Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Οι αστοί ανησυχούν για μεγάλα ζόρια και το 2013


Ενδεικτικό το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Α. Μέρκελ, που αναμενόταν χτες βράδυ

Την ανησυχία της γερμανικής αστικής τάξης για την εξέλιξη της κρίσης στη Γερμανία εξέφρασε η καγκελάριος Α. Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι «πιο δύσκολο»το 2013 απ' ό,τι το 2012. Σε ομιλία της για το νέο έτος, που αναμενόταν να μεταδοθεί από την τηλεόραση χτες βράδυ, η Α. Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν «υπομονή» και«κουράγιο», επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
«Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσαμε (στην Ευρώπη) αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη από πολλή υπομονή. Η κρίση βρίσκεται ακόμα μακριά από το να έχει ξεπεραστεί», εκτίμησε η Α. Μέρκελ, σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η καγκελαρία.

Είναι φανερό ότι η Α. Μέρκελ φτιάχνει το κλίμα για τα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, στη βάση των όσων προτείνει ο Β. Σόιμπλε και η ομάδα των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου να θωρακίσουν το κεφάλαιο από την κρίση που βαθαίνει και χτυπάει την πόρτα της πρώτης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η γερμανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 και από τρίμηνο σε τρίμηνο κινείται με ρυθμούς αναιμικής αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 0,2% και 0,5%. Για το τρίτο τρίμηνο του 2012, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια υποχώρηση του ΑΕΠ, ενώ η Bundesbank προβλέπει σχεδόν στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το 2013, με μία άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 0,4%.
Τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν, προειδοποιεί και ο πρόεδρος της Bundesbank, Τζ. Βάιντμαν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Τα αίτια της κρίσης δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μνημόνιο με την τρόικα να μην υπογραφεί από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από αυτή που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φλεβάρη. Η σχετική απόφαση αναμένεται στο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 21 Γενάρη.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέρριψε, παράλληλα, τη θέση ότι το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθεί στο ποσό των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για παράταση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έχει την απάντηση της Ρωσίας πριν τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, για το συγκεκριμένο θέμα.
Ζωηρό ενδιαφέρον για τον TAP
Συναφές με τους ανταγωνισμούς εν μέσω κρίσης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για τις επιλογές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους υπό μελέτη και κατασκευή αγωγούς ενέργειας. Στο επίκεντρο των ξένων δημοσιευμάτων, βρίσκεται η υλοποίηση του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία Θάλασσα, μέσω και της Ελλάδας.
Σε άρθρο του, ο Guardian διαφημίζει τον αγωγό, γράφοντας ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αποφέρει τη μεγαλύτερη ροή ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα και θα τοποθετήσει την Ελλάδα σε μία σημαντική στρατηγική θέση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΡ, «η ελληνική κυβέρνηση με την έναρξη του έτους σχεδιάζει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τον αγωγό ΤΑP, καθώς η υλοποίησή του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα με ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ».
Αλλες πηγές αναφέρουν στα ξένα μέσα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη γεωστρατηγική, αλλά και οικονομική σπουδαιότητα του έργου έχει αναβιβάσει το θέμα σε μείζονος προτεραιότητας», καθώς ο TAP είναι ο μόνος αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα. Η τελική επιλογή για την κατασκευή ή όχι του αγωγού αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: