Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Εθελοντής Ναυαγός!

Tης Λιάνας Κανέλλη
Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος ζωγραφίζει ο ποιητής την Κύπρο. Δεν την είδε ποτέ σα δολαριόλιρο όπως την κοιτάνε τη σήμερον του ανθρωποκτόνου καπιταλιστικού έτους, το οποίο μάλιστα διαβαίνει την εαρινή ισημερία με στολή κηδείας. Οχι όποιας κι όποιας. Μια μεσογειακή πριγκιποπούλα, με φυσική καλλονή και προίκα που πάντοτε υπολόγιζαν, διαφέντευαν, απομυζούσαν, λήστευαν, νυμφεύονταν, λογχοφόροι και πειρατές, η Κύπρος εκτελείται παραδειγματικά. Μοντέρνα κηδεία αρχαίας κόρης που 'χε κηδεμόνες κοσμοπολίτες. ΄
Ασκηση ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού με σύγχρονα χρηματοπιστωτικά όπλα λαμβάνει χώρα στις οθόνες του αγχωμένου κόσμου. Θανατηφόρα και δυστυχώς πλέον οικεία.

Επιχειρώ αιρετική ανάγνωση του φιλμ νουάρ έτσι όπως ξετυλίγεται στις επικοινωνιακές «κυπριάδες» που στήνονται πρόχειρα ως ικριώματα, με φωτισμό εκτυφλωτικά ανακριτικό και μπάντες μιας χρήσεως που παιανίζουν ανιστόρητες τρομοκρατικές μεγαλοστομίες. Μου το υπαγορεύει κάθε θεωρητικώς και τυπικώς αγράμματος γέρος ή γριά του «μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου», όπως αντιλέγουν στους ποιητές περί Κύπρου οι γεωστρατηγικοί αναλυτές, επειδή χρησιμοποιεί αυθόρμητα το ρήμα βούλομαι για να πει ακόμη και σήμερα θέλω.
Ηρεμία επικρατεί στα Κατεχόμενα. Εκεί τα ΑΤΜ δεν έχουν ουρές. Εκεί έχει επενδύσει και η «Φινάνσμπανκ», με μεγαλομέτοχο την Εθνική της Ελλάδος Τράπεζα. Ευρωπαϊκό έδαφος αφού έτσι κι αλλιώς εντάχθηκε ως κυπριακή επικράτεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο που στα Κατεχόμενα, από εντάξεως, έχει ανασταλεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο!... Εδω τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι καρβουνάκια στο ναργιλέ που απολαμβάνουν οι Νατοϊκοί σύμμαχοι.
Η Συμφωνία Εγκαθιδρύσεως, που έδωσε την υπόσταση του ανεξάρτητου κράτους στην Κύπρο, και εμπεριέχει την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις, δεν ακυρώνεται από την ένταξη στην ΕΕ, γιατί τότε δε θα υπήρχε οντότης κρατική να ενταχθεί. Κι ως γνωστόν, το σχέδιο Ανάν απερρίφθη. Οπότε για να διεκδικήσει η «ρωσική αρκούδα» ή κατ' άλλους το «ομόδοξον Μόσκοβο» βάσεις π.χ. ναυτικές, απαιτείται έγκριση των εγγυητριών. Να δω την Ελλάδα που δανείζεται γαλλικά πλοία για το Αιγαίο και Φρόντεξ για τα σύνορα(;) να εγκρίνει και σκίζω το πτυχίο που δεν έχω από το «Λόντον Σκουλ οφ Οικονόμικς».
Κι επειδή οικονομία αρχικώς νοείται η νομή του οίκου, τώρα που μιλάνε διάφοροι για κυπριακής, αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και ρωσικής «ιθαγένειας» ευρώ, άλλα άσπρα κι άλλα μαύρα, άλλα καθαρά κι άλλα βρώμικα και ξεπλυμένα, αναγκάζομαι να σκεφτώ, πως το έδαφος των βρετανικών βάσεων, με τη συμφωνία ένταξης στην ΕΕ του νησιού, δεν είναι ευρωπαϊκό έδαφος. ΑΟΖ με κουμπότρυπες, υφαλοκρηπίδα - λωρίδα φερμουάρ και το Σίτι του Λονδίνου βρυχάται ως θαλάσσιος λέων.
Η Κύπρος είναι κοσμοπολίτισσα. Δεν είναι ο Ακρίτας του διεθνισμού. Εξανδραποδίζεται τώρα, μέλος εκούσιο της λυκοσυμμαχίας των ευρωμονοπωλίων, ως Μίλητος, από πλευράς μεγέθους και οικονομίας και λαού. Εθελοντής Ναυαγός η Κύπρος, μέλος της ΕΕ και μέλος της ευρωζώνης. Γιατί, όπως λέει κι ο Σενέκας, «δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δε γνωρίζει πού πηγαίνει». The end των καπιταλιστικών ψευδαισθήσεων. Αλήθεια, η ασφαλιστική εταιρεία που κάλυπτε τον «Τιτανικό» τι απέγινε. Πάντως ταινία δεν έγινε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: