Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πρότυπο "ανάπτυξης".


Διάβασα στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΝΕΜΟ το άρθρο από το enet.gr  σχετικά με τα έργα που γίνονται εκεί για Μουντιάλ 2022 και τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια. Το ρεπορτάζ  είναι της Bild  (χμ!) και ανάμεσα στα άλλα ανεφέρει τα εξής;
΄Οταν τελειώνει η δουλειά, οι αποκαμωμένοι είλωτες κοιμούνται σε μικροσκοπικά δωμάτια χωρίς κλιματισμό, σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί από αυτούς είναι οιονεί φυλακισμένοι, αφού η εταιρεία που τους προσλαμβάνει φροντίζει να τους παίρνει τα διαβατήρια.
Οι εμιγκρέδες που μετακομίζουν στο Κατάρ για να βγάλουν ένα ξεροκόμματο αποτελούν το 88% του πληθυσμού της χώρας και, σύμφωνα με τον Παρατηρητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντάσσονται στο σύστημα «kafala», το οποίο τους θέτει στην πλήρη διάθεση του ντόπιου αφεντικού. Δεν έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν αλλού εργασία, εκτός αν συμφωνήσει ο εργοδότης. Ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα εξόδου από τη χώρα χωρίς το «πράσινο φως» από την εταιρεία που τους σπονσοράρει.
Ε, νομίζω πως κάπως έτσι έχουν φανταστεί την ανάπτυξη. Οι σκλάβοι των εργοταξίων στο Κατάρ είναι το πρότυπο εργαζόμενου για τις ξεσαλωμένες πολυεθνικές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: