Είμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα κι όμως παραπάνω από 1 στα δέκα παιδιά σταματούν κάθε μορφή εκπαίδευσης στο τέλος του Γυμνασίου! Την ίδια στιγμή, περισσεύει η υποκρισία από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, όπως μαρτυρά ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, με ημερομηνία 7 Ιούνη.
Τη στιγμή που η φτώχεια, στην οποία έχουν καταδικάσει το λαό, κάνει τις σπουδές πολυτέλεια, που παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, που κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην εκπαίδευση, που χτυπιέται κάθε κατάκτηση που θα βοηθούσε νέους να σπουδάσουν (σίτιση, στέγαση), η ΕΕ διαπιστώνει πρόοδο στη μείωση του ποσοστού εκείνων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011, το ποσοστό πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο ήταν 13,5% για την ΕΕ και 13,1% για την Ελλάδα.Το 2000 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 17,6% και 18,2%.
Για την ΕΕ η πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο ορίζεται «ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που έχουν ολοκληρώσει μόνο την κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το πολύ και δεν παρακολουθούν πλέον προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης». Ενώ η πρόοδος της επιστήμης επιτρέπει και επιβάλλει τα παιδιά να παραμένουν στο σχολείο για 12 χρόνια και στη συνέχεια να ακολουθούν ανώτατη, τεχνική ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, σήμερα περισσότεροι από 1 στους 10 νέους τελειώνει το πολύ το Γυμνάσιο και βέβαια αυτή η διαπίστωση αφορά τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τα οποία όπως αποδεικνύεται ούτε καν στη μισοκατάρτιση δεν μπορούν να πάνε. Η ΕΕ από την πλευρά της, επιθυμώντας μεγάλη μάζα μισοκαταρτισμένων, ζητά πρόσθετα μέτρα για να παραμένουν οι νέοι στην κατάρτιση, να αποκτήσουν εφήμερες δεξιότητες προς κατανάλωση από τα μονοπώλια.
Στο ίδιο κείμενο και στο πλαίσιο των συστάσεων που κάνει προς τα κράτη - μέλη, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παραπέμπει σε συστάσεις του Συμβουλίου (30 Μάη) για εφαρμογή ...των όρων του μνημονίου! Του γνωστού μνημονίου που κάνει το λαό όλο και φτωχότερο, ζητά περισσότερη ...ανεργία, βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα όπως αυτό της μόρφωσης, η οποία έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου