Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σοβαρές ζημιές σε χώρες της ΕΕ από το ρωσικό εμπάργκο - Γυρίζουν πίσω φορτία από την Ελλάδα

Την εμφάνιση τους κάνουν οι πρώτες σημαντικές οικονομικές ζημιές σε χώρες της ΕΕ από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στις κυρώσεις που δέχθηκε από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Στην Ιταλία οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ίσως ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο. Τυριά και αχλάδια από την Ιταλία είναι τα πρώτα θύματα των απαγορεύσεων εισόδου στη Ρωσία. Το 2013 οι ιταλικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Ρωσία έφτασαν 706 εκατ. ευρώ.
Η Ρωσία εισήγαγε ιταλικά φρούτα και λαχανικά αξίας 72 εκατ. ευρώ, κρέας αξίας 61 εκατ. ευρώ, γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 72 εκατ. ευρώ και ζυμαρικά αξίας 50 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο σύνδεσμος αγροτικών επιχειρήσεων Coldiretti.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα και για την Τσεχία που ζητά αποζημίωση των αγροτών της από τα ταμεία της ΕΕ. Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προκειμένου να συζητηθούν επιλογές που θα μετριάσουν τις συνέπειες από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων. Πλήγμα έχει υποστεί η Πολωνία και η Αυστρία με την απαγόρευση εισαγωγής κρέας κοτόπουλου και βοδινού.

Πλήγμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία
Υποχώρηση κατά 22,9% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφεται στις πωλήσεις αυτοκινήτων και εμπορικών οχημάτων στη Ρωσία σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.
Η πτώση στις πωλήσεις οχημάτων σχετίζεται με τη μείωση της ισοτιμίας του Ρουβλίου έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα του να είναι απλησίαστα για τους ρώσους καταναλωτές.
Στα ψυγεία παραμένουν ελληνικά φρούτα 
Κίνδυνος θάνατος είναι το ρωσικό εμπάργκο -μέρος του οικονομικού πολέμου με ΗΠΑ και ΕΕ- για τους αγρότες της Ελλάδας που κάθε μέρα που περνάει το εισόδημα μειώνεται και η απόγνωση αυξάνεται.
Ήδη υπάρχουν αναφορές πως οι ρωσικές αρχές επιστρέφουν φορτία με φρούτα, από όλες τις χώρες της ΕΕ, που δεν είχαν εκτελωνιστεί εντός ρωσικού εδάφους ως την Πέμπτη 7 Αυγούστου. Αποτέλεσμα φορτηγά να γυρίζουν πίσω και το φορτίο του, πέρα από απούλητο, επιτελείται και με καταστροφή.
Στην Ημαθία υπάρχουν 9.000 τόνοι προς εξαγωγή στη Ρωσία, μπλοκαρισμένοι στα ψυγεία και αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων είναι μπλοκαρισμένες στην Πέλλα. Συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Εκτιμάται ότι η αξία των προϊόντων στα οποία αφορά η ρωσική απαγόρευση ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: