Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σκοντάφτει η Γερμανία

Σήμα κινδύνου και για τη γερμανική οικονομία καθώς υποχώρησε κατά 0,5%, πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, το δ' τρίμηνο του 2012 εξαιτίας της συντονισμένης εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις για το 2013, από ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, σε ανάπτυξη μόλις 0,4%.
Τελικά, η ύφεση που πλήττει εδώ και πολλούς μήνες τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έφτασε και στη Γερμανία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2012 κατά 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (από 3% το 2011), ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ' τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του δ' τριμήνου υπολογίζεται σε 2% σύμφωνα με υπολογισμούς της JP Morgan. Ηταν η πρώτη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ από το δ' τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%, και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των οικονομολόγων ότι ολόκληρη η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το δ' τρίμηνο, όπως και τα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις για το 2013, οπότε και αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% του ΑΕΠ, ενώ προηγουμένως περίμενε ανάπτυξη 1%.
Το χτύπημα που δέχτηκε η γερμανική οικονομία είναι το χειρότερο μετά την ύφεση του 2009 και οφείλεται ουσιαστικά στην κρίση της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές εταιρείες μείωσαν κατακόρυφα τις επενδύσεις τους σε εγκαταστάσεις και εργαλεία, στοιχείο που οδήγησε στη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: