Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

«Παιχνίδι» όλων με όλους

«Αναδεύσεις» καταγράφονται σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος στο πλαίσιο της κυοφορούμενης αναμόρφωσής του. Οι σχετικές διεργασίες υποδαυλίζονται περαιτέρω ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση καθώς οι σχεδιασμοί των αστικών κομμάτων λαμβάνουν υπόψη τους «ανέστιους», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φιλοδοξούν να αποτελέσουν το πρόκριμα ευρύτερων συνεργασιών.
Στο φόντο των «κραδασμών» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην «Newsmail.gr» επιχειρεί να παρουσιάσει τη συνεργασία με τη ΝΔ σαν «ιστορικό συμβιβασμό» και «πολύ δύσκολο μάλιστα», κρύβοντας ότι αυτή προέκυψε σαν φυσικό επακόλουθο της κοινής τους πορείας εντός του ίδιου στρατηγικού πλαισίου. Ακριβώς σ' αυτή τη βάση εδράζεται το παράπονο που διατυπώνει για τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης πως δεν είναι «ώριμες» να «συζητάμε τις διαφορές μας και να αποφασίζουμε σε ένα κοινό τραπέζι». Προσθέτει μάλιστα πως στους μαζικούς φορείς το ΠΑΣΟΚ κάνει προτάσεις συνεργασίας και σε άλλες δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του κόμματος και της παράλληλης ανασύνταξης των δυνάμεών του είναι χρονοβόρα, επηρεάζεται και από το αρνητικό κλίμα στο οποίο βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στην κεντροαριστερά δηλώνει πως δεν μπορεί να συγκροτηθεί παρά με «ευρεία συμπαράταξη προοδευτικών δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου» και προσθέτει: «Δεν είναι ούτε οι πολιτικοί ηγεμονισμοί, ούτε η επιβίωση πολιτικών δεινοσαύρων. Η Κεντροαριστερά δεν πρέπει να είναι μια ταμπέλα, αλλά η ευκαιρία για να ανοίξει ένας σύγχρονος διάλογος (...) η πρότασή μας και προς τη ΔΗΜΑΡ και προς τους 58 και προς τις άλλες κινήσεις είναι πρόταση ουσιαστικού διαλόγου».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στη «Real News» απορρίπτει σαν «τερατώδη» όσα ακούγονται περί προσχώρησής του σε μια ΝΔ που θα έχει διευρυνθεί, αφήνει αιχμές σε βάρος της ηγεσίας του κόμματός του, λέγοντας πως αυτό που απορρίπτεται στις δημοσκοπήσεις «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ». Σε ό,τι αφορά στην «πρωτοβουλία των 58», δηλώνει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ούτε έχει ανάγκη να κρυφτεί», αλλά θα πρέπει «να τιμήσει τη διαδρομή του».
Ο Κ. Σκανδαλίδης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκλείει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο χαρακτηρίζει «φραστική υπερβολή» την έκφραση «εκτσογλανισμός» που χρησιμοποίησε ο Ε. Βενιζέλος. Τάσσεται υπέρ μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» στη βάση της «προγραμματικής πρότασης» του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «μια τέτοια πρόταση δεν μπορώ να διακρίνω σε τι θα διαφέρει από αυτά που προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ» και πως αν και «σήμερα είναι αδύνατη αυτή η συνύπαρξη, ας κρατήσουμε όμως ανοιχτές τις πόρτες». Σε ό,τι αφορά στους «58», αναφέρει ότι «το εγχείρημα τελικά θα κριθεί από το αν εκκολάπτεται στο δοκιμαστικό σωλήνα των διαβουλεύσεων κορυφής ή αν θα πυροδοτηθεί από τη λαϊκή βάση».
«Η βάση του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίστηκε ποτέ με τραυματικές συμπεριφορές, με πρόσωπα και συμπεριφορές που τραυματίζουν και αμαυρώνουν μια ιστορική πορεία», δηλώνει απ' την πλευρά του ο Μ. Καρχιμάκης και συμπληρώνει «είμαστε υπόχρεοι σε αυτή τη δυσάρεστη συγκυρία να αναζητήσουμε ανθρώπους που δεν ήταν καταδικασμένοι στην ψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, ότι έζησαν αυτοί καλά και οι πολλοί χειρότερα».
Στο μεταξύ ερωτηματικά συνεχίζει να προκαλεί η παραπέρα πορεία της Ρ. Μακρή, το αν δηλαδή θα παραμείνει στους Ανεξάρτητους Ελληνες ή όχι. Φημολογία περί αποχώρησης και προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και για τον Ν. Μαριά. Και για άλλους όμως βουλευτές των ΑΝΕΛ γίνεται λόγος για φλερτ με τη ΝΔ (Κουίκ, Χαϊκάλης κ.ά.).
Τεταμένη είναι η κατάσταση και στη ΔΗΜΑΡ ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ που θα εκλέξει νέο γραμματέα της ΚΠΕ, ενώ θα ορίσει και νέο εκπρόσωπο Τύπου σε αντικατάσταση των διαφωνούντων Σπ. Λυκούδη και Α. Παπαδόπουλου που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους «58». Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η επισημοποίηση της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ - Λοβέρδου, ενώ διάφορα σενάρια αποδίδουν στον Φ. Κουβέλη πρόθεση αξιοποίησης πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως υποψηφίων για δήμους και περιφέρειες.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: