Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

«Κύριε Κουτσούμπα, βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Γιατί κάποιος να επιλέξει να στηρίξει το ΚΚΕ;
Με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορεί να φυσήξει ένας ελπιδοφόρος αέρας αγωνιστικής ανάτασης του λαού μας, έτσι ώστε ν’ ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής του σημερινού σάπιου συστήματος. Σ’ αυτό το δρόμο μπορούμε ν’ αποτρέψουμε τα χειρότερα, να διεκδικήσουμε βελτίωση της ζωής μας. Να μην ξαναζήσουμε το ίδιο έργο, με τα δήθεν "αντιμνημονιακά" μέτωπα, που οδήγησαν σε νέα μνημόνια. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που είπε στο λαό την αλήθεια. Δεν έδωσε ψεύτικες ελπίδες, ότι είναι δυνατόν, με διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ και με κυρίαρχα τα μονοπώλια στην οικονομία και την εξουσία, να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Ό,τι δηλαδή έκαναν όλοι οι υπόλοιποι, με τελευταίο κρούσμα την επτάμηνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Λαφαζάνη και των υπόλοιπων.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το πολιτικό πλαίσιο  με το οποίο θα διεκδικήσετε την ψήφο του ελληνικού λαού;
Το κεντρικό μας σύνθημα είναι "Τους δοκίμασες…Τώρα με το ΚΚΕ. Υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής". Ο λαός δοκίμασε τις πιθανές κυβερνητικές λύσεις διαχείρισης. Δοκίμασε κυβερνήσεις αυτοδύναμες, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, αριστερές και είδε το ένα μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι δεν αρκεί μια απλή τιμωρητική ψήφος, προκειμένου να υπάρχει λύση στα αδιέξοδα του λαού. Αν αυτή η ψήφος, αν οι αγώνες του λαού, δεν είναι ενταγμένοι σ’ ένα πρόγραμμα ρήξης, τότε είναι "πεταλιά στον αέρα", που φέρνει πάντα τα ίδια αδιέξοδα και νέες απογοητεύσεις. Υπάρχει λύση, αν ο λαός οργανωθεί κι αποφασίσει να ξεμπερδέψει με την αιτία του κακού, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία της. Αν επιλέξει το δικό του δρόμο, για να πάρει τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια του, με σχεδιασμένη ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση της οικονομίας που θα φέρει και αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους.
Εκτιμάτε ότι στις παρούσες συνθήκες, η πρόταση διεξόδου του Κόμματος σας μπορεί να εφαρμοστεί;
Είναι πιο αναγκαία και ρεαλιστική από ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό κι επιστημονικό δυναμικό, που δε χάθηκε στα χρόνια της κρίσης, έχει αναπτυξιακές δυνατότητες (βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, ορυκτό πλούτο κλπ), μπορεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που έχει ανάγκη ο λαός. Και να συνάψει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες. Αυτές οι δυνατότητες σήμερα δεν αξιοποιούνται, εξαιτίας των δεσμεύσεων στην ΕΕ, της υποταγής στο καπιταλιστικό κέρδος και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου. Δυνατότητες υπάρχουν να εξασφαλιστεί η ευημερία, η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η ικανοποίηση των αναγκών σε υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ. Τι λείπει; Ένα ισχυρό κίνημα, μια αποφασισμένη λαϊκή συμμαχία που ν’ ανοίξει το δρόμο σε μια τέτοια προοπτική. Δε θα είναι χωρίς δυσκολίες, αυτές όμως μπορούν να ξεπεραστούν. Ούτε θα είναι μια μοναχική κι αποκομμένη πορεία, όπως ισχυρίζονται όλα τ’ άλλα κόμματα που υπερασπίζονται το σύστημα. Θα στηριχτεί στην πάλη και την αλληλεγγύη άλλων λαών, θα εμπνεύσει κινήματα που θα βαδίσουν στον ίδιο δρόμο.
Έχετε πει αρκετές φορές στο παρελθόν πως το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Θα μπορούσατε να στηρίξετε μία κυβέρνηση που θα έχει στόχο την κατάργηση των μνημονίων και τη ρήξη με την ευρωζώνη;
Να σας θυμίσω μόνο το εξής. Πολλά κόμματα κάνανε σημαία τους την κατάργηση των μνημονίων, αλλά μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου, που δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση στη βουλή, μ’ ευθύνη σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου της Βουλής.
Μιλάτε για μια κυβέρνηση που θα έβγαζε την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Από πού προκύπτει ότι μια τέτοια κυβέρνηση δε θα εφάρμοζε μνημόνια; Από τη στιγμή που θ΄αποδέχεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, υποχρεωτικά θα εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα. Η μόνη διαφορά όσων τα λένε αυτά, όπως ο Λαφαζάνης, είναι ότι τ΄άλλα κόμματα καλούν το λαό να θυσιαστεί για την καπιταλιστική ανάκαμψη, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ αυτοί τον καλούν να θυσιαστεί για τον ίδιο σκοπό, μέσω ενός υποτιμημένου -εσωτερικά και εξωτερικά- νομίσματος, που θα οδηγήσει, από άλλο δρόμο, πάλι στη λαϊκή χρεοκοπία. Άλλωστε, αυτή την προοπτική την καλοβλέπουν τμήματα του κεφαλαίου, ενώ την πρότεινε κι ο Σόιμπλε. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, πάντως προχθές, γνωστός γερμανικός σταθμός χαρακτήρισε τη ΛΑΕΝ ένα "πιο μοντέρνο κι ανοιχτό ΚΚΕ", αβαντάροντας την, σε βάρος φυσικά του ΚΚΕ.
Άρα, η πόρτα για το κόμμα Λαφαζάνη παραμένει κλειστή, παρά τις δημόσιες προτάσεις που δέχεστε...
Οι δημόσιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Νο2 του Λαφαζάνη έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο μ’ αυτές που μας απηύθυνε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1. Είναι το άλλοθι για τις τεράστιες κι ιστορικές ευθύνες τους, σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο λαός και το κίνημα. Για το ότι στήριξαν, από κυβερνητικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο (συμφωνία 20ης Φλεβάρη, πρόταση Τσίπρα 47 σελίδων). Για το ότι δεν έβγαζαν άχνα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, όταν έδιναν όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στα διάφορα φόρα του διεθνούς κεφαλαίου και σήμερα εμφανίζονται ως "εξαπατημένοι". Αλήθεια, η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχαν ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί ήταν "αντιμνημονιακή"; Ποιους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων μνημονίων κατάργησαν; Ο κ. Στρατούλης ήταν υπουργός, όταν απέρριπτε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να υπάρξει δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια σε ανασφάλιστους, άνεργους. Ο κ. Ήσυχος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ 2, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τη νέα ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο…. Και πολλά άλλα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το ΚΚΕ δεν είναι πλυντήριο για να "ξεπλένει" αμαρτίες.
Μήπως όμως όλη αυτή η σκληρή στάση έχει να κάνει λίγο και με το προσωπικό; Λόγω ότι τα στελέχη της ήταν οι πρωταγωνιστές της διάσπασης του ΚΚΕ το 1991.
Πέρασαν 25 χρόνια από τότε και όλα αυτά τα χρόνια πολέμησαν λυσσασμένα το ΚΚΕ. Δεν είναι καθόλου προσωπικό το γεγονός, ότι κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ και να το κάνουν ένα κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε είναι προσωπικό ότι εδώ και 25 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν "αριστερό" άλλοθι στις επιλογές του συστήματος, στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, στην επίθεση στο σοσιαλισμό, σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Όλα αυτά είναι βαθιά πολιτικά και τους χαρακτηρίζουν 100%.
Περιθώρια για προεκλογικές συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν με κόμματα,ομάδες ή προσωπικότητες;
Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει ευκαιριακές συγκολλήσεις ή συνεργασίες κορυφών, για να πάρει κάποιους ψήφους παραπάνω. Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συμμετέχουν άνθρωποι πρωτοπόροι, δοκιμασμένοι αγωνιστές με τους οποίους το ΚΚΕ παλεύει στο κίνημα, στους αγώνες, συμπορεύεται και οι οποίοι, μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ ή να έχουν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις, όμως θέλουν να συμβάλλουν σε μια πορεία ρήξης με το σημερινό σάπιο κατεστημένο και αναγνωρίζουν ότι ένα δυνατό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση γι' αυτό. Είναι άνθρωποι που παλιότερα στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ.
Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για τους εφτά μήνες που είδαμε την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς. Αισθάνεστε δικαιωμένοι στο ΚΚΕ για την επιλογή σας να μην στηρίξετε την κυβέρνηση, παρά την πίεση που δεχτήκατε το προηγούμενο διάστημα;
Η σταθερή θέση του ΚΚΕ για τη μη στήριξη "αριστερής" κυβέρνησης είναι από τα ζητήματα που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει ο λαός μας σε αυτές τις εκλογές. Εμείς θεωρούμε ότι ήταν η προδιαγεγραμμένη πορεία ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, του οποίου και η στρατηγική και ο πραγματικός χαρακτήρας κινούνταν εντός του καπιταλιστικού "μονόδρομου", της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Αυτό που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ήταν, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο δε μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση υπέρ του λαού, ό,τι κι αν αυτό υπόσχεται προεκλογικά. Επιβεβαιώθηκε και κάτι ακόμη. Ότι τελικά η πορεία μιας κυβέρνησης δεν χαρακτηρίζεται από τα 4 ή 5 σημεία που προτείνει για συνεργασία σε κάποιο άλλο κόμμα, όπως το ΚΚΕ, αλλά από τη συνολική στρατηγική της.
Δεν αποδέχεστε άρα τα περί εκβιασμού, πραξικοπήματος από την μεριά των δανειστών;
Εκβιασμοί κι ανταγωνισμοί υπάρχουν κι ανάμεσα σε καπιταλιστικές χώρες, όχι όμως για τα συμφέροντα του λαού. Τι εννοούμε; Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη παραμένει στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου και γίνεται με όρους ανισοτιμίας και πολύπλευρων εξαρτήσεων, που υπάρχουν αντικειμενικά σε τέτοιες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος συμβιβάζεται με πιο ισχυρά κέντρα, όπως η Γερμανία, φορτώνοντας τις επιπτώσεις αυτής της ανισοτιμίας στις πλάτες των εργαζομένων.
Θεωρείτε πως η επόμενη Βουλή μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση;
Θεωρώ πως ναι, άσχετα με το τι λέγεται προεκλογικά, εξαιτίας του ανταγωνισμού για την ψήφο και το συνηθισμένο κλίμα πόλωσης, που μάλλον θα το ξαναζήσουμε. Άλλωστε, τ’ άλλα κόμματα έχουν σχεδόν ταυτιστεί στρατηγικά, έχοντας ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο. Άρα, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ. Και το κόμμα Λαφαζάνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε το έχουν αφήσει ανοιχτό και οι δύο πλευρές.
Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας για την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τη στάση της όλο αυτό το διάστημα. Κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα -και το ΚΚΕ- για έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, λόγω της απουσίας τους από την πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων.
Το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στη διάσκεψη προέδρων, γιατί δεν είχε κανένα απολύτως αντικείμενο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε παραιτηθεί και ουσιαστικά βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο. Ούτε θα γίνουμε ντεκόρ στα προεκλογικά σόου ορισμένων. Ας μη μιλάει όμως η κ. Κωνσταντοπούλου για "δημοκρατική ευαισθησία". Γιατί ήταν αυτή που επί 7 μήνες "έθαψε" τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης. Ως κομματάρχης της δεκαετίας του ‘60 λειτούργησε και όταν ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που πάει στη ΛΑΕΝ, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα της ως Προέδρου της Βουλής.
Ξέρω ότι συνήθως το αποφεύγετε αυτό, αλλά δεν μπορώ να μην ρωτήσω. Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Ένα όσο γίνεται πιο δυνατό ΚΚΕ. Ας σκεφτεί ο λαός και το εξής: Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ζητάνε την ψήφο του λαού για να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο. Απέναντι τους ποια δύναμη μπορεί να σταθεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, (η ΛΑΕΝ) που μέχρι χθες κυβερνούσε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ 1 και είναι συνυπεύθυνος για εδώ που φτάσαμε; Ή οι ναζιστές εγκληματίες της ΧΑ που μισούν οτιδήποτε έχει σχέση με λαϊκά δικαιώματα και αγώνες. Μόνο το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί με συνέπεια κι ακάματα να παλεύει στο πλευρό του λαού.»
Πηγή:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: