Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ουζμπεκιστάν: Καταναγκαστική στείρωση σε γυναίκες, την ώρα της γέννας.

Ας δούμε σύντροφοι και φίλοι ένα από τα πολλά επιτεύγματα της αποκατάστασης της δημοκρατίας στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Το δημοσίευμα είναι απολύτως ανατριχιαστικό. Θα μπορούσε κάποιος , και θα έπρεπε, να το τρίψει στα μούτρα των κάθε λογής "αριστερών" που ούρλιαζαν από χαρά για την "κατάρρευση" του σοσιαλισμού, για το "τέλος της ιστορίας", για το " τέλος του ψυχρού πολέμου" για την "χρεωκοπία του Μαρξισμού-Λενινισμού"..... και άλλα τέτοια . 
Η αποκατάσταση της...δημοκρατίας  έφερε στους  λαούς των Σοβιετικών δημοκρατιών άπειρα δεινά, αλλά αυτό αγγίζει τα όρια της  βαρβαρότητας.
΄Οταν λοιπόν  ακούτε τις σειρήνες της  περίφημης ενότητας της ...αριστεράς να ηχούν, θυμηθείτε ότι αυτοί που την επικαλούνται είναι οι πρώτοι που χόρευαν πάνω από το νεκρό σώμα της ΕΣΣΔ. Βλέπετε η προστασία της μητρότητας και όλες οι κατακτήσεις που απολάμβαναν οι λαοί της ΕΣΣΔ ήταν προϊόν καταπίεσης ,ανελευθερίας. Όριστε λοιπόν η δημοκρατία σας.
Αναδημοσίευση από interpressgr.blogspot.com

Δύο εβδομάδες αφού η Bakhor ήρθε στο σπίτι με το νεογέννητο γιο της, η χαρά του νέου μωρό επισκιάστηκε από μια αυξανόμενη υποψία ότι κάτι είχε πάει στραβά.
«Είχα ακατάσχετη αιμορραγία και ο πόνος ήταν αφόρητος, νόμιζα ότι είχα όγκο,» λέει η 32χρονη από Ουζμπεκιστάν. Χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις μήνες μέχρι η  Bakhor να καταφέρει να εξοικονομήσει τα χρήματα για ένα υπερηχογράφημα. Κλαίει καθώς μιλάει για το αποτέλεσμα της εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, εξήγησε ο γιατρός, είχε γίνει υστερεκτομή.
Ο γιατρός είπε «Δεν έχετε πλέον μήτρα. Δύο παιδιά είναι αρκετά για εσάς ».
Μια έρευνα που διήρκησε δύο μήνες και πραγματοποιήθηκε για το BBC World Service και το Radio 4 αποκάλυψε ότι η στείρωση των γυναικών αποτελεί μια συστηματική κρατική πολιτική στο Ουζμπεκιστάν, που γίνεται παρά τη θέλησή τους και χωρίς να το γνωρίζουν.
Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Islam Karimov δεν παραδέχεται το γεγονός. Οι γυναίκες και οι γιατροί που έκαναν τις αναφορές στα περιστατικά, το έκαναν υπό την προϋπόθεση να μείνουν ανώνυμοι. Γιατροί και αξιωματούχοι του υπουργείου υγείας, μέσω ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών είπαν ότι ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση καταναγκαστικών στειρώσεων χρονολογείται το 2004, το 2009 οι αναγκαστικές στειρώσεις μετατράπηκαν σε κρατική πολιτική.
«Όλοι μας έχουμε ευθύνη για την στείρωση», δήλωσε μια γυναικολόγος στην πρωτεύουσα Tashkent. «Η δική μου  είναι τέσσερις γυναίκες ανά μήνα. Δεχόμαστε μεγάλη πίεση». Στις αγροτικές περιοχές, οι γιατροί λένε, ότι ο αριθμός μπορεί να είναι τόσο υψηλός που να αγγίζει τις οκτώ γυναίκες την εβδομάδα.
«Πάμε από σπίτι σε σπίτι για να πείσουμε τις γυναίκες να κάνουν την επέμβαση», είπε ο επικεφαλής χειρουργός ενός αγροτικού νοσοκομείου. «Είναι εύκολο να μιλήσουμε σε μια φτωχή γυναίκα για αυτό. Είναι επίσης εύκολο να την εξαπατήσουμε»,  παραδέχτηκε.
Αρκετοί γιατροί είπαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια δραματική αύξηση σε καισαρικές τομές, σε όλη τη χώρα, αμφισβητώντας τις επίσημες δηλώσεις ότι μόνο το 6,8% των γυναικών γεννούν με αυτόν τον τρόπο. «Πιστεύω ότι το 80% των γυναικών γεννούν με καισαρική τομή. Αυτό καθιστά πολύ εύκολο να δέσουν τις σάλπιγγες», είπε ένας γυναικολόγος.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να θέσει υπό έλεγχο τον αυξανόμενο πληθυσμό του Ουζμπεκιστάν, αν και μερικοί δηλώνουν ότι είναι επίσης ο συντομότερος δρόμος για την μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας.
«Είναι μια απλή φόρμουλα - λιγότερες γυναίκες γεννούν, λιγότερα νεογνά πεθαίνουν», είπε ένας χειρουργός, εξηγώντας ότι αυτό βοηθά τη χώρα να επιτύχει μια καλύτερη κατάταξη διεθνώς.
Σε γραπτή δήλωση της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν για τις εν λόγω καταγγελίες αναγκαστικής στείρωσης αναφέρεται ότι « δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και ότι «η χειρουργική αντισύλληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε εθελοντική βάση μετά από συνεδρία με έναν ειδικό και με γραπτή συγκατάθεση και των δύο συζύγων. Το μοντέλο του Ουζμπεκιστάν για την προστασία των μητέρων και των βρεφών είναι εξαιρετικό και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπόδειγμα για τις χώρες σε όλο τον κόσμο», λέει η επιστολή.

Ανάμεσα στις πολλές μαρτυρίες που βγαίνουν κρυφά από την χώρα με ταχυδρομείο, υπάρχει μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το 2011 γέννησε ένα κοριτσάκι με καισαρική. Την επόμενη μέρα την ενημέρωσαν ότι την είχαν στειρώσει. Έπειτα ακολουθεί μια μεγάλη παύση και στη συνέχεια ακούγεται η φωνή της γυναίκας που ξεσπάει σε κλάματα φωνάζοντας. «Το μωρό μου, το μοναχοπαίδι μου πέθανε αργότερα την ίδια ημέρα.»

Πηγή: BBC   Photo:Stephanie Rabemiafara / Corbis

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ,
ΣΑΦΩΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ. ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ψεματα