Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Σημεία των καιρών...


«Χαίρομαι γιατί είμαι στη Γερμανία, στη χώρα του Καντ και του Γκαίτε, του Μπετόβεν και του Αϊνστάιν, στη χώρα του Γκίντερ Γκρας και της Λογικής».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Ιδρύματος Zeit–Stiftung της αστικής γερμανικής εφημερίδας Die Zeit στο Αμβούργο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Γερμανία.
Δεν έχουμε φυσικά κανένα πρόβλημα με τον Καντ και τον Γκαίτε, πολύ περισσότερο με τον Μπετόβεν και τον Αινστάϊν που εκτός από τεράστιος φυσικός ήταν και υπέρμαχος του σοσιαλισμού.
Εννοείται ότι δεν έχουμε πρόβλημα και με τη λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι που μάλλον έχουν τσακωθεί μαζί της καθώς από τα λογίδρια περί «φράου Μέρκελ» και Ελλάδας που είναι υπό κατοχή από τη Γερμανία που αράδιαζε μέχρι πρόσφατα (αθωώνοντας την ελληνική αστική τάξη και το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις), τώρα συναντιέται με τον Σόιμπλε και δηλώνει ότι επιθυμεί «φυσιολογικές σχέσεις με κυβερνήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα» (δεν ξέρουμε αν εννοεί το ρόλο του κατακτητή). Αντίστοιχα, από τις βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες για καταγγελία του μνημονίου έφτασε τώρα να λέει ότι «καλό είναι να καταγγέλλεις, αλλά το ζήτημα είναι να ψάξουμε για λύσεις».
Για το σοσιαλδημοκράτη με θητεία στα SS Γκίντερ Γκρας έχουμε τις …επιφυλάξεις μας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Αλήθεια όμως, πόσο «αριστερός» μπορεί να είναι κάποιος που επιλέγει 5-6 ονόματα Γερμανών που έχουν μείνει στην ιστορία και «ξεχνά» τους θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, των οποίων το επιστημονικό και φιλοσοφικό τουλάχιστον έργο είναι αναγνωρισμένο από εχθρούς και φίλους; Δε συζητάμε φυσικά για τους δολοφονημένους από τους πολιτικούς προγόνους του ΣΥΡΙΖΑ, Γερμανούς επαναστάτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Μάλλον δεν πρόκειται για παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή. Άλλωστε αυτό ήταν και το νόημα της επίσκεψης: Να δώσει διαπιστευτήρια στη γερμανική αστική τάξη ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω του.
Αλλά για τέτοιες δουλειές χρειάζεσαι καλό πρόσωπο…
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: