Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Το κίνημα «Fast for 15», που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ και επιδιώκει την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στα ταχυφαγεία, επεκτείνεται και σύμφωνα με τους διοργανωτές του οι χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 230 αμερικανικές πόλεις ήταν οι ογκωδέστερες μέχρι σήμερα.
Αρχικά, το κίνημα «Fast for 15» επικεντρώθηκε στους εργαζόμενους σε ταχυφαγεία, αλλά από το 2012, που ξεκίνησε, συνεχίζει να επεκτείνεται και σήμερα έχει συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στα αεροδρόμια και στις υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον.

Ζητούν αξιοπρεπή μισθό
Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς ζητούν από τους εργοδότες τους αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται σε 7,25 δολάρια την ώρα. Υποστηρίζουν ότι το ωρομίσθιο αυτό δεν είναι αρκετό για να ζήσει μια οικογένεια και ζητούν να αυξηθεί σε 15 δολάρια.
Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σκοπίμως χθες ώστε να συμπέσουν με την ημέρα απόδοσης του φόρου στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. (Διαβάστε παρακάτω για την κινητοποίηση στην Αθήνα). 
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα έξω από ένα ταχυφαγείο της αλυσίδας «McDonald's» στη Νέα Υόρκη με πολλούς εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ το απόγευμα σε ώρα αιχμής πραγματοποιήθηκε πορεία στην Times Square.

Αναδίπλωση των εταιρειών
Οι εταιρείες fast food και λιανεμπορίου έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στο αίτημα των διαδηλωτών, αλλά με μικρότερες από τις επιθυμητές αυξήσεις. Τα πολυκαταστήματα «Wal-Mart» ανακοίνωσαν φέτος ότι θα αυξήσουν σε 9 δολάρια το ωρομίσθιο των εργαζομένων τους αρχής γενομένης από τον Απρίλη και το 2016 σε 10 δολάρια.
Τα «McDonald's» ανακοίνωσαν ότι στα καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία το ωρομίσθιο θα αυξηθεί σε 9 δολάρια, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για το 90% και άνω των 14.000 καταστημάτων τα οποία λειτουργούν με franchise.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: