Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Περί αξιοπρέπειας και περηφάνιας...

 
Να
κάνει μια επιλογή αξιοπρέπειας κάλεσε το λαό ο πρωθυπουργός. Ωραίο ακούγεται. Για να δούμε, λοιπόν, πόση δόση αξιοπρέπειας περιέχεται στο κυβερνητικό σχέδιο - μνημόνιο των 47+8 σελίδων, που αρνείται να βάλει στην κρίση του λαού η κυβέρνηση.
Αξιοπρέπεια είναι να 'χει δουλειά το ζευγάρι, με κανονικό μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει διατήρηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, υπόσχεται μοίρασμα της ανεργίας και «έξυπνες ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, συνταγές του ΟΟΣΑ και βεβαίως με βάση το τι θέλει η εργοδοσία.
Αξιοπρέπεια σημαίνει κοινωνικές δημόσιες - δωρεάν παροχές Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που υπόσχεται το κυβερνητικό σχέδιο, σημαίνουν κι άλλες περικοπές στις δαπάνες, οδηγούν σε αναξιοπρεπή ζωή.
Αξιοπρέπεια δεν είναι να μοιράζονται μια - επιδοτούμενη στο αφεντικό - θέση εργασίας δύο και τρία παιδιά, δουλεύοντας τρίωρα, με αμοιβή μικρότερη κι από χαρτζιλίκι. Οι ύμνοι στην ανταγωνιστικότητα που περιέχονται στο κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνουν τη μερική και επισφαλή απασχόληση, οδηγούν, επίσης, σε αναξιοπρεπή ζωή.

Αξιοπρέπεια είναι να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην κατοικία. Αξιοπρέπεια δεν είναι να πληρώνεις νοίκι στο σπίτι σου, όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ, που διατηρείται.
Αξιοπρέπεια είναι να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε φτηνά ποιοτικά προϊόντα. Αξιοπρέπεια δεν είναι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η νέα φορομπηξία.
Αξιοπρέπεια είναι να μπορείς να κάνεις σαν άνθρωπος διακοπές κι όχι να δουλεύει το παιδί σου με 300 ευρώ στο ξενοδοχείο και την ίδια στιγμή να ενισχύονται οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο του τουρισμού, όπως προτείνει το κυβερνητικό πακέτο.
Μιλάει και για περηφάνια, επίσης, ο πρωθυπουργός. Περήφανος είναι ένας λαός, που η χώρα του δε δηλώνει την ετοιμότητά της να πάρει μέρος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, δεν εκπαιδεύει το στρατό για ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Περήφανος είναι ένας λαός, που η χώρα του δε δηλώνει ετοιμότητα να φιλοξενήσει και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στο έδαφός της, δεν παίρνει μέρος σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με το Ισραήλ, που ματώνει την Παλαιστίνη.
Περήφανος δεν είναι ένας λαός, που η κυβέρνησή του «αποθεώνει» την ηγετική ιμπεριαλιστική δύναμη στον πλανήτη, τις ΗΠΑ.
Περήφανος είναι ένας λαός, που η χώρα του δεν παίζει παιχνίδια στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, εμπλέκοντάς τον σε επικίνδυνες εξελίξεις.
Περήφανος εντέλει είναι ένας λαός χωρίς αφέντη, κυρίαρχος πραγματικά, αυτεξούσιος ουσιαστικά.
Καμιά απ' αυτές τις περηφάνιες δεν υπάρχουν στην πολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: