Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δάνεια με θανατηφόρες δόσεις μέτρων στο λαό


Η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης και από την πλευρά του ΔΝΤ, ύψους 3,24 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης της Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την εκπλήρωση των προβλεπόμενων«προαπαιτούμενων δράσεων» που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση και οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά από το ΔΝΤ.
Περαιτέρω ανακοινώσεις για το «ελληνικό πρόγραμμα» αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή, από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Ανοιχτό για την ώρα παραμένει και το ζήτημα της λεγόμενης «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους. Μέχρι το τέλος του Μάρτη προγραμματίζονται οι «εξειδικεύσεις» του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη διετία 2015 - 2016, τα οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, υπολογίζονται, για την ώρα, στα 4 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ, «προαπαιτούμενο» για την οποία ήταν μεταξύ άλλων η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φλεβάρη, το βασικό προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μάρτη (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα προαπαιτούμενα είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο και η καταμέτρηση του προσωπικού που χαρακτηρίζουν πλεονάζον, προκειμένου να δρομολογηθεί η εκπαραθύρωσή του από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εκτιμήσεις για αναιμική ανάκαμψη
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία «παραμένει εύθραυστη» διατυπώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο συνολικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2012, ενώ προβλέπει ότι η αντίστοιχη ανάπτυξη για το 2013 θα παραμείνει στο 2,4%. Σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1% το 2014 και στο 3,3% το 2015. «Η μεταβλητότητα και η αργή ανάπτυξη σε χώρες με υψηλό εισόδημα συμβάλλουν στην αδύναμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, όπως «η στασιμότητα όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, το χρέος και τα φορολογικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, η πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης των επενδύσεων στην Κίνα, αλλά και μια διατάραξη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου».
Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνουν σταθερές, αλλά με 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, κάτι που δείχνει ότι ακόμα κι αν ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, δεν πρόκειται να πιάσει τους προ κρίσης ρυθμούς. Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται στο 5,5% το 2013 και στις χώρες με «υψηλό εισόδημα» στο 1,3%.
Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο 5,7% και 5,8% το 2014 και 2015 αντίστοιχα στις αναπτυσσόμενες χώρες και 2% και 2,3% στις χώρες «υψηλού εισοδήματος». Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μέσα στο 2014. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2013, πριν φτάσει το 0,9% το 2014 και το 1,4% το 2015.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: