Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πέφτουμε από τα σύννεφα…

Toυ Θ.Καλαμούκη
Αποκλείεται. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Είναι υπερβολές του κίτρινου Τύπου, αποκυήματα νοσηρής φαντασίας κακόβουλων δημοσιογράφων. Είναι αδύνατον. Ποιο είναι το Bloomberg;
Ποια είναι αυτή η τράπεζα, που αποκάλυψε, ότι οι ξένες τράπεζες με αφορμή το ελληνικό χρέος, κέρδισαν στην αρχή, χρόνο και μετά πολλά χρήματα. Ποια είναι αυτή η τράπεζα, που αποκάλυψε ότι τα βάρη τα πλήρωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Η σωστή απάντηση είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Έρευνα του Bloomberg που βασίζεται στα στοιχεία της BIS αποκαλύπτει ότι η καθυστέρηση για ένα και πλέον έτος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ωφέλησε τις τράπεζες αλλά όχι τους ευρωπαίους φορολογούμενους!!! Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα  από το vima.gr.
«Όταν η Ελλάδα σώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 68 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS. Αν η Ελλάδα αναδιάρθρωνε τότε το χρέος της με ανταλλαγή των ομολόγων στο 25% της αξίας τους, οι τράπεζες θα έχαναν 51 δισ. δολάρια, αναφέρει ο Γιαλμάν Οναράν του Bloomberg.
Το 15μηνο που μεσολάβησε, όμως, έως ότου αποφασιστεί τελικώς η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, οι τράπεζες είχαν την ευκαιρία, χάρη σε διάφορες πολιτικές που ανέλαβε η ΕΕ, να ξεφορτωθούν περισσότερα από τα μισά ελληνικά ομόλογα που διέθεταν. Όπερ και έπραξαν, περιορίζοντας την αξία του ελληνικού χρέους που κατείχαν στα περίπου 31 δισ. δολάρια.
Εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους και τα κίνητρα της ΕΕ, οι τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους κατά περίπου 45%, υπολογίζει η BIS λαμβάνοντας υπόψη τις ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. «Εν τω μεταξύ, το χρέος της Ελλάδας παραμένει σχεδόν αμετάβλητο και ο κίνδυνος μιας μελλοντικής χρεοκοπίας είναι τώρα εκείνο που φοβούνται περισσότερο οι Ελληνες», προσθέτει το αμερικανικό πρακτορείο»...
Μας λέει δηλαδή το αμερικανικό πρακτορείο, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης  και των μηχανισμών της, προέταξαν το συμφέρον των τραπεζών εις βάρος των συμφερόντων των λαών τους. Πραγματικά ανήκουστο!!! Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι όλοι αυτοί οι χαρτογιακάδες της Ευρωζώνης, είναι υπάλληλοι, δούλοι, υποταγμένα ανθρωπάκια, των πανίσχυρων τραπεζικών ομίλων. Πέφτουμε από τα σύννεφα!
Επίσης το αμερικάνικο πρακτορείο, δεν μας λέει κάτι, ακόμη, πιο σημαντικό. Ότι δεν είναι, απλά,  θέμα ηγετών που ευνόησαν τις τράπεζες… Αλλά ότι κυρίως είναι θέμα δομής, της Ευρώπης, αρχικής σύλληψης και σκοπού ίδρυσης. Η ΕΕ κυρίως έγινε, για να θεριεύουν οι πάσης φύσεως οικονομικοί όμιλοι, να έχουν την ελευθερία να κερδοσκοπούν, να θησαυρίζουν και να προστατεύονται. Η ύπαρξή της, εκεί οφείλεται. Όλα τα άλλα περί ελευθερίας των λαών, ισότητας κλπ, είναι λέξεις χωρίς νόημα. Απλά η κρίση ήρθε, να επιβεβαιώσει τους φόβους (όσων τους είχαμε), για το συγκεκριμένο εξοντωτικό και αδίστακτο μοντέλο.
Περαστικά λοιπόν, για άλλη μια φορά, να ζήσουμε να τους πληρώνουμε! Για κλείσιμο, δημοσιεύουμε τον επίλογο του σχετικού άρθρου από το vima.gr:
«Ο αναλυτής του Bloomberg θεωρεί ότι το ίδιο σκηνικό στήνεται τώρα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Πρόκειται για μια δραματική συμφωνία για τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Όσο περισσότερο περιμένουμε για να γίνουν αυτές οι αναδιαρθρώσεις χρεών, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το δημόσιο. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεταφοράς κινδύνου από τις τράπεζες προς τους φορολογούμενους», δήλωσε στο πρακτορείο ο Ραούλ Ράπαρελ, επικεφαλής οικονομολόγος της λονδρέζικης εταιρείας ερευνών Open Europe.»

Και πάλι περαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: