμενη στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «αν θέλετε να πάτε σε ένα καθεστώς για να ξυπνήσει ο Στάλιν, να πείτε στο λαό ότι αύριο δε θα υπάρχουν χρήματα. Θα πρέπει να στοιχειοθετείτε τις προτάσεις σας». Η Μπακογιάννη ξέρει καλά πως οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι μόνο στοιχειοθετημένες, αλλά είναι και οι μόνες ρεαλιστικές για το λαό. Γι' αυτό το αστικό σύστημα τις φοβάται, τις συκοφαντεί, τις πολεμάει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με ωμό αντικομμουνισμό. Οσο για τις γελοιότητες που ξεστόμισε η Μπακογιάννη, του τύπου «δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα του πατριωτισμού, να νοιάζεται περισσότερο απ' ό,τι εγώ για το φτωχό εργαζόμενο», γελάει και ο κάθε πικραμένος. Πάει πολύ οι δοκιμασμένοι στις πιο σύνθετες αποστολές για λογαριασμό της πλουτοκρατίας (από το «Σχέδιο Ανάν», μέχρι τα πιο βάρβαρα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα), να φοράνε τη μάσκα του φίλου εργαζόμενων και ανέργων, προκαλώντας αηδία και μόνο για το θράσος που τους χαρακτηρίζει.
***
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΠΟΥ ΤΟΥ ΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ με ύμνους στο κοινοβούλιο και την αστική δημοκρατία, η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι διδακτική και αποκαλυπτική για τη σαπίλα του καπιταλισμού και των πολιτικών θεσμών του. Στο αίτημα που έθεσε το ΚΚΕ να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως προβλέπει το αστικό Σύνταγμα για νόμους που συνεπάγονται παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η απάντηση της συγκυβέρνησης ήταν αρνητική. Σημειωτέον ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, πριν τη συγκυβέρνηση, ήταν αυτός που έλεγε ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει με 180, προσπαθώντας τότε να παγιδεύσει τη ΝΔ, που σήκωνε αντιμνημονιακές κορόνες για να εγκλωβίσει το λαό. Δηλαδή, διαβάζουν το Σύνταγμα κατά πως τους βολεύει και με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον κάθε φορά της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία, το Σύνταγμα και το κοινοβούλιό της. Μ' αυτούς τους θεσμούς, καμιά σχέση δεν έχει το λαϊκό συμφέρον. Υπηρετούν την πλουτοκρατία και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσει το κίνημα, ο λαός, παλεύοντας να τα αντικαταστήσει με την πραγματική δημοκρατία που συνεπάγεται το κράτος των εργατών.
***
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» του νέου μνημονίου, ο Ευ. Βενιζέλος είπε χτες: «Η ερμηνεία του Συντάγματος είναι ένα νομικό ζήτημα, πρωτίστως όμως είναι ένα ζήτημα ερμηνείας της Ιστορίας. Γιατί το Σύνταγμα αναμφίβολα συμπυκνώνει ερμηνευτικά ένα συσχετισμό δυνάμεων και κωδικοποιεί το σύνολο των εξελίξεων που ζει μια χώρα, που ζει μια συντεταγμένη πολιτεία». Για τα παραπάνω, επικαλέστηκε μάλιστα τον Μαρξ και απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε με στόμφο ότι «θα τα πούμε αυτά σε μια πιο άνετη περίσταση, όταν με καλέσετε στον Περισσό να μιλήσουμε για τέτοια θέματα». Τι λέει ο Βενιζέλος; Οτι το εκάστοτε Σύνταγμα αντανακλά συσχετισμούς. Αρα, ανάλογα με το ποια τάξη έχει την εξουσία, έχει και το Σύνταγμά της. Δηλαδή, σε συνθήκες αστικής εξουσίας, το Σύνταγμα αντανακλά τα συμφέροντα των αστών. Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο Βενιζέλος και τα αστικά κόμματα πίνουν νερό στο αντιλαϊκό Σύνταγμα και αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι παράγωγο των κάθε φορά συσχετισμών στο επίπεδο της ταξικής πάλης, επιτίθενται και συκοφαντούν το ΚΚΕ, επειδή παλεύει για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της εργατικής τάξης, ώστε η δική της εξουσία να φτιάξει το δικό της κράτος, άρα και το δικό της Σύνταγμα. Η αστική τάξη βλέπει σαν «συνταγματικό» της δικαίωμα να τσακίζει με νόμους και καταστολή την εργατική τάξη και το λαό, ακριβώς επειδή ξέρει πως η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που απειλεί την εξουσία τους. Τις ίδιες απειλές εκστόμισε και χτες ο Βενιζέλος στο ΚΚΕ λέγοντας: «Εσείς λοιπόν που θυμάστε το Σύνταγμα κατά το δοκούν και κατά περίσταση, πρέπει να ξέρετε ότι το Σύνταγμα έχει κι άλλους κανόνες για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός». Δηλαδή, καθίστε στα αυγά σας και μη μιλάτε, γιατί κάθε αντίθεση στην κυρίαρχη πολιτική συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και του αστικού Κοινοβουλευτισμού. Αυτή είναι η σάπια «δημοκρατία» τους, γέννημα - θρέμμα της κυριαρχίας των αστών στην εξουσία και την οικονομία, που ο λαός καλείται να την πάρει από τα χέρια τους για να ευημερήσει.
***
ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ χτες ο Ν. Δένδιας, είπε ότι μετά το 1974 κυριάρχησε στην Ελλάδα η ιδεολογία της «αριστεράς», ότι «πέρασε η ιδεολογία του κρατισμού». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι για τη σημερινή κρίση, όπως την ερμηνεύουν και την πλασάρουν τα κόμματα του κεφαλαίου, ευθύνεται εκτός από το αστικό σύστημα, και το ΚΚΕ. Λέει, δηλαδή, ότι το ΚΚΕ είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση που έχει να επιλέξει ο λαός για να σωθεί από τα βάσανά του. Τι τους ενοχλεί; Το γεγονός ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε διαχρονικά και στη διάρκεια της μεταπολίτευσης στους αγώνες για σύγχρονα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Οτι το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα είχαν και έχουν καθοριστική συμβολή στο εμπόδισμα αντιλαϊκών ανατροπών στη χώρα μας, στην καθυστέρησή τους, συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό είναι που δεν μπορούν να συγχωρήσουν οι αστοί στο ΚΚΕ και για λογαριασμό τους μιλάει ο Δένδιας. Και δεν του συγχωρούν ακόμα το γεγονός ότι παρά τις ανατροπές, παρά τη λυσσαλέα επίθεση του αντίπαλου, το ΚΚΕ παραμένει κόμμα επαναστατικό, στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων, που με την καθημερινή πάλη ανοίγει δρόμους για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Οσο για τα φαινόμενα σαπίλας που χαρακτηρίζει το αστικό κράτος, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Δικό τους έργο είναι η εξαγορά συνειδήσεων με κάθε μέσο, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, και πάει λέγοντας. Το κράτος τους είναι καθ' εικόνα και ομοίωση του συστήματος που υπηρετούν και το προσάρμοζαν κάθε φορά στις ιδιαίτερες ανάγκες του κεφαλαίου. Το ίδιο κάνουν και σήμερα με τις αντεργατικές ανατροπές στο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής, για να σαρώσουν τις τελευταίες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις.
***
«ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡΑ ΦΩΝΗΣΑΙ», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαίωσε το ΚΚΕ για τους λόγους που επέλεξε την αποχώρηση απ' τη συγκυβέρνηση και γιατί αρνείται να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Οχι γιατί τον πήρε όψιμα ο πόνος για το λαό, αλλά γιατί σαν λαγός ενός συστήματος που τρέμει τη ριζοσπαστικοποίηση και την πάλη του λαού, επιδιώκει να παίξει το ρόλο του αναχώματος, να τον ξεγελάσει, να τον κρατήσει «ήσυχο». Είπε ο Γ. Καρατζαφέρης: «Χρεοκοπία ή εξαθλίωση; Και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή την εξέγερση. Και πρέπει να το προσέξουμε πάρα πολύ. Και κάποιοι που ενδιαφερόμεθα δεν πρέπει ξανακάνουμε το ιστορικό λάθος του 1942 και να αφήσουμε να μονοπωλήσει ένα νέο ΕΑΜ τον πατριωτισμό των Ελλήνων, πρέπει λοιπόν να είμαστε παρόντες κάποιοι, γιατί αυτός ο κόσμος έξω δεν ανήκει όλος στην αριστερά είναι αυτός ο οποίος έχει προσκολληθεί με κοινά προβλήματα (...) Είμαστε παρόντες, δεν πρέπει η αγανάκτηση του λαού να τροφοδοτήσει την αριστερά που δεν θα αφήσει την Ελλάδα να κάνει ένα βήμα». Προφανώς ανανεώθηκε ο ρόλος που η αστική τάξη ανέθεσε στον ΛΑ.Ο.Σ. Μετά τη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μετά τις απειλές για επέμβαση του στρατού και καταστολή, τώρα επιχειρεί να χειραγωγήσει την αγανάκτηση του λαού. Το ομολογεί ο ίδιος με τον πιο απερίφραστο τρόπο, δείχνοντας ότι εκτελεί συμβόλαια σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.
***
ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΤΕΣ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης. Στην ίδια ρότα της αισχρής κινδυνολογίας, που στόχο έχει να τρομάξει το λαό και να τον κάνει να λουφάξει, είπε ότι η καταψήφιση του μνημονίου θα έθετε σε κίνδυνο την «εσωτερική ασφάλεια και κοινωνική γαλήνη». Είπε ακόμα ότι ο λαός «δεν αντέχει έναν καινούριο διχασμό (...) τρεις γενιές πήγαν χαμένες στο '40, τον εμφύλιο και τον μετεμφυλιακό εθνικό διχασμό» και πως ένας «καινούριος διχασμός» θα μας έκανε ανήμπορους «να υπερασπιστούμε τη Θράκη ή το Αιγαίο». Δεν έχει πάτο η αντιδραστική προπαγάνδα, με την οποία απειλούν το λαό. Του λένε πως αν δείξει τη δύναμή του και κοντράρει τις επιλογές τους, μέχρι να τις ανατρέψει, αυτό σημαίνει εμφύλιος, πόλεμος με την Τουρκία και τελικά ήττα! Είναι αρρωστημένα και αδίστακτα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, για να θωρακίσουν την αστική τάξη και το σύστημά της. Να μην τους ανεχθεί άλλο ο λαός. Με ισχυρό ΚΚΕ, να τους παραμερίσει, να τους νικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: