Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Συντριπτικό το «ναι» στην αυτοδιάθεση στα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Με συντριπτικό ποσοστό πέρασε η πρόταση για αυτοδιάθεση, στα δημοψηφίσματα που έγιναν την Κυριακή στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι και στις δύο ανατολικές περιοχές τα ποσοστά του «ναι» και η συμμετοχή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Το ερώτημα ήταν «συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ;».
Συντριπτικό το «ναι», μεγάλη η συμμετοχή
«Το 86,7% ψήφισε υπέρ και το 10,19% κατά», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο Ντονέτσκ από τους κατοίκους που αντιδρούν στην αντιδραστική νέα αστική εξουσία του Κιέβου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 0,74% ήταν άκυρα ενώ το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε», είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μάη προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων κατοίκων στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή, όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα, ανέφεραν ότι το 95% είπε «ναι» και μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την ανεξαρτητοποίηση. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%.

Αψήφισαν την καταστολή
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι το Κίεβο συνέχισε την στρατιωτική επιχείρηση καταστολής με στόχο να τρομοκρατήσει του ψηφοφόρους, ενώ δεν έλειψαν και οι εν ψυχρώ δολοφονίες. Στην πόλη Κρασνοάρμεϊσκ, στην ανατολική Ουκρανία ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυροβολισμό και ένας δεύτερος τραυματίστηκε την ώρα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν μέλη ενός τάγματος της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ την ώρα που το πλήθος προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδό τους στο δημοτικό κτίριο.
Αντιδράσεις από Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ
Ο Ρώσος πρόεδρος «θα σχηματίσει άποψη για τα δημοψηφίσματα με βάση τα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκοφ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο Πούτιν «δεν κάλεσε αλλά συνέστησε» να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα. Μάλιστα δικαιολόγησε την απόφαση των κατοίκων των ανατολικών περιοχών λέγοντας ότι ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Πούτιν, «μεσούσης της επιχείρησης καταστολής του Κιέβου».
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «ποτισμένα με αίμα», ενώ οι ΗΠΑ ήδη έχουν ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμά του. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και σήμερα θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: