Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Χρεωμένα μέχρι το λαιμό τα λαϊκά νοικοκυριά

 Αναδημοσίευση από  Ριζοσπάστη
Σοβαρή παρέμβαση, με στόχο την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που γονατίζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, αποτελούν οι προτάσεις που επανέφερε χτες το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για την ανακούφιση και την πραγματική στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από τα χρωστούμενα στις τράπεζες.


«Η συνεχής ανελέητη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα με την κλιμακούμενη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, τη βαριά φορολογία, την ανεργία κλπ., οδηγεί πλατιά λαϊκά στρώματα σε τραγικά αδιέξοδα και ειδικά αυτά που αναγκάστηκαν να δανειστούν από τις τράπεζες για να αποκτήσουν σπίτι ή για να υπάρξουν ως αυτοαπασχολούμενοι. Σ' αυτές τις συνθήκες, σαν άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να διεκδικήσουν μαζί για να επιβάλουν:
  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Τη μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες και των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες και το πάγωμά τους για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε σύγχρονη λαϊκή στέγη».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ξεπερνούσαν τα 111 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 78,5 δισ. ήταν στεγαστικά δάνεια, τα 25,8 δισ. καταναλωτικά και τα 7,4 δισ. ευρώ οφειλές σε πιστωτικές κάρτες.
Πρόκειται για δυσθεώρητα νούμερα, τα οποία η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να καταβάλει, σε μια περίοδο που αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά νοικοκυριών που έχουν πτωχεύσει στην κυριολεξία. Στην πλειοψηφία τους, άλλωστε, τα παραπάνω δάνεια ζητήθηκαν είτε για να καλύψουν τα λαϊκά νοικοκυριά τρέχουσες ανάγκες διαβίωσης, είτε - πολύ περισσότερο - να αποκτήσουν με ένα στεγαστικό δάνειο το δικό τους κεραμίδι.
Οι ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι προώθησε η κυβέρνηση για την οικονομική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποδεικνύεται, όπως από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά σε τελευταία ανάλυση είναι μέτρα που λειτουργούν υπέρ των τραπεζών.
Μάλιστα, την ίδια ώρα που για τις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν εξασφαλίσει πάνω από 160 δισ. ευρώ σε ζεστό χρήμα και εγγυήσεις, οι τραπεζικοί όμιλοι κλιμακώνουν τους εκβιασμούς και τις απειλές για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και σπιτιών. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον, καθώς τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου προβλέπουν κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και άρα μεγαλύτερη εξαθλίωση για το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: