Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ


Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, το ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ: «Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (...) Οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ, που αυξάνει τη διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συγκριτικά με τη Γερμανία (...) Η νέα συμφωνία για τους όρους δανεισμού αστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων οδηγεί σε νέα επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα».
Την ίδια ακριβώς μέρα στις ανακοινώσεις τους τα άλλα κόμματα πανηγύριζαν για τις αποφάσεις της Συνόδου. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έθεταν σαν νέο «εθνικό στόχο» την υπαγωγή της Ελλάδας στο ίδιο καθεστώς με το οποίο στο εξής θα δανείζονταν οι τράπεζες της Ισπανίας. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε τη συγκυβέρνηση ότι ήταν απούσα από τη Σύνοδο, δεν διαπραγματεύτηκε όπως ο Μόντι και ο Ραχόι και γι' αυτό δεν πέτυχε να υπαχθεί στους όρους δανεισμού που θα ισχύουν για την Ισπανία και την Ιταλία. Ολοι τους συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η Σύνοδος κατέληξε σε «θετικές» αποφάσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη, προσπαθώντας μάλιστα να πείσουν το λαό ότι ο ίδιος θα βγει ωφελημένος, αν τα καπιταλιστικά κράτη εξασφαλίσουν φθηνότερο δανεισμό για τα μονοπώλιά τους.
Οι εξελίξεις δικαίωσαν το ΚΚΕ. Τίποτα θετικό δεν είδε ο λαός ένα σχεδόν μήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αντίθετα, τα μέτρα και τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Νέα δηλαδή καταστροφή κεφαλαίου, που σημαίνει νέα μνημόνια, αντιδραστικές ανατροπές και μέτρα. Τα ίδια ισχύουν και για τους λαούς της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι χώρες των οποίων δεν έχουν μνημόνια. Τα πανηγύρια τους για θωράκιση του ευρώ, διαδέχτηκαν τα σενάρια που πληθαίνουν για έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενα και από την ΕΕ. Ακόμα και το αμερικάνικο οικονομικό περιοδικό «FORBES» διαπίστωνε στο τελευταίο φύλλο του ότι οι αποφάσεις της Συνόδου «δεν απέτρεψαν την πορεία της ύφεσης, ούτε άλλαξαν τις εκτεταμένες ανισορροπίες στον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».
Ποιο συμπέρασμα προκύπτει; Οτι η κρίση είναι καπιταλιστική, γέννημα - θρέμμα του σάπιου συστήματος. Η όποια προσπάθεια κάνουν οι αστικές δυνάμεις να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα, σκοντάφτει στις νομοτέλειες της ίδιας της κρίσης, το ξεπέρασμα της οποίας απαιτεί καταστροφή κεφαλαίου. Πάνω εκεί «σκοτώνονται» οι καπιταλιστές και τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιδιώκοντας ο καθένας για λογαριασμό του να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος από τον επιμερισμό της ζημιάς. Το να εναποθέτει ο λαός στις δυνάμεις και τα κόμματα της λυκοσυμμαχίας τις ελπίδες του για έξοδο από την κρίση προς όφελός του, ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Οι κόντρες, οι αποφάσεις και οι μεταξύ τους συμβιβασμοί αφορούν τα μονοπώλια, όχι το λαό, που έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: