Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Απάντηση των GOIN THROUGH - NΕΒΜΑ στην «Αυγή»


Με αφορμή πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Αυγή» με το οποίο σχολίαζε επικριτικά τη συμμετοχή στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» των συγκροτημάτωνGOIN THROUGH και NEBMA, τα συγκροτήματα εξέδωσαν τo ακόλουθo δελτίο Τύπου - απάντηση:

«Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση των συγκροτημάτων GOIN THROUGH & NEBMA στο 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της ποιότητας της ελληνικής μουσικής, τιμητής της ιστορίας του Φεστιβάλ (!!!) και ασκεί έντονη κριτική για την επιλογή των εν λόγω συγκροτημάτων με βασικό επιχείρημα το ότι "Τα δύο συγκροτήματα είναι μιμητές της αμερικάνικης σκηνής, υπέρμαχοι ενός συστήματος στο οποίο ο "άντρας" θέλει "αμάξια και λεφτά" για να κατακτήσει την καλλίγραμμη νεαρή, την οποία φυσικά αλλάζει σαν τα πουκάμισα και πουλάει νταηλίκι...".

Καταρχήν και μόνο το περιεχόμενο αυτής της φράσης αποκαλύπτει την άγνοια που διακατέχει τον εμπνευστή της, ο οποίος μοιάζει να ξέθαψε αυτήν την άποψη (για μια μουσική που σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί εδώ και τρεις δεκαετίες), από κείμενο της ΕΟΝ για τα αντιχριστιανικά ήθη. Καλό και δημοσιογραφικά δεοντολογικό θα ήταν να κατανοήσουν ότι η Hip hop μουσική και κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο το "γκαγκστεριλίκι" και το μισογυνισμό, αλλά και την κοινωνική καταγραφική - κριτική και το βίωμα ως στιχουργική αφετηρία. Και στο κάτω κάτω, η "Ευρωπαϊκή Αριστερά" δεν είναι αυτή που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και επιχειρήματα την παραμονή της χώρας μας σε ένα τέτοιο "Αμερικάνικο" (καπιταλιστικό προφανώς) σύστημα στα πλαίσια της ΕΕ;
Και για τους πάρα πολλούς που θα βιαστούν και θα πουν ότι τα δύο συγκροτήματά μας δεν έχουν σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της τέχνης να τους παρακαλέσουμε να ακούσουν προσεκτικά το σύνολο της δισκογραφίας που μετρά πάνω από 15 albums (συνολικά και για τα δύο συγκροτήματα) και τραγούδια των οποίων ο στίχος προφανώς για όλους αυτούς είναι κόκκινο πανί. Ενδεικτικά και μόνο:
Επιπλέον, πολλοί από μας δεν έχουμε κρύψει ποτέ τα πολιτικά μας πιστεύω και αντίθετα από τη γενική αντίληψη, έχουμε πληρώσει τίμημα για τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό - εργασιακό βίο, που για πολλούς από εμάς, παρά τη "χλιδή" του χώρου του θεάματος, συνεχίζει να αποτελεί καθημερινότητα. Τέλος, αυτοί που χαλιούνται με τη συμμετοχή μας στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας, είναι οι ίδιοι που χαλιούνται όταν μαθαίνουν (γιατί για να μας δουν πρέπει να έρθουν μαζί μας, και αυτό είναι δύσκολο) ότι συμμετέχουμε σε μαζικούς αγώνες στο πλευρό του ταξικού κινήματος.
Δεν απολογούμαστε για καμία επαγγελματική επιλογή και ούτε έχουμε κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μας. Δεχόμαστε πάντοτε την κριτική και η αντιπαράθεση είναι στη φύση της μουσικής μας. Αλίμονο όμως σε αυτούς που σπεκουλάρουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Να χαίρεστε όλους όσους συμμετέχουν στα "φεστιβάλ μαστούρας" και τους χρυσοπληρώνετε, εμείς επιλέγουμε τη συμμετοχή μας εδώ, στην κρίσιμη ώρα για την κοινωνία μας και ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Και επειδή εσείς το θυμηθήκατε πρώτοι, να σας το αφιερώσουμε και από κοντά στις 15 του μήνα...
"Μαζί μου ασχολείσαι..." "... τα ξέρεις τα υπόλοιπα"...
GOIN' THROUGH
NEBMA».
Πηγή: Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΗΓΗΜΑ

Η Ρηνιώ κι οι Goin’ Through

Του Ηλια Κανέλλη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Με τον τρόπο της συγγραφέως Καλής Γκελμπέση-Γκιούνη


Σαν πάτησε γερά στης νιότης τα ποδάρια, η Ρηνιώ οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Η ζωή της βρήκε νόημα: στο Πανεπιστήμιο καθόταν στο τραπεζάκι της ΠΚΣ, κόλλαγε αφίσες, πουλούσε κουπόνια και, κάθε Κυριακή, την κομματική εφημερίδα. Και μια φορά τον χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη, πήγαινε στο Φεστιβάλ, να ακούσει επαναστατικά τραγούδια και την κεντρική ομιλία της συντρόφισσας γραμματέα.

Ο καιρός περνούσε, η Ρηνιώ πλησίαζε στο πτυχίο, και σαν να μην έφτανε η ανασφάλεια για το εργασιακό της μέλλον, ήρθε κι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα κι έδωσε πολλαπλάσια δύναμη στους ρεβιζιονιστές. Και τώρα;

Η Ρηνιώ γνωρίζει καλά ότι η νεολαία και το κόμμα πρέπει να μιλήσουν ξανά στην καρδιά της κοινωνίας. Γι' αυτό και ψήφισε μια ριζική αλλαγή. Εφέτος στο Φεστιβάλ είναι σωστό να μπει, πλάι στην αγαπημένη μας μουσική για τις μάζες, και ένα τραγούδι που θα μιλήσει κατευθείαν στους νέους - στα μέλη, αλλά και στους φίλους, και στις επιρροές. Σύντροφοι, εφέτος θα βάλουμε χιπ χοπ. Δεν είναι ξένο το χιπ χοπ στο επαναστατικό πνεύμα της γιορτής μας, σκεφτόταν η Ρηνιώ. Γι' αυτό και ξαφνιάστηκε όταν διάβασε στο Ιντερνετ την κακοπροαίρετη κριτική των αναθεωρητών. «Τα δύο συγκροτήματα (οι Goin' Through και οι ΝΕΒΜΑ) είναι μιμητές της αμερικάνικης αντίστοιχης σκηνής» έγραφε το κοροϊδευτικό κείμενο.

Η Ρηνιώ φαρμακώθηκε. Να πούνε αυτήν φιλοαμερικανή, που έχει λιώσει δεκάδες ζευγάρια παπούτσια στις πορείες στην πρεσβεία... Πόσες πίκρες μπορεί να σε ποτίσει αυτή η χωρίς αρχές αντιπαράθεση με το κόμμα που λεηλάτησε και τα συνθήματα και τις ψήφους μας;

Το βράδυ η Ρηνιώ δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ανοιξε ακόμη μια φορά το λάπτοπ, μπήκε στα μέιλ της. Επιτέλους, η ανακοίνωση που θα δημοσιευόταν είχε συνταχθεί. «Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ [...] που επίσημα υποστηρίζουν τα ναρκοφεστιβάλ και τις λοιπές εκδηλώσεις όπου σβήνει ο παλμός, ο νους και η ψυχή της νεολαίας, είναι λογικό να έχουν την αγωνία να τον πιάσουν [τον παλμό]».

Η Ρηνιώ ησύχασε. Μας πήραν τα συνθήματα, σκέφτηκε. Μας πήραν τις ψήφους. Δεν θα μας πάρουν και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΑ ΝΕΑ"

Προς κύριο(;;;) ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (για άρθρο στις 30-8-12)
@@@@@@ @@@@@ @@@@@ @@@@@

Μεγάλη φτώχεια φαίνεται έχει βαρέσει το σινάφι σας, για να κλέβετε την πένα μιας άσημης συγγραφέως, σαν κι εμένα.

Και να τη χρησιμοποιούσατε ορέ για καλό, χαλάλι σας.
Μα εσείς αντί να τη βουτήξετε σε "καθαρό" μελάνι για να γράψετε, τη βουτήξατε στα σκατά να μου τη λερώσετε.

Πιάνετε την πένα μου με τα βρωμόχερά σας και την στρέφετε ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, για να εξασφαλίσετε το μεροκάματό σας. Αίσχος!!!

Δε σας ρωτώ αν ντρέπεστε γι' αυτό που κάνετε. Ξέρω ότι δεν έχετε αυτήν την ικανότητα. Για να ντραπεί κάποιος, πρέπει να διαθέτει τσίπα.

Κι εσείς, εφόσον χρησιμοποιείτε τα πνευματικά μου δικαιώματα χωρίς την άδειά μου, διαστρεβλώνοντάς τα και αισχά μάλιστα, δεν έχετε στάλα φιλότιμο.

Μόνο τσέπη διαθέτετε για να χώνεται το μισθουλάκο σας, που ως φαίνεται δεν είστε καν ικανοί να βγάλετε με δική σας πένα.

Τι λέτε; Θα ήταν υπερβολή ν' απαιτήσω απ' την εφημερίδα σας την ηθική και οικονομική μου αποζημίωση, που με χρησιμοποιήσατε ενάντια στο ΚΚΕ και παρά τη θέλησή μου; Μήπως ν' απαιτήσω κύριε Ηλία Κανέλλη και το μεροκάματο που πήρατε στις 30-8-12 εκμεταλλευόμενος τα προσόντα μου;

Πάντως, η επιλογή σας να βλάψετε το ΚΚΕ μέσα από μένα, εξηγείται ως εξής:

1) Δεν μπορείτε με τίποτα να αντιπαρατεθείτε στην πολιτική τού ΚΚΕ και στην πολιτική του πρόταση, γιατί ξέρετε ότι περπατά στις λαϊκές καρδιές. Ξέρετε ότι είναι η μόνη πρόταση που δίνει και τη μοναδική διέξοδο υπέρ τού λαού απ' την καπιταλιστική κρίση.

2) Προφανώς είστε ενήμεροι και για τα βιβλία μου που έχουν εκδοθεί και τα οποία περπατούν σε πάρα πολλές λαϊκές βιβλιοθήκες, ξεσηκώνοντας συνειδήσεις όμορφα και ταξικά.
Να υποθέσω ότι φοβάστε την πένα μου; Ότι φροντίζετε να μη διαβάζουν τα βιβλία μου οι κομμουνιστές; Ότι πασχίζετε να στρέψετε το Κόμμα εναντίον μου;
Μα καλά, δεν έχετε καταλάβει ότι οι κομμουνιστές δε μασάνε από προβοκάτσιες;

Λοιπόν, θα σας αφιερώσω το τραγουδάκι τού συγκροτήματος που θα παρουσιαστεί στο 38ο ΦΕΣΤΒΑΛ τής ΚΝΕ, για να καταλάβετε ότι χάνετε το χρόνο σας:
"Μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ@λ@κας είσαι..."

Πάρτε όμως χαμπάρι και κάτι ακόμη:

Ό,τι και να κάνετε, μέσα από μένα δεν μπορείτε να πλασάρετε τον αντικομμουνισμό σας και τη βρώμικη πολεμική σας ενάντια στο ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ.
Δε σας το επιτρέπω!

Η δική μου πένα είναι στρατευμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων τής εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Και το ΚΚΕ είναι η πρωτοπορία τής εργατικής τάξης!

Όπως αντιλαμβάνεστε, εγώ δε γράφω για κερδίσω φράγκα. Δεν πουλάω την πένα μου! Μήτε και την κάνω χαράμι όμως σε κανέναν!
Καταλάβατε γιατί έχω θυμώσει τόσο πολύ με τη λαθροχειρία σας;

Κι αν θέλετε να μου κάνετε μαύρη διαφήμιση, να πάτε στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ν' αγοράσετε τα βιβλίο μου
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΣ και
ΡΕΒΑΝΣ ΓΙΑ 2.

Σας υπόσχομαι δυο φοβερά και τρομερά ταξίδια κατά την ανάγνωσή τους...
Θα χάσετε τον ύπνο σας...

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ
Συγγραφέας

ΥΓ
Σας υπόσχομαι μαύρη διαφήμιση, γιατί αυτό το σχόλιο θα το δημοσιεύσω και αλλού…