Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τσακίζουν κόκαλα τα μέτρα σε όλα τα κράτη - μέλη


Με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης, με ή χωρίς χαλάρωση των στόχων και μνημόνια, ο λαός χρεοκοπεί ανεξέλεγκτα

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στην πορτογαλική πρεσβεία στην Αθήνα
Η «χαλάρωση» δήθεν των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής για τα υπερχρεωμένα κράτη που βρίσκονται σε κρίση κανένα όφελος δεν έχει για το λαό, αφού η λιτότητα και τα άγρια μέτρα θα συνεχίζουν να «σκάνε» στις πλάτες του, με κλιμακούμενη μάλιστα ένταση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Β. Κασπάρ, η τρόικα αποφάσισε να «χαλαρώσει» το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2012 αντί για 4,5% που ήταν αρχικά, ενώ άλλαξε και το στόχο για το 2013, στο 4,5% του ΑΕΠ από 3%. Επίσης, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μετατίθεται για το 2014.
Επαληθεύοντας ότι οι παραπάνω αποφάσεις δεν είναι παρά μια ρύθμιση στα πλαίσια της αντιλαϊκής διαχείρισης της κρίσης, ο Πορτογάλος υπουργός απέδωσε την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων στη δυσκολία να «βγει» ο προϋπολογισμός και στη μεγάλη ανεργία. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει με αποφασιστικότητα τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», το σύνολο δηλαδή των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο σε ό,τι αφορά στην προσφυγή της στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, που σημαίνει μνημόνιο. Για λαϊκή κατανάλωση, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, M. Ραχόι, δήλωσε χτες πως «δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι θα μας υπαγορεύουν σε ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να γίνονται ή όχι περικοπές», κρύβοντας ότι στην Ισπανία ήδη εφαρμόζονται μέτρα ανάλογα με αυτά που περιέχονται στο ελληνικό μνημόνιο.
Δίνοντας διαβεβαιώσεις στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, ενώ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές».
Σύμφωνα εξάλλου με χτεσινές ανταποκρίσεις, το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Παρασκευή το Γιούρογκρουπ, το οποίο θα συνέλθει στη Λευκωσία. Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα πρόγραμμα όχι μόνο για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, αλλά και για τη «διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών».
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, επανέλαβε χτες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ακόμα με νόημα ότι «δεν υπάρχει εύκολη έξοδος (σ.σ. από την κρίση), ούτε με τη συγκέντρωση χρέους, ούτε με την εκτύπωση χρήματος», επικρίνοντας το «άλλο μείγμα» διαχείρισης που υπερασπίζονται χώρες ανταγωνιστικές στη Γερμανία. Ο ίδιος παραδέχτηκε τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τη γερμανική οικονομία είπε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι κατά 0,7% για φέτος και 1,6% για το 2013, αλλά ενδέχεται, πρόσθεσε, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να είναι χαμηλότερος.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: