Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Κύριε Γυμνασιάρχα, γνωρίζετε την ύπαρξη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;Το ρεπορτάζ από το  ilialive  μιλάει για ένα τραγούδι που με παρέμβαση γονέα λογοκρίθηκε από το διευθυντή του Γυμνασίου. Πρόκειται για το τραγούδι του Μπαγιαντέρα "Να 'ναι γλυκο το βόλι".
Υπάρχει στη συνέχεια το σχετικό ρεπορτάζ . Η συγκεκριμένη στάση του "εκπαιδευτικού" (σε εισαγωγικά η λέξη ,γιατί ο εκπαιδευτικός δεν αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια, τουλάχιστπο την κοινώς παραδεκτή) αναδεικνύει ορισμένα ζητήμτα.
Το να παρεμβαίνεις στο παιδαγωγικό - διδακτικό  έργο ενός εκπαιδευτικού  και μάλιστα σε ένα τέτοιο σημείο όπως είναι  η ιστορική μνήμη, ειδικά τη σημερινή περίοδο, είναι αυταρχισμός. Είναι κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή , κύριε Γυμνασιάρχη. Είτε σας αρέσει είτε όχι στη συγκεκριμένη περίοδο ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Από την άλλη μεριά ήταν οι δοσίλογοι και οι ταγματασαφαλίτες. Εσείς με ποιον ταυτίζεστε, κύριε; Εκτός από όλα τα παραπάνω , το λιγότερο που μπορεί να σας καταλογίσει κανείς είναι ιστορική άγνοια. Είναι ασυγχώρητο σε έναν εκπαιδευτικό να απομονώνει τον αγώνα στην Πίνδο από την Αντίσταση. Ο αγώνας , δάσκαλε*, ήταν ένας  και ενιαίος ενάντια στο φασισμό. Ξεκίνησε στα βουνά της Πίνδου με το λαό να ανατρέπει τα σχέδια του φασίστα Μεταξά  ο όποιος πίστευε  σε "μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων" και συνεχίστηκε στα βουνά όλης της Ελλάδας με  τον  ΕΛΑΣ  να συντρίβει τους φασίστες και τους συνεργάτες τους. Αυτή είναι η αλήθεια δάσκαλε,όσο και να   ενοχλεί εσένα και κάποιους άλλους.
Ρίχνεις νερό στο μύλο του φασισμού, κάνοντας αυτό που  οι Ναζί της Χρυσής Αυγής επιθυμούν. Να σβήσεις την ιστορική μνήμη. Το όνομα του Άρη Βελουχιώτη , μόνο τους φασίστες αφιονίζει. Εσένα γιατί; 
Διαφωνώ κάθετα με τη στάση της καθηγήτριας , αλλά και του συλλόγου διδασκόντων που κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! Ο δε σύλλογος διδασκόντων έπρεπε να ξέρει, και το ξέρει καλά, ότι οι εθνικές γιορτές είναι υπόθεση όλου συλλόγου, όχι μόνο ενός εκπαιδευτικού. ΤΙ ΣΟΪ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΣΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΑΣ;  Που δεν μπορείτε και δε θέλετε να υπερασπιστείτε το κύρος σας; Το μεγαλέρο μάθημα που θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά είναι αναγκάσετε το Γυμνασιάρχη και τον γονέα ή να μην παραβρεθούν ή να υποχωρήσουν. Τι μαθημα δώσατε όλοι σας στα παιδιά; Για σκεφτείτε, αν μπορείτε.

* σε αποκαλώ δάσκαλε , κύριε γυμνασιάρχη, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος σου. Να διδάσκεις.

Διαβάστε τό ρεπορταζ του ilialive. 

Πύργος: "Έκοψαν" ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα από σχολική γιορτή !

  • 26/10/2013 - 07:44
mpagianteras

Κατηγορία

Κοινωνία

Πηγή

ilialive.gr

Νέο φαινόμενο λογοκρισίας  όταν Δ/ντής γυμνασίου κατόπιν προτροπής γονέα ζήτησε να απαλειφθεί το τραγούδι - Ερμηνεύτηκε στην αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία της πόλης 

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου 

Δεν πάει πολύς καιρός- τον Μάιο του 2013 συνέβη το περιστατικό που έκανε το γύρο των social media- όπου διευθύντρια σχολείου  κατόπιν προτροπής γονέα,  επέπληξε  την δασκάλα της μουσικής και ουσιαστικά της απαγόρευσε να διδάξει στα παιδιά της Ε΄ τάξης του Δημοτικού, τον «Κεμάλ»,  ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αριστουργήματα του Μάνου Χατζιδάκι κατηγορώντας την για… ισλαμική προπαγάνδα!

Ένα παρόμοιο περιστατικό… λογοκρισίας και σκοταδισμού, συνέβη σε σχολική γιορτή γυμνασίου στον Πύργο, όταν ο διευθυντής, επίσης κατόπιν παρέμβασης γονέα, απαγόρευσε στην καθηγήτρια της μουσικής, να διδάξει και να πει μαζί με την χορωδία του σχολείου, ένα τραγούδι του… Μπαγιαντέρα, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942! Το θέμα ανέδειξε και κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η ΕΛΜΕ Ηλείας ( δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα).

Πριν από μερικές μέρες και ενώ η συγκεκριμένη καθηγήτρια μουσικής προετοίμαζε μαζί με τους μαθητές της τα τραγούδια που θα παρουσίαζε  η χορωδία στην χθεσινή επετειακή εκδήλωση του σχολείου, ο διευθυντής την κάλεσε και ζήτησε από την μουσικό, να… αφαιρέσει το ρεμπέτικο «Να’ ναι γλυκό το βόλι» του Μπαγιαντέρα από τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί, κατόπιν προτροπής ενός γονέα του σχολείου που είπε ότι το παιδί του δεν θέλει να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη ( Βελουχιώτη) και τους αντάρτες!

Μάλιστα ο διευθυντής συγκάλεσε αμέσως και τον Σύλλογο διδασκόντων για να τους ενημερώσει για το θέμα. Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο από την γιορτή, είπε «ή όλα θα τα πούμε, ή κανένα» και συνέχισε να το διδάσκει κανονικά. Ωστόσο, στην χθεσινή σχολική γιορτή, η καθηγήτρια μουσικής επέλεξε να μην ακουστεί κανένα τραγούδι στην εκδήλωση του σχολείου, πλην του Εθνικού Ύμνου!  Επειδή όμως, κανείς δεν μπορεί ούτε να απαλείψει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, μα ούτε και του ρεμπέτικου τραγουδιού, γιατί δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα  ερμηνεύτηκε στην χθεσινή αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία.

Διότι δεν  αρκεί να καταγγέλλουμε τον σκοταδισμό, τον ρατσισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας, πρέπει και εμπράκτως να τον αποτρέπουμε.  Μάλιστα, εκτός από το ρεμπέτικο, έγινε αναφορά και στο ιστορικό του που είναι μέρος  της ιστορίας του Μπαγιαντέρα, του τυφλού ραψωδού της Αντίστασης. Εξάλλου,  Το Ρεμπέτικο τραγούδι περπάτησε επάνω στα αχνάρια του Αντάρτικου Τραγουδιού (χωρίς αυτό, απαραίτητα να προσδίδει στο δεύτερο αισθητική υπεροχή). Συντάχτηκε με το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κι ακολούθησε την πολιτική του ιδεολογία. 

Οι επίμαχοι στίχοι του Μπαγιαντέρα 

ΝΑ 'ΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ 

«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα 
ζώσε και το σπαθί σου 
και σύρε για τον πόλεμο 
κι η λευτεριά μαζί σου. 

Πολέμησε αντάρτη μου 
πως πολεμάνε όλοι 
και με τον Άρη αρχηγό 
γλυκό να 'ναι το βόλι». 

Και το ιστορικό του…

Χειμώνας 1941-42 στην Αθήνα,  «μαύρος» χειμώνας, 350 άτομα πέθαναν από την πείνα. Το Σεπτέμβριο του 1942, το ΕΑΜ κυκλοφορεί ολιγοσέλιδο κείμενο που έχει συγγράψει ο μεγάλος παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός, όπου καλεί το λαό να αντισταθεί ενάντια στο φασισμό ακόμα και με ένοπλο αγώνα. Ο ΕΛΑΣ με αρχικαπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη αγωνίζεται ηρωϊκά και ηγείται της κυβέρνησης του βουνού, όπου στο πρώτο Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ τελούν τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος και ο Ιωακείμ Κοζάνης. 

Στον Πειραιά, ο τροβαδούρος της Αντίστασης Δημήτρης Γκόγκος ( κατά κόσμον Μπαγιαντέρας), καλεί με τα τραγούδια του τα παλικάρια της εποχής να ενταχθούν στις τάξεις του ΕΑΜ και να πολεμήσουν στον Έβρο. Το τραγούδι του «ΝΑ ‘ ΝΑΙ ΓΚΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ» που έγραψε και συνέθεσε το 1942 μαζί με άλλα τραγούδια του Μπαγιαντέρα, ανήκει στην ιστορία των αντιστασιακών ρεμπέτικων.

Το συγκεκριμένο τραγούδι, αγραμματοφώνητο τότε,  πρωτοκυκλοφόρησε το  το 1980 τραγουδισμένο από τους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και Δημήτρη Κοντογιάννη και περιλαμβάνεται  στο LP «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», MINOS DAL-MSM 391, 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια: