Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Βρετανία: Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις για τους όρους συμμετοχής στην ΕΕ


Εντείνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης για το μέλλον της ΕΕ και της συμμετοχής της Βρετανίας σε αυτήν: την ίδια ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρουν το «ευρωσκεπτικιστικό» κόμμαUKIP του Ν. Φάρατζ στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες ευρωεκλογές με ποσοστά γύρω στο 30%, δόθηκε στη δημοσιότηταέρευνα για λογαριασμό βρετανικών τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων που εδρεύουν στο Σίτι, σύμφωνα με την οποία μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να καταστρέψει τη θέση του Λονδίνου ως οικονομικού κέντρου, κάνοντας τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοαστικές αντιθέσεις στη Βρετανία σε ό,τι αφορά την ΕΕ προσφέρονται για συμπεράσματα σε σχέση με το πόσο ξένη είναι για τα λαϊκά συμφέροντα η συζήτηση για την παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, για την επιλογή της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όταν η εξουσία των μονοπωλίων μένει απείραχτη.

Πρωτιά του UKIP δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές
Παρά τον ντόρο που σηκώθηκε την προηγούμενη βδομάδα για τις έντονα ρατσιστικές και ξενοφοβικές αφίσες που κυκλοφόρησε στη Βρετανία το «ευρωσκεπτιστικό» κόμμα UKIP, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη "Sunday Times" εμφανίζει το κόμμα του Ν. Φάρατζ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, με ποσοστό 31%. Στην ίδια δημοσκόπηση, με 28% ακολουθούν οι «Εργατικοί», ενώ το κυβερνών κόμμα των «Συντηρητικών» συγκεντρώνει το 19%.
Σταθερά υψηλό φαίνεται να είναι το ποσοστό του UKIP και στην πρόθεση ψήφου για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση άλλης εταιρείας. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Ν. Φάρατζ καταγράφει ποσοστό 18%, με εισροές από όλα τα υπόλοιπα μεγάλα βρετανικά αστικά κόμματα. Οι «Εργατικοί» υποχωρούν από το 36% στο 34%, ενώ οι «Συντηρητικοί» ανεβαίνουν από το 30% στο 32%. Πολύ πιο πίσω, οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες», καταγράφουν ποσοστό 7%.
Ενδεικτική του ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω από το UKIP και τα θετικά αποτελέσματα που φαίνεται ότι θα καταγράψει είναι η ανοιχτή στήριξη του κόμματος του Ν. Φάρατζ από τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Πολ Σάικς, πρώην υποστηρικτή των «Συντηρητικών». Ο Πολ Σάικς, μετά τη χρηματοδότηση της πρόσφατης καμπάνιας με τις ρατσιστικές αφίσες του UKIP -δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στοίχισε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες- δηλώνει στη "Sunday Times" ότι θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον δύο ακόμα κύματα προεκλογικής καμπάνιας του UKIP πριν από τις ευρωεκλογές.
Το Σίτι «ξορκίζει» μια πιθανή έξοδο από την ΕΕ
Την ίδια ώρα που η ενίσχυση κομμάτων όπως του UKIP κάνει φανερό ότι τμήματα της βρετανικής αστικής τάξης υποστηρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη θέση της Βρετανίας μέσα σε αυτήν (γεγονός που αποτυπώνεται και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος το 2017), μονοπώλια που εδρεύουν στο Σίτι του Λονδίνου ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός πιθανού "Brexit" (μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ).
Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η έρευνα που έγινε για λογαριασμό τους, σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει τη Βρετανία σε απώλεια της οικονομικής επιρροής της. «Η συνεχής παρουσία στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ευημερία της χώρας», δήλωσε ο Τζέρι Γκρίμστον, πρόεδρος της "TheCityUK", τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες λογιστών. «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η έξοδος από την ΕΕ θα βλάψει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε.
Ένας αυξανόμενος αριθμός τραπεζών που κυριαρχούν στην αγορά συναλλάγματος, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, της Citi και της JP Morgan, έχουν προειδοποιήσει ότι μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να βλάψει τη θέση της χώρας ως οικονομικό κέντρο.
«Η επιτυχία του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το εγκαταλείψει αυτό για κάποια αδοκίμαστο, άγνωστο και απρόβλεπτο, η εναλλακτική λύση θα φέρει πολύ σημαντικούς κινδύνους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάλκολμ Σουιτινγκ, ανώτερος συνεργάτης της Clifford Chance .
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: