Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Οριστικοποιήθηκε ο νέος φόρος στα ακίνητα, δεν αποκλείονται και νέα μέτρα

«Δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά μέτρα, βεβαίως» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ που ζητά μέτρα 6,5 δισ. ευρώ έως και το 2016.
Με τη δήλωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει μόνο τα οριζόντια και όχι γενικά τα νέα σκληρά μέτρα, ενώ επιβεβαιώνει απόλυτα τη λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων.
Άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όπου οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας στο τέλος του Οκτώβρη.
Ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ανέφερε πως είναι «ένας φόρος, νομίζω, δικαιότερος από τον προηγούμενο, διότι παίρνει, να το πω απλά, λιγότερα από περισσότερους», ενώ για τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων υποστήριξε ότι «θα είναι ελάχιστη, ελαχιστότατη και θα το δείτε και από τα νούμερα».
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα νέο φόρο διότι μονιμοποιεί τα χαράτσια στα ακίνητα που υποτίθεται πως επιβλήθηκαν σαν έκτακτα και με ημερομηνία λήξης. Επιπλέον επεκτείνει το χαράτσι και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ενώ νέος είναι και ο φόρος στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα άσχετα από το όποιο τίμημα κληθεί να πληρώσει αρχικά ο κάτοχός τους.
Πρόκειται και για νέο αντιλαϊκό μέτρο, μη οριζόντιο αφού η επιβάρυνση δεν θα είναι ίδια για όλα τα ακίνητα και φυσικά πρόκειται για νέο διαρθρωτικό μέτρο μιας και διευρύνει τη φορολογική βάση επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια.
Επιπλέον σε ερώτηση δημοσιογράφου πως η Κομισιόν κάνει λόγο σε έκθεσή της για αύξηση της φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών πάλι δεν απέκλεισε τίποτα, απαντώντας «θα τα δούμε αυτά».
Στη σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: