Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοβουλίες σωματείων για την Παιδεία

Με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αυτές τις μέρες συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΜΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε σε ανοιχτή σύσκεψη με θέμα το νομοσχέδιο και τις συνέπειες που θα έχει για τα παιδιά του λαού και τις οικογένειές τους. Κεντρικό μήνυμα της σύσκεψης ήταν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Αφορά την εργατική τάξη, όχι μόνο γενικά κι αόριστα γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι υπόθεση του λαού κι όχι κάποιων ειδικών, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, θα αποθαρρύνει παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν το σχολείο, θα σπρώξει μάζες παιδιών της εργατικής τάξης σε φθηνιάρικες δομές κατάρτισης, δηλαδή σε δομές αμορφωσιάς με γενικευμένη τη μαθητεία. Και η μαθητεία, με τους όρους που οργανώνεται, δεν είναι εκμάθηση μιας τέχνης, ενός επαγγέλματος, αλλά εξασφάλιση μιας πάμφθηνης μάζας νέων εργαζομένων που θα συμπιέζει προς τα κάτω τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων και την τιμή της εργατικής δύναμης.
Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις συνέπειες που προαναφέραμε, θεωρήθηκε από το ΠΑΜΕ κρίσιμο ζήτημα. Γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή κάλεσε να οργανωθούν κοινά συνεργεία συνδικαλιστών, γονέων, εκπαιδευτικών και αρχίζοντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα να προγραμματίσουν ενημερώσεις, περιοδείες στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στους χώρους κατάρτισης και εκπαίδευσης των νέων. Κάλεσε να οργανωθούν συσκέψεις μαζικών φορέων που θα συνδυάζουν την ενημέρωση με τον προγραμματισμό δράσης, για παράδειγμα παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το νήμα με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που χρειάζεται να οργανωθούν για να ενημερωθούν πλατιά οι εργάτες και να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τη μόρφωση των παιδιών τους με αιχμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το έπιασαν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και από κοινού με το σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού διοργάνωσαν τις πρώτες περιοδείες με αυτό το θέμα στα ξενοδοχεία ΚΑΡΑΒΕΛ και ΧΙΛΤΟΝ. Αυτές οι δράσεις μπορούν και πρέπει να συνεχιστούν και να πληθύνουν.
Γιατί ο κάθε εργάτης πρέπει να αναλάβει δράση για το θέμα της μόρφωσης των παιδιών του. Η οικονομική αιμορραγία που αντιμετωπίζουν οι εργάτες για τα φροντιστήρια ή και για ανάγκες των σχολείων των παιδιών τους δεν είναι οικογενειακή τους υπόθεση, ούτε είναι ένα δεδομένο που πρέπει να το αποδεχτούν ως τέτοιο. Πρέπει να το αντιπαλέψουν. Πρέπει να αντιπαλέψουν την αύξηση των φροντιστηρίων που θα φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Πολύ περισσότερο το περιεχόμενο της μόρφωσης των παιδιών τους, δεν είναι μια υπόθεση κάποιων ειδικών. Η συνείδηση που θα διαμορφώνει ο νέος εργάτης και μέσα από την εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης. Και είναι κρίσιμο ζήτημα να εμπεδωθεί αυτό από τους εργαζόμενους.
Aναδημοσίευση απο τη στήλη του Ριζοσπάστη,  Η  ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: