Η βαθιά κρίση και τα ζόρια στην αστική διαχείριση είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις
Η μελέτη της γερμανικής τράπεζας, την οποία δημοσιεύουν οι «Financial Times» της Γερμανίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο, ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ και ότι η διατήρησή του προϋποθέτει την παραμονή στην Ευρωζώνη όλων των χωρών - μελών της. Πρόκειται για διαπιστώσεις οι οποίες αναιρούνται από τις προϋποθέσεις που η ίδια μελέτη θέτει, αλλά και τα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μια Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων.
Οι οικονομολόγοι της Bundesbank εξέτασαν το ερώτημα εάν θα ήταν προτιμότερη η υιοθέτηση άλλου νομίσματος για τις χώρες του ευρώ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτό δεν ισχύει για κανένα από τα υφιστάμενα μέλη της Ευρωζώνης». Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερδήλωνε πως δεν εξετάζεται επί του παρόντος έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εν αναμονή της έκθεσης προόδου της τρόικας το Σεπτέμβρη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον.
Ερχεται νέα αναδιάρθρωση;
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Ρόιτερς, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «ενδεχομένως να είναι αναγκαία». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας - η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, για να επιστρέψει η Ελλάδα και πάλι σε βιώσιμη βάση. Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει προθυμία μεταξύ των κρατών - μελών ή της ΕΚΤ για την ανάληψη τέτοιας δράσης.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με δεδομένη την κρίση που βαθαίνει, η «Μoody's» υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές των άριστων πιστοληπτικών αξιολογήσεων Γερμανίας, Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου,«εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας για την κρίση στο ευρώ». Η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που o οίκος αξιολογεί με σταθερό AΑΑ είναι πλέον η Φινλανδία.
Ο καπιταλιστικός οίκος αιτιολογεί την κίνησή του αναφέροντας επίσης το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ και την «αυξανόμενη πιθανότητα» να χρειαστούν στήριξη η Ισπανία ή η Ιταλία. «Δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητάς τους να απορροφήσουν το κόστος που θα συνδέεται με αυτήν τη στήριξη, το βάρος θα πέσει πιθανότατα κυρίως στις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, εάν η Ευρωζώνη διατηρηθεί στην παρούσα της μορφή», αναφέρει η «Moody's», φανερώνοντας το υπόστρωμα του καυγά που οξύνεται και στην ΕΕ για τον επιμερισμό της ζημιάς από τη βαθιά κρίση.
Αντιδρώντας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «σημειώνει» την απόφαση και το σκεπτικό της «Moody's», λέγοντας πως η Γερμανία θα παραμείνει «άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρωζώνη.
Ζόρια στη διαχείριση
Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα αστικά επιτελεία να διαχειριστούν την κρίση είναι και το γεγονός ότι η Καταλονία ενδεχομένως να προστεθεί στη λίστα των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας που απευθύνεται στη Μαδρίτη για να λάβει οικονομική βοήθεια, αφού το χρέος της φτάνει σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις για αντίστοιχα αιτήματα από τη Βαλένθια και τη Μούρθια.
Τα ίδια και στην Ιταλία, όπου μετά τη Σικελία, που έλαβε ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία, προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και αρκετοί μεγάλοι ιταλικοί δήμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «La Stampa», το πρόβλημα αφορά 10 δήμους, μεταξύ των οποίων η Νάπολη και το Παλέρμο.
Τέλος, ξεκίνησαν χτες στην Κύπρο οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η Κύπρος θα χρειαστεί δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ υπολογίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα 9 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και στα 4 δισ. ευρώ για τις άλλες υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου