Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Δήμοι ... πλασιέ της COCA - COLA


Η COCA - COLA εισβάλλει στα σχολεία, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Ως χορηγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η πολυεθνική, οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα υποψήφια σχολεία που θα αναλάβει να επισκευάσει.
Στόχος του προγράμματος όπως ισχυρίζεται, είναι να συμβάλει στη «βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται» και «να προσφέρει ασφαλές και φιλικό περιβάλλον μάθησης στους μαθητές των σχολείων».

Οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Ευόσμου-Κορδελιού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά υπέδειξαν 14 σχολεία τα οποία είναι υποψήφια και «διεκδικούν» την «ευεργεσία» της «Coca - Cola» - 3E.
Το ένα και μοναδικό σχολείο που θα είναι το «τυχερό» θα αναδειχθεί μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξάγεται μέσω του facebook, αλλά και έντυπης που διεξάγεται σε κεντρικά σημεία των εμπλεκόμενων Δήμων. Στο σχολείο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα γίνουν επισκευαστικές-βελτιωτικές εργασίες από τεχνική εταιρεία που θα επιλέξει η «Coca - Cola».
Μέσα από την σελίδα του facebook, παρακινούνται οι πολίτες, να ψηφίσουν και να διαδώσουν το νέο: «Αρκεί μόνο να ψηφίσετε το σχολείο που επιθυμείτε να επισκευαστεί και φυσικά να διαδώσετε το νέο σε όσους περισσότερους φίλους και γνωστούς σας, ώστε να κάνουν και αυτοί το ίδιο». «Ο καθένας από μας, είτε είναι μαθητής, καθηγητής, γονιός είτε απλός πολίτης μπορεί και πρέπει να έχει συμμετοχή! Γιατί εμείς επιλέγουμε το σχολείο που θα ανακαινιστεί! Είναι στο χέρι μας!».
Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο «Ρ», προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Δήμου σ' αυτή τη δράση, λέγοντας: «Ξέρετε ότι έχουν κλείσει οι κάνουλες της χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια προσφορά για το καλό του σχολείου. Αν επιλεγεί σχολείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημαίνει ότι θα μπορέσουμε τα χρήματα αυτά να τα εξοικονομήσουμε και να τα διαθέσουμε για την επισκευή και συντήρηση άλλων σχολείων».
Και πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει αποφασίσει να διαθέσει 840.000 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή όλων των σχολείων. Ποσό που οι γνωρίζοντας τα πράγματα, χαρακτηρίζουν ...ψίχουλα.
Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την πρωτοβουλία και τους Δήμους που αποφάσισαν να γίνουν «σερβιτόροι της "Coca - Cola"» και ζητά να φύγουν από τα σχολεία οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί. Οι Δήμοι, τώρα να διεκδικήσουν άμεση λύση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο οξυμένο και πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει οξυμένο και άλυτο.
Αξιοποιώντας αυτό το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία «Coca - Cola» - 3Ε βρίσκει έδαφος να εισβάλει στα σχολεία.
Πάει πολύ όμως πολυεθνικοί όμιλοι που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους ανάλογα με τα κέρδη τους, εταιρείες που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας!
Τώρα οι Δήμαρχοι που άνοιξαν την πόρτα των σχολείων στην «Coca - Cola» - 3E να ακυρώσουν τη συμφωνία με την εταιρεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους».

8 σχόλια:

valerios k. είπε...

Σε ένα κράτος που βρίσκεται υπό διάλυση και η παιδεία είναι στην σημερινή κατάσταση, πρωτοβουλίες σαν και αυτή, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές μας πεποιθήσεις και ιδεολογίες περί της δωρεάν παιδείας, υγείας κλπ, θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες από όλους μας. Δείτε το απλά. Το κράτος παρακρατεί τόσους φόρους για να μας προσφέρει όλα τα παραπάνω και τελικά μας επιστρέφει ψίχουλα... Θυμάστε όλοι τις φωτοτυπίες πέρυσι και το πρόβλημα με τα βιβλία, το ολοήμερο σχολείο κ.α. που μπλόκαραν τις ζωές όλων μας που έχουμε παιδιά. Οι επισκευές σχολικών κτηρίων είναι - βάσει του νόμου Καποδίστρια - πλήρης ευθύνη των Δημοτικών Αρχών. Και ερωτώ. Ξέρετε εσείς κανέναν εύρωστο δήμο; Είδατε μέχρι σήμερα, στα 2 χρόνια ευθύνης τους, κανένα σχολείο να υφίσταται σοβαρές επισκευές; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Όπου υπήρξαν επισκευές, έβαλαν το χέρι στην τσέπη οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Οπότε τι κάνουμε στην περίπτωση που μια μεγάλη εταιρία εκδηλώνει την πρόθεσή της να συνδράμει στις τοπικές κοινωνίες? Την αποτρέπουμε, προτρέποντάς την να κάνει τα διαθέσιμα κονδύλια τηλεοπτικά σποτ και διαφημιστικά έντυπα ή να τα βάλει στο λογαριασμό των μετόχων της; Κατανοώ τις επιφυλάξεις σας περί δημόσιας δωρεάν παιδείας. Αλλά στη φάση που βρισκόμαστε δεν νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε έστω και από ένα σχολείο, την ευκαιρία να γίνει πιο ανθρώπινο. Για τα παιδιά μας, για τα παιδιά σας.

dhmhtrhs είπε...

Φίλε μου το τυρί το είδες... τη φάκα όμως;
Θα βλέπουν τα παιδιά για δεκαετίες τη φίρμα (σε τιμητική πλάκα, σε γκράφιτι, ίσως και σε φωτεινή επιγραφή) μες το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ κάθε φορά που θα μπαίνουν ή θα βγαίνουν για διάλειμμα, θεωρώντας πως της έχουν υποχρέωση.
Θα θεωρούν πιο οικείο και απαραίτητο αυτό το ηλίθιο κατασκεύασμα καμένης ζάχαρης, φωσφορικού οξέος και εμφιαλωμένου αμερικάνικου ‘ονείρου’.
Κι άντε μετά να τολμήσει ο αιθεροβάμων μπατιροδάσκαλος να πει στα παιδιά
-Πόσο ανθυγιεινό είναι να πίνεις 8 κουταλιές ζάχαρης σ' ένα κουτάκι
-ή την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης κι άλλων τεχνικών γλυκαντικών
-την απώλεια ασβεστίου απ' τα οστά λόγω του φωσφορικού οξέος κλπ
-πόσους πολέμους και πραξικοπήματα χρηματοδότησε αυτή η εταιρία για να έχει μόνο στην Ελλάδα 1 εκατομ. € κέρδη κάθε μέρα..
Αξίζουν μερικά χιλιάρικα για σοβάδες και πλακάκια με αντίτιμο την ψυχή των παιδιών μας;

Petran είπε...

Ναι ας προτιμήσουμε να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών μας για να φωνάζουμε μετά "ανάλγητο κράτος"

dhmhtrhs είπε...

Petran έχεις δίκιο τελικά..
Και τις εκδιδόμενες όταν τις ρωτάνε, λένε πως το καναν για τα παιδιά τους..
(με τα άλλα 5000 σχολεία όμως τι γίνεται;)

Petran είπε...

Δημήτρη αν πιέσουμε 100 μεγάλες εταιρείες να βοηθήσουνε στην επισκευή 5 σχολείων κάθε χρόνο στα πλαισια κοινωνικής ευθύνης αλλά υποχρεωτικά (οχι αν θέλουν) , σαν φορος δηλαδή , δεν θα ήταν καλό ? Περα απο ιδεολογίε μιλάω. Να γίνει υποχρέωση τους ...και αμα τους αρέσει

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες του Blog
Στο θέμα που κουβεντιάζουμε, κλαό θα είναι να συμπεριλάβουμε μια πολύ βασική παράμετρο.
Οι κάθε είδους χορηγοί θα θελήσουν να έχουν το λόγο στη διαμόρφωση του σχολικού προγράμματος. Μπορείτε να καταλάβετε τις συνέπειες;

Petran είπε...

Συγνώμη, κοιτα δεν είμαι υπέρ του ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα ΑΛΛΑ αυτό το συμπέρασμα από που το έβγαλες τώρα ? Που είδες να θέλουν να έχουν λόγο στην διαμόρφωση σχολικού προγράμματος ? Πουθενά .- Μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσεις.
Ναι να υπάρχει ελεγχος αλλά μην λέμε και ότι να'ναι.
Και να πούμε για τις μίζες κάθε δημάρχου όποτε εκτελειται δημόσιο έργο με διαγωνισμό... Οι βολευτάκηδες είναι το πρόβλημα και όχι η επανεπενδυση των κερδών στην τοπική κοινωνια (η οποία πρέπει να γίνει υποχρεωτική ωστε να συνεισφέρουν ανάλογα με τον τζίρο τους όλες οι επιχειρήσεις. Είναι ιδιαίτερα κομμουνιστικο το τελευταίο και μακάρι να γίνει)

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Ρίξτε μια ματιά εδώ για το θέμα των επιχειρήσεων στα σχολεία.

1.http://www.edupame.gr/node/1213

2.http://www.edupame.gr/content/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A3-%CE%A3%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AE%CF%80%CE%B9%CE%B1

3.http://www.edupame.gr/node/1669