Τέσσερα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, για τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα (Open Malls), την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους εργάτες της Μανωλάδας, για τη Χρυσή Αυγή και τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για την «Ελληνογερμανική Συνεργασία».
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Μας απασχόλησε το μνημόνιο συνεργασίας που μας καταθέσατε και μελετήσαμε προσεκτικά το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Τα ΚΑΕ, που πιλοτικά προχωρούν σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας, δεν θεωρούμε ότι αποτελούν λύση για τα όντως οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
Γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες που πάνω από το 60% των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να φαίνεται «κάτι» η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αν και το ίδιο το ποσό που προβλέπεται, των 171.429 ευρώ, είναι μηδαμινό και δεν αλλάζει την πορεία της συνεχούς επιδείνωσης της θέσης των εμπόρων.
Η θέση μας είναι αρνητική για τα ΚΑΕ γιατί η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων είναι εκτός ιστορικού κέντρου και επιπλέον δεν θα ανακόψουν την εξάπλωση των μεγάλων εμπορικών μονάδων και πολυκαταστημάτων.
Το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί σήμερα η πάλη του κινήματος στην κατεύθυνση της εναντίωσης με την πολιτική της ΕΕ, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που κοροϊδεύουν το λαό και τα δίνουν όλα στα πολυκαταστήματα και στους μεγαλέμπορους στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Δεν θα υπογράψουμε λοιπόν το μνημόνιο συνεργασίας, για όλους τους παραπάνω λόγους που συνοπτικά σας αναφέρουμε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε για θέματα που θέτετε στο υπόμνημά σας (όπως η καθαριότητα, η πρόσβαση των ΑμΕΑ κ.ά.), που και για τη Δημοτική Αρχή αποτελούν σοβαρά ζητήματα, που δεν περιορίζονται μόνο στο εμπορικό κέντρο, αλλά σε όλη την έκταση του Δήμου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Η απόφαση του Μεκτού Ορκωτού Εφετείου της πόλης μας, που ουσιαστικά αθώωσε τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες στη Μανωλάδα, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 20 από αυτούς, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού.
Αυτή η απόφαση δείχνει και τα όρια της αστικής νομιμότητας και της δικαιοσύνης, που θα νομιμοποιεί πάντα το «δίκιο» του καπιταλιστή είτε είναι ιδιοκτήτης γης είτε εργοστασίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας ζητάμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στην ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης. Καλούμε τους Έλληνες και ξένους εργάτες να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση και αποθρασύνει τους μεγάλους επιχειρηματίες να αντεπιτίθενται ακόμη και με δολοφονικές ενέργειες στους εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς εντείνονται οι ανταγωνισμοί που στο επίκεντρό τους έχουν το ποιο κομμάτι του κεφαλαίου θα βγει πιο κερδισμένο. Γερμανικά κεφάλαια (που ένα μέρος τους έχει αναφορά στην «Ελληνογερμανική Συνεργασία»), στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα σκουπίδια κ.ά.
Το θέμα δεν είναι λοιπόν να επιλέξουμε ποιο κομμάτι του κεφαλαίου, ντόπιο, γερμανικό. γαλλικό ή αμερικάνικο, θα λυμαίνεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και τις ανάγκες του λαού μας, αλλά σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Η μόνη συμφέρουσα για τα λαϊκά στρώματα «συμφωνία», είναι αυτή που συγκρούεται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης του ευρωμονόδρομου, της ΕΕ των μονοπωλίων και ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΉ
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απ’ τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τιμάμε τη μνήμη του, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, ενάντια στο σύστημα που γεννά και θρέφει το φασιστικό τέρας.
Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική, εγκληματική οργάνωση και ότι η εγκληματική της δράση απορρέει απ’ τη ναζιστική της φύση και ιδεολογία. Πίσω από τη δημαγωγία της Χρυσής Αυγής κρύβεται η δράση και η πρακτική της, που υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού, διαπλέκεται με εγκληματικά κυκλώματα.
Ο ναζισμός είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος.
Σήμερα χρειάζεται να ενισχυθεί η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής σε κάθε τόπο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, που γεννούν και θρέφουν τα ναζιστικά μορφώματα.