Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ψήνονται συνεργασίες

«Νερό» στο «μύλο» του αποπροσανατολισμού του λαού έσπευσε να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ επ' ευκαιρία της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο. Κρύβοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ και με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, διεξάγεται με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του».
Αφήνοντας να διαφανεί η διαμάχη στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, που αντανακλά αντικρουόμενα συμφέροντα αστικών τάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμα πως η άρνηση του πρωθυπουργού «να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κας Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» το έκανε πιο «λιανά» κι ομολογώντας την έγνοια τους για τη δυνατότητα να υποστηριχτεί απ' τον κρατικό κορβανά η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι «αν ο κ. Σαμαράς πηγαίνει να διαπραγματευθεί με τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι ενάντια στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και λέει ότι δεν χρειάζεται "κούρεμα" του χρέους, τότε το μόνο που πάει να κάνει είναι να αναζητά την επιείκεια της κας Μέρκελ. Ετσι διαπραγμάτευση δεν γίνεται». Το «κούρεμα» σημαίνει μικρότερο χρέος για αποπληρωμή, άρα περίσσευμα χρήματος για δημόσιες επενδύσεις και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για τον ίδιο σκοπό. Αλλά μήπως η κυβέρνηση δε διεκδικεί το ίδιο με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων;
Ταυτόχρονα, επανέλαβε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ΕΕ, που αποτελεί καρμανιόλα για το λαό, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 είπε ότι προτεραιότητά μας είναι λύση εντός της Ευρωζώνης και εντός της Ευρώπης. Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω την κριτική τουλάχιστον εκ μέρους της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».
Καλεί πρόθυμους για συμμαχία
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να «ζυμώνεται» ξανά η ιδέα της σύναψης συμμαχιών με όποιον πρόθυμο να συνδράμει την άσκηση της αστικής διαχείρισης, αλλά και να φιλοτεχνείται πιο μεθοδικά το προφίλ μιας δύναμης που είναι καταλληλότερη να υποστηρίξει τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στα διεθνή φόρα. Σε non paper που εξέδωσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι βρίσκεται «μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία», έπειτα απ' την «παρουσία στη ΔΕΘ», που «ανέδειξε τη ρεαλιστική πολιτική πρόταση και τις θέσεις για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Και προσθέτει: «Τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει, όσο και οι διεθνείς πρωτοβουλίες και επαφές του, τον καθιστούν ως τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική λύση, που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Σχετικά με την περί συμμαχιών συζήτηση, όλα δείχνουν ότι έχει «κλειδώσει» η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.
Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο Π. Σκουρλέτης χτες και αφού εστίασε στη «φερεγγυότητα» προσώπων και κομμάτων, πρόσθεσε ότι «με κόμματα που στήριξαν αυτές τις πολιτικές δεν συνεργαζόμαστε», ενώ ειδικότερα για τους ΑΝΕΛ ανέφερε πως «σε άλλα συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε, δεν θα βιάσουμε την πραγματικότητα. Νόθες συμμαχίες και καταστάσεις από μας δεν θα βρείτε». Δεν λέει βεβαίως όλη την αλήθεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αφού στο κόμμα του ήδη στεγάζονται στελέχη που έβαλαν πλάτη στο να περάσει η πολιτική που τσακίζει το λαό, ενώ η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην προσπάθεια από αναβαθμισμένη, κυβερνητική θέση.
Στο γενικότερο πνεύμα της ...συγκατάβασης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες (ρ/σ «Real»): «...μακριά από μας το "λεφτά υπάρχουν" (...) Δεν είμαστε πλέον ο "μπαμπούλας" (...) Εμείς, με κόστος και με συγκρούσεις θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται (...) Είμαστε ανοιχτοί να γίνει διάλογος στη Βουλή και στα ΜΜΕ ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Σαμαρά. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση, γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολωμένα, δεν χρειάζεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα»...
Αναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: