Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Φιέστα - άλλοθι για την αστική αγγλική τάξη



Κομμένη και ραμμένη στα όσα επιτάσσουν οι λογικές της αστικής τάξης ήταν η τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου
Eurokinissi
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των όσων επιτάσσουν οι λογικές και οι στόχοι της αστικής αγγλικής τάξης, ήταν η τελετή έναρξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που συν τοις άλλοις δεν πρόσφερε και κάτι από πλευράς θεάματος. Η τελετή, με τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» (Isles of Wonder) και κόστος περίπου 27 εκατομμύρια λίρες, σε αρκετά της σημεία λειτούργησε ως ευκαιρία για μια πρώτης τάξεως προπαγάνδα προκειμένου να κρυφτεί η σημερινή πραγματικότητα.
Οι Βρετανοί διοργανωτές φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο να διαφημίσουν ακόμα και τους πράκτορες τους μέσω της συμμετοχής του τηλεοπτικού «007», ενώ θέλησαν να δείξουν και το λαϊκό πρόσωπο και της βασίλισσας Ελισάβετ που δε... διστάζει να μπει σε ελικόπτερο και να πηδήξει με αλεξίπτωτο(!).
Ακόμα και η παρουσίαση των πρώτων εργατικών διαμαρτυριών και διεκδικήσεων στη βιομηχανική επανάσταση ήταν προσεκτικά στημένο προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση το αστικό σύστημα (και φυσικά τους εκπροσώπους του που υπήρχαν στις θέσεις των VIP του σταδίου). Ούτε το τo mini cooper δεν έλειψε από την τελετή (λειτουργώντας παράλληλα και σαν παγκόσμια διαφήμιση με δεδομένη την τηλεθέαση της τελετής).
Οσο για το...βαρύ χαρτί της βραδιάς που ήταν η παρουσίαση του συστήματος Υγείας στην Αγγλία έμοιαζε πλέον με ...βρετανικό παραμύθι σε σχέση με το τι επικρατεί στην χώρα σήμερα. Και αυτό γιατί μπορεί στις αρχές του να έδωσε κάποιες παροχές στο βρετανικό λαό (π.χ. δωρεάν περίθαλψη) εντούτοις με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση άλλαξε άρδην. Για να φθάσουμε σήμερα όπου πλέον τα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας βρίσκονται υπό πώληση σε πολυεθνικές του χώρου (με τα όσα αυτή συνεπάγεται όπως για παράδειγμα έχει συμβεί στην Ελλάδα σε άλλους τομείς με τις περίφημες ΣΔΙΤ). Αυτό μαρτυρά η πρόσφατη παραχώρηση στην εταιρία «Circle» της διαχείρισης του νοσοκομείου του Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον, στην ανατολική Αγγλία. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα περικοπών στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» προβλέπει ακόμα και το κλείσιμο 20 νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης έχουν φέρει επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και έχει οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια 13 εκατομμύρια Βρετανούς. Και αυτά τα στοιχεία δεν κρύβονται όσο... λάμψη να είχαν τα φώτα και τα ηλεκτρονικά εφέ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το βράδυ της Παρασκευής.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: