Aναδημοσίευση από τον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
...Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
...Συνήθως, το ρεύμα του «ευρωκομμουνισμού» ταυτίζεται με το Ιταλικό ΚΚ, το Γαλλικό ΚΚ και το ΚΚ Ισπανίας. Αν όμως τεθεί ως κριτήριο η τοποθέτηση των ΚΚ στο δίλημμα «βία ή συναίνεση», «μεταρρύθμιση ή επανάσταση», τότε φαίνεται ότι τον πυρήνα των «ευρωκομμουνιστικών» αναλύσεων υιοθέτησε μια σειρά ΚΚ στις καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες...
Με κείμενα, εικόνες και σχεδιαγράμματα παρουσιάζονται οι συσσωρευμένες και μεγάλες αντιθέσεις που οδήγησαν στον πόλεμο. Το βιβλίο όμως δε μένει μόνο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά αφηγείται και την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα επιτεύγματα της τεχνολογικής εξέλιξης και του πολιτισμού.
Καμιά εθνική ενότητα δεν υπήρξε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπήρξαν ασφαλώς αυταπάτες στις λαϊκές μάζες, όχι όμως και πραγματική εθνική ενότητα, γιατί αυτή είναι ανύπαρκτη σε μια ταξική κοινωνία. Στο τέλος του ιταλοελληνικού πολέμου φάνηκε δραματικά ποια ήταν η πραγματικότητα».
Εκδίδοντας σε ξεχωριστή μπροσούρα την πλήρη συλλογή γραμμάτων του Μαρξ προς τον Κούγκελμαν (...) βάλαμε ως καθήκον μας να γνωρίσουμε από πιο κοντά στο ρωσικό κοινό τον Μαρξ και το μαρξισμό. Στα προσωπικά ζητήματα αφιερώνεται, όπως είναι φυσικό να περιμένει κανείς, μια πολύ μεγάλη θέση στην αλληλογραφία του Μαρξ. Για το βιογράφο όλα αυτά αποτελούν εξαιρετικά πολύτιμο υλικό. Για το πλατύ όμως κοινό, γενικά, και για την εργατική τάξη της Ρωσίας, ειδικά, είναι ασύγκριτα πιο ενδιαφέροντα εκείνα τα σημεία των γραμμάτων που περιέχουν θεωρητικό και πολιτικό υλικό. Ιδιαίτερα σε μας, στην επαναστατική εποχή που ζούμε, είναι πολύ διδακτικό να βαθύνουμε σ' αυτό το υλικό, στο οποίο βλέπουμε τον Μαρξ να παίρνει άμεσα θέση σ' όλα τα προβλήματα του εργατικού κινήματος και της παγκόσμιας πολιτικής.
Το υπόμνημα που έστειλαν πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών της Κέρκυρας προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούνη του 1955. Στόχος του υπομνήματος, να αναδειχθεί η πάλη για Γενική Αμνηστία στην Ελλάδα, καθώς και η ανάγκη νομιμοποίησης του ΚΚΕ και του ΑΚΕ.
Απ' την αρχή μαθαίνουμε το αλφάβητο.
Οι «Λευκές Νύχτες» και «Η συνεσταλμένη» είναι χαρακτηριστικά δείγματα της γραφής του Ντοστογιέφσκι. Μέσα από τις δύο νουβέλες, αναδύεται η τόσο συμβολική νύχτα, το σκοτάδι της φύσης που εναρμονίζεται με την κατήφεια της ψυχής των απλών ανθρώπων, με την ασφυκτική μοναξιά τους και την άγρια ερημιά που τους ζώνει. Πρόκειται για έργα που «ξυπνούν το αίσθημα και τη σκέψη». Εργα που «τα διαποτίζει η φλογερή αγάπη του δημιουργού τους για τους ανθρώπους, η βαθιά κατανόηση της ψυχής που υποφέρει».
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
(«Εγκώμιο στη μάθηση», Μπέρτολτ Μπρεχτ)
***
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το δικό του χώρο θα έχει τοβιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων πολιτικής, ιστορίας, λογοτεχνίας, για μεγάλους και παιδιά, παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις.
Η «Σύγχρονη Εποχή», με τις εκδόσεις της, κάτω κι απ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες, στοχεύει στη διάδοση του μαρξιστικού, του προοδευτικού βιβλίου, του ποιοτικού λογοτεχνικού βιβλίου. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η μελέτη, η ανάπτυξη ενός πλατιά μορφωτικού ρεύματος, ανοίγει νέους ορίζοντες, αλλά και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο που χρειάζεται να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους, τους νέους, καθώς βοηθά να κατανοηθούν, να φωτιστούν, να ερμηνευτούν πλευρές και της καθημερινής, σύγχρονης διαπάλης.
Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα επιχειρεί μια μικρή περιήγηση στις νέες εκδόσεις που θα μπορεί κάποιος να βρει και να προμηθευτεί στο Φεστιβάλ, σε τιμές μάλιστα χαμηλότερες απ' αυτές που ισχύουν την υπόλοιπη χρονιά.
***
Εκδόσεις με επίκαιρα διδάγματα
Μια σειρά βιβλίων που συμβάλλουν στον εξοπλισμό και στην κατανόηση επίκαιρων και σημαντικών θεμάτων όπως, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της όξυνσής τους και του πολέμου, της επανάστασης και των λειτουργιών του σημερινού πολιτικού συστήματος, τις διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει η αστική διαχείριση.
«ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου», του Κώστα Σκολαρίκου
Στο βιβλίο γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που στα όριά του διαμορφώθηκε το «ευρωκομμουνιστικό» ρεύμα, όπως επίσης και να προσδιοριστεί η σχέση του με την ιστορία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
Επίσης, παρουσιάζονται οι ιδεολογικές - πολιτικές αναλύσεις και θέσεις του Ιταλικού ΚΚ, του Γαλλικού ΚΚ και του ΚΚ Ισπανίας από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (1989 - 1991).
Γίνεται ακόμα αναφορά στη συγκρότηση και την πολιτική διαδρομή του «ΚΚΕ (Εσωτ.)» (1968 - 1987), αλλά και των πολιτικών του επιγόνων [ΕΑΡ και «ΚΚΕ (Εσωτ.)» - Ανανεωτική Αριστερά] έως το 1991.
Επιχειρείται, τέλος, η καταγραφή των συνεπειών της «ευρωκομμουνιστικής» ρεφορμιστικής στρατηγικής στα κόμματα - επιγόνους του «ευρωκομμουνισμού» και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
«Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870 - 1918)», του Ερνο Γκόντος
Το πρωτότυπο γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, ως ιστορικό βοήθημα στους νέους. «Η έκδοσή του στην ελληνική γλώσσα πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τους νέους και τις νέες στην αναζήτηση της γνώσης και τη διαμόρφωση ταξικού κριτηρίου για τις σημερινές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις».
«Η κουρασμένη ψυχή σκέφτεται μόνο πώς θα βρει ανάπαυλα, με κάθε τρόπο. Δεν αναλύει, δεν ψάχνει για αιτίες: "Ας τελειώσει πια!". Αλλά οι επαναστάτες που γνώριζαν το πώς και το γιατί του πολέμου έλεγαν: "Αν δεν ξεριζώσουμε τα αγριόχορτα, θα ξαναμεγαλώσουν. Ο καπιταλισμός θα φέρει νέο πόλεμο, νέα βάσανα, αν δεν τελειώσουμε μαζί του". Ηθελαν αυτό που ακριβώς τρόμαζε τους καλοσυνάτους φιλειρηνιστές: "Επανάσταση εναντίον του πολέμου!", αυτό ήταν το σύνθημά τους».
«Το ΚΚΕ στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 - 1941. Οι αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Τα τρία Γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη. Η θέση της "Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής", από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
Η έκδοση περιλαμβάνει πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, προσφέρεται για μελέτη από τον καθένα και την καθεμιά που θέλει να γνωρίσει τη συγκεκριμένη περίοδο, πρώτα απ' όλα όμως αποτελεί έκδοση απαραίτητη για τους νέους κομμουνιστές, για να γνωρίσουν τις σύνθετες συνθήκες της περιόδου καθώς και βασικά συμπεράσματα για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Σημειώνεται στον πρόλογο: «Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων συντείνει και υπερασπίζει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι φυσικό επακόλουθο και ο πόλεμος, στον οποίο θα πάρει μέρος η αστική τάξη, είτε αμυνόμενη είτε επιτιθέμενη, να είναι πόλεμος ληστρικός, εκμεταλλευτικός, άρα και ξένος με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
«Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα», κείμενα των Γερμανών κομμουνιστών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Τα κείμενα της παρούσας συλλογής γράφτηκαν την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι χαρακτηριστικά της τοποθέτησης, αλλά και της δράσης των Γερμανών Διεθνιστών, όπως ήταν γνωστοί τότε, οι μετέπειτα «Σπαρτακιστές» και στη συνέχεια πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚ Γερμανίας, που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και με άφθαστο ηρωισμό υπερασπίστηκαν εμπράκτως τον προλεταριακό διεθνισμό.
Δημοσιεύονται τα παρακάτω κείμενα:
Κλάρα Τσέτκιν, «Γυναίκες προλετάριες, να είστε έτοιμες», Αύγουστος 1914.
Φραντς Μέρινγκ, «Για τη φύση του πολέμου», Νοέμβρης 1914.
Ρόζα Λούξεμπουργκ, «Το ξαναχτίσιμο της Διεθνούς», 1915.
Καρλ Λίμπκνεχτ, «Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα», Μάης 1915.
«Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ», του Σιμόνοφ Μιχαΐλοβιτς Κονσταντίν
70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, πρωτεργάτης της οποίας ήταν η Σοβιετική Ενωση. Στη μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε η μεγαλειώδης ήττα του φασισμού από το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο.
Στο βιβλίο αποτυπώνεται το μεγαλείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, η αθάνατη εποποιία του σοβιετικού λαού, που ρίχτηκε στη μάχη για να υπερασπιστεί την εξουσία που οικοδομούσε, τη σοσιαλιστική του πατρίδα.
Επιστολές στον Κούγκελμαν του Καρλ Μαρξ
(Από τον πρόλογο του Β. Ι. Λένιν στη ρωσική μετάφραση του έργου το 1907)
***
Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων ηρωικής ζωής και δράσης του Κόμματός μας κυκλοφορούν μια σειρά νέων εκδόσεων, οι οποίες σχετίζονται και με το περιεχόμενο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στις θυσίες, την αντοχή του ΚΚΕ, για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.
Επομένως, οι νέες εκδόσεις που κυκλοφορούν, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή στους επισκέπτες του Φεστιβάλ να το ψάξουν παραπάνω. Από τη μία πλευρά να γνωρίσουν την ανιδιοτελή στάση των κομμουνιστών, το ηθικό τους μεγαλείο, την αντοχή και τον ηρωισμό που επέδειξαν στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Και από την άλλη τα βασανιστήρια, τις πιέσεις και την αγριότητα που ασκήθηκαν από την πλευρά του αστικού κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
«Μια φωνή από τα κάτεργα. ΚΕΡΚΥΡΑ»
Οπως σημειώνεται και στον πρόλογο της έκδοσης:
«Οι καταγραφές και οι μαρτυρίες που περιέχονται στην παρούσα έκδοση, αποτελούν ένα σχεδόν πλήρη κατάλογο των μεθόδων θεσμικής και φυσικής βίας που μεταχειρίστηκε το κράτος για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, η παρούσα έκδοση πιστεύουμε ότι αποτελεί μια αφορμή και για το νέο επιστήμονα, ιστορικό, νομικό και ερευνητή, για την παραπέρα ιστορική κι επιστημονική μελέτη όλων εκείνων των μορφών αστικής βίας».
Η παρούσα έκδοση αποτελεί φωτογραφική αναπαραγωγή της ομώνυμης έκδοσης που είχε γίνει το 1957 στο Βουκουρέστι, από τον εκδοτικό οίκο «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» και το πρωτότυπο σώζεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!!»
...Στις ελληνικές φυλακές
απαγορεύονται τα λουλούδια
απαγορεύονται τα καθίσματα
απαγορεύονται τα ρολόγια...
Αλλη μια έκδοση που αποτυπώνει τη «φυλακίστικη ζωή» και είναι έκκληση των πολιτικών κρατουμένων, η οποία τυπώθηκε το 1962 από την ΕΔΑ. Στη συνέχεια, συμπληρωμένη με γαλλική μετάφραση, τυπώθηκε στη ΛΔ Γερμανίας για την ενημέρωση στο εξωτερικό και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και αλληλεγγύης.
«468 Πολιτικοί Κρατούμενοι στις φυλακές Αίγινας»
Με ξεχωριστή συγκίνηση πιάνει κανείς στα χέρια του αυτή την αρχειακή έκδοση, καθώς αναπαράχθηκε από πρωτότυπο, που φυλάσσεται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε διαστάσεις μόλις 9,4cm x 6,4cm. Ο σημερινός αναγνώστης προσπαθεί να συλλάβει τι κόπους αλλά και κινδύνους έκρυβε η σύνταξη μιας τέτοιας έκδοσης μέσα στις φυλακές. Η παρούσα έκδοση συντάχθηκε το 1961 από τους πολιτικούς κρατουμένους της Αίγινας και παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο η κατάσταση στις φυλακές. Σκοπό είχε την κινητοποίηση της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης.
«Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου
Απ' την αρχή μαθαίνουμε το φόβο και τον πόνο.
Απ' την αρχή μαθαίνουμε τη ζωή και το θάνατο.
Α.Β.Γ.
Α.Β.Γ.
Α.Β.Γ.
Είναι κοντά η Λευτεριά, σύντροφοι
μια και μάθαμε, σύντροφοι, να πεθαίνουμε
μάθαμε και να ζούμε, σύντροφοι.
Με τα παρακάτω λόγια, γραμμένα από τον ίδιο τον ποιητή, εισάγεται ο αναγνώστης στα «Μακρονησιώτικα»:
«Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β' Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950».
Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και στο Βίτσι, από αναμνήσεις του αγώνα του Γιώργη Τζαμαλούκα
Γιώργης Τζαμαλούκας: Ο «πατέρας της αντάρτικης χειρουργικής», όπως έμεινε στις αναμνήσεις των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.
«... Η αναφορά σ' αυτό το πολύτιμο έργο των γιατρών του ΔΣΕ, που υπήρξα και εγώ ένας από τους εργάτες του, θεωρώ πως είναι μια χρήσιμη προσφορά στον αγώνα του λαού μας και μια "πρώτη ύλη" για τον ιστορικό που, σήμερα ή αύριο, θα ασχοληθεί με τη συγγραφή της ιστορίας αυτής της φάσης του λαϊκού αγώνα στη χώρα μας.Το σύντομο τούτο χρονικό δεν αποτελεί παρά μόνο μια πτυχή του έργου και του αγώνα των γιατρών του ΔΣΕ...», όπως σημείωνε ο Γ. Τζαμμαλούκας στη Δρέσδη τον Ιούλη του 1974.
***
Λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους
«Αναμνήσεις ενός κουρέα», του Τζοβάνι Τζερμανέτο
Ο «κουρέας» είναι ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, γνωστός και ως Μπαρμαντιράμε στις σελίδες του βιβλίου και στην επαναστατική του δράση. Η αφήγηση του «κουρέα» αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ιταλία, που ξεκινά από τις αρχές του περασμένου αιώνα και φτάνει μέχρι τις αρχές του 1927. Εργατικοί αγώνες, πάλη ενάντια στο μιλιταρισμό, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Οκτωβριανή Επανάσταση, καταλήψεις των εργοστασίων στη Βόρεια Ιταλία, ίδρυση του ΚΚ Ιταλίας, περίοδος ανόδου και πλήρους κυριαρχίας του φασισμού στην Ιταλία.
«Λευκές Νύχτες», του Φεοντόρ Ντοστιογέφσκι
«Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», της Ταμάρα Καζαντζίδου
Οι Λιχούδηδες εργάτες, μετά από τον ξεσηκωμό τους, για τον οποίο διάβασαν οι μικροί αναγνώστες στο βιβλίο «Η Λιχουδοχώρα», πιστεύουν ότι τους περιμένει ένα φωτεινό μέλλον.
Ομως οι κοιλαράδες καραδοκούν κι έχουν άλλα σχέδια γι' αυτούς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου