Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Kαλό ταξίδι κυρα- Δόμνα.

Η Δόμνα Σαμίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Η προσφορά της σε ότι έχει σχέση με την  διάσωση της μουσική μας παράδοσης τεράστια. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής της το αφιέρωσε στο να καταγράψει, να διασώσει  ότι είχε σχέση με ήθη και έθιμα του λαού μας. Υπηρέτησε την παραδοσιακή μας μουσικ'ή όσο κανείς. Εκτέλεσε με υποδειγματικό τρόπο  παραδοσικά τραγούδια, διασώζοντας τα έτσι από τη "σκυλαδοποίηση" και το "μουσικό διασυρμό τους".
Αυτή η διαχρονική βουτιά της στην ψυχή του λαού μας την έφερε αντιμέτωπη με τους σκοταδιστικούς κύκλους της εκκλησίας της Ελλάδας. Το 2005 κατατίθεται μύνηση εναντίον της από τον  πρωτοψάλτη Θεόδωρο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, για εκπομπή της ET3 το Φλεβάρη του 2004, στην οποία  τραγουδούσε «τολμηρά» αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια.
Σε  ανακοίνωσή του  τότε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τόνιζε:
«Η παραπομπή της Δόμνας Σαμίου σε δίκη συνιστά απόπειρα να ποινικοποιηθούν οι πολιτιστικές παραδόσεις του λαού και τα έθιμά του. Στην ουσία αποτελεί σινιάλο κινδύνου, να μπει στο στόχαστρο, σήμερα, κάθε ιδέα μη αρεστή σε αυτά και σε παρόμοια κέντρα. Αλλού να ψάξει για μολύνσεις η ηγεσία της Εκκλησίας και άλλοι, και όχι στην αυθεντική λαϊκή παράδοση και δημιουργία».
Διαβάστε το άρθρο του Παύλου Αλέπη
Δείτε εδώ ντοκυμαντέρ  από το αρχείο της  ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: