Γιούνκερ: Διαχειρίσιμη αλλά μη επιθυμητή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη
Γυροφέρνουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τη σκυτάλη χτες πήρε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό WDR είπε πως μια τέτοια εξέλιξη «με τα σημερινά δεδομένα, θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή». Στην ερώτηση αν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, ο Γιούνκερ απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση (δεν θα γίνει) πριν από το φθινόπωρο, ούτε και μετά». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 22 Αυγούστου, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup που προγραμματίζεται για τις 3 Σεπτέμβρη με κύριο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα.
Η συζήτηση συνεχίστηκε χτες και γύρω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος στο τέλος της δεκαετίας. Χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολιάζοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ εισηγείται στις χώρες της Ευρωζώνης σειρά προτάσεων για ελάφρυνση του βάρους του χρέους από τα δάνεια στήριξης - και αυτό, επειδή θεωρεί πως το χρέος πρέπει να πέσει στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ - δήλωσε πως ο στόχος δεν θα μειωθεί από το 120% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ φιλόδοξο» και αυτό το το στόχο. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας τρόπος να γίνει αυτό θα ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δώσει «στήριξη» να διαγράψουν μέρος των οφειλόμενων. Η ηπιότερη από τις προτάσεις για αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα επιτόκια στη διετία που λήγει το 2014, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 39 δισ. ευρώ, αναφέρεται. Αλλη πρόταση είναι η απομείωση 30% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ESJ, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. Επίσης, ως πρόταση που θα μείωνε το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM. Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί στον ESM η δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, δυνατότητα που αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα θα μειώσει το χρέος κατά 15%-20%, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Την ίδια ώρα που τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που είναι στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται σε ύψη, σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης το παιχνίδι παίζεται με άλλους όρους, δηλαδή με αρνητικά επιτόκια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άντλησε χθες το ποσό των 1,431 δισ. ευρώ εκδίδοντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με μέση απόδοση -0,0217%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ΕΤΧΣ εκδίδει έντοκα με αρνητική απόδοση, αν και η προηγούμενη, στα μέσα Ιούλη, αφορούσε σε εξάμηνους τίτλους.
Παρόλα αυτά τα στοιχεία για την οικονομία της Ιταλίας δείχνουν ότι συνεχίζεται η υποχώρηση. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας υποχώρηση Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος κατά 0,7%. Συνολικά, σε ετήσια βάση το ιταλικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 1,9%. Στις 17 Ιούλη η Τράπεζα της Ιταλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της χώρας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ύφεση κατά 2% το 2012 έναντι 1,5% που προέβλεπε έως τότε, αλλά και συνέχισή της κατά 0,2% το 2013, με την ανάκαμψη να επιστρέφει το 2014.
Στην Κύπρο πάντως αναθερμάνθηκε η συζήτηση για εναλλακτικό δανεισμό από τη Ρωσία. Η παραχώρηση δεύτερου δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο τέθηκε προχτές κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβεί τώρα σε οποιαδήποτε εκτίμηση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε, πάντως, στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως η κατάληξη να είναι θετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου