Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σφαγείο 16 και πλέον δισ...


Τόσο τελικά εκτιμάται η θανατηφόρα δόση των μέτρων της περιόδου 2012 - 2014, η εφαρμογή των οποίων θα επιταχύνει την πορεία χρεοκοπίας της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων
Η μόνη εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους
Τα 11,6 δισ. ευρώ, δεν είναι τελικά 11,6 δισ. ευρώ... Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε 3 και πλέον δισ. για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012. Και πάνω στο άθροισμα αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα «ισοδύναμα» μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις «απώλειες» της εξαίρεσης από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων (αφορούν στα μισθολόγια δικαστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.), της αύξησης των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά και των εξισωτικών αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, από τις οποίες επιδιώκουν να περικόψουν 30 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, η αφαίμαξη που θα υποστεί ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες του 2012 και τη διετία 2013 - 2014, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των 11,6 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι συγκυβέρνηση και τρόικα συζητούσαν για περικοπές δαπανών - ή και αυξήσεις φόρων - κατά πολύ μεγαλύτερες των 11,6 δισ. και δεν αποκλείεται το σχετικό ποσό να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ! Σε περίπτωση δε που εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, η πρώτη συνέπεια θα είναι η εξάπλωση της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης και σε νέα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της ολοσχερούς χρεοκοπίας.
Στο σφαγείο οδηγούνται για μια ακόμη φορά μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, τα οποία, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες, θεωρούνται «βάρος», από το οποίο θα πρέπει να απαλλαγούν... Στο τραπέζι συζητούνται τα πάντα. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, από 65 σε 67, τις περικοπές κατά 10% των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, τη σφαγή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, τον καθορισμό ανώτατου ύψους συντάξεων στα 2.200 - 2.400 ευρώ, την κατάργηση της 13ης - 14ης επικουρικής σύνταξης, καθώς και των μισθολογικών ωριμάνσεων, έως και την περικοπή κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ...
«Εξαιρετική» συνάντηση...
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την αντιπροσωπεία της τρόικας, που πραγματοποιήθηκε χτες. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μετά το πράσινο φως που άναψε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, την προηγούμενη Τετάρτη, βαδίζουν πλέον ολοταχώς για την κατάρτιση των εξοντωτικών, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρων.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική». Πρόκειται να ακολουθήσει και νέα συνάντηση, πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή, όπου και θα προσδιοριστεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων από τα 11,6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αποχωρήσουν από τη χώρα, για να επιστρέψουν τέλη Αυγούστου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που ακολούθησε, οι δύο πλευρές «είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 και για τον προσδιορισμό των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια η συγκυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης και νέων μέτρων μέσα στο 2012, με το επιχείρημα της κάλυψης της υστέρησης εσόδων, ή της υπέρβασης δαπανών που ενδέχεται να παρουσιάσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012. Από την άποψη αυτή είναι ενδεικτική και η εγκύκλιος που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε δημόσιους φορείς, με την οποία καλούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, κατά τον υπολογισμό των εσόδων του 2013 και των επόμενων ετών, να λάβουν υπόψη τους τόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, καθώς και «όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπιστούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών», δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου!
Η λήψη επιπρόσθετων φορολογικών μέτρων, εντός του 2012, για τα οποία μας προϊδεάζει η συγκυβέρνηση, δε θα πρέπει να είναι άσχετη με τα περιβόητα «δημοσιονομικά ισοδύναμα», τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν σαν αντιστάθμισμα: α) Της εξαίρεσης από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, β) των «απωλειών» που θα υπάρξουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012, από την προοπτική ο φόρος εισοδήματος του τρέχοντος έτους να καταβληθεί σε 10 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ένα τμήμα του φόρου θα εισπραχθεί το 2013, γ) της μη περικοπής - όπως αρχικά συζητούσαν - 30 εκατ. ευρώ από τις εξισωτικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους κτηνοτρόφους, κάτι που προκαλεί γενικότερο προβληματισμό, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά καταβάλλονται από την ΚΑΠ και δεν επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: