Απόψε με τον τελικό της διοργάνωσης (όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν προκύψει οι φιναλίστ) ολοκληρώνεται το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Μια διοργάνωση - ως συνέχεια αλλά και προπομπός άλλων - στην οποία τα ουσιώδη (δυστυχώς) δεν αφορούν την πεμπτουσία του αθλήματος. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό, γιατί από άθλημα έχει μετατραπεί σε «προϊόν» εμπορευματοποίησης και κομμάτι της βιομηχανίας θεάματος. Τα ουσιώδη, αφορούν την αγοραία αντιμετώπισή του και την εκμετάλλευσή του, σαν Δούρειου Ιππου, ώστε να επιτευχθούν άλλοι στόχοι και επιδιώξεις.
Υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα
Πολύ πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, κυρίαρχο θέμα υπήρξε η ασφάλεια. Ενας τομέας (για κάποιους) προσοδοφόρος αλλά ταυτόχρονα και πρόσφορος για πειραματισμούς. Ωστε στην πράξη να φανούν τα αποτελέσματα σχεδιασμών, με στόχους πολύ ευρύτερους από τα γήπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία από το 2011 (αν όχι νωρίτερα) ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ», κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στην Ουκρανία, του Γενικού Γραμματέα στο ΝΑΤΟ, Αντερς Ράσμουσεν, ζητήθηκε σχετική συνδρομή. Την άνοιξη του 2011 η αίτηση επισημοποιήθηκε και το καλοκαίρι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ βρέθηκαν στη χώρα για να εκτιμήσουν τις πιθανές... «απειλές».
Επίσης είχε αποκαλύψει ότι σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, ήδη από το 2011 δημιουργήθηκαν ειδικά αντιτρομοκρατικά κέντρα. Οπου συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφάλειας, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Υγείας κλπ. Στα κοινά σχέδια των δύο πλευρών, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, η προσοχή ήταν στραμμένη και στην ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, στη διοργάνωση διασκέψεων για θέματα κυβερνητικής ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης...
Μην ξεχάσουμε ακόμα την (έστω και για λόγους εξοικείωσης) δημοσιοποίηση - πολύ πριν το εναρκτήριο λάκτισμα - της πρόθεσης των Πολωνών να κάνουν χρήση, σε περίπτωση επεισοδίων, ηχητικού κανονιού! Πρόκειται για όπλο το οποίο έχει σχεδιαστεί αρχικά για επικοινωνία κάτω από τη θάλασσα. Ο ήχος που παράγει είναι 220 ντεσιμπέλ, μεγαλύτερος αυτού ενός τζετ που απογειώνεται (φτάνει τα 140 έως 180 ντεσιμπέλ).
Για να κατανοήσει κάποιος το ακριβές μέγεθος, ολοκληρωτική απώλεια ακοής μπορεί να προέλθει από ήχους 110 έως 120 ντεσιμπέλ... Και ας ισχυρίζεται ο (επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας «American Technology»), Ρόμπερτ Κούτναμ, ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις την ακοή σου εκτός αν σταθείς μπροστά του για αρκετά λεπτά. Αν σταθείς σε απόσταση είναι σαν να είσαι σε μια τρίωρη συναυλία, η οποία με αυτά τα κανόνια γίνεται σε μισή ώρα». Σημαντική και ενδεικτική παράμετρος του σοβαρότατου αυτού θέματος, είναι το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ στη διάρκεια της συνάντησης των «G20»... Η εμβέλεια του... όπλου είναι 500 μέτρα και τοποθετείται σε φορτηγά της αστυνομίας.
Στη σκιά του FRONTEX
Εκτός παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να μείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της, Frontex, ανέπτυξε μια γιγαντιαία επιχείρηση σε Πολωνία και Ουκρανία. Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ» (δημοσιεύοντας τα σχετικά κείμενα), μεταφέρθηκαν στελέχη του από δεκάδες άλλες χώρες, με πλήρη αστυνομικά δικαιώματα (οπλοφορίας, άσκησης ελέγχων, ανακρίσεων κλπ).
Πιο συγκεκριμένα «130 στελέχη του από 23 χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία). Οι εν λόγω επισκέπτες αξιωματικοί θα έχουν τις ίδιες εξουσίες με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες: Θα περιπολούν τα πολωνικά σύνορα, θα σταματούν κάθε παράνομη δραστηριότητα, θα εκτελούν και δευτεροβάθμιους συνοριακούς ελέγχους.
Ωστόσο, οι προσκεκλημένοι αξιωματικοί δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα (το έργο αυτό παραμένει των Πολωνών συνοριοφυλάκων). Στην Ουκρανία, οι αξιωματικοί θα έχουν το καθεστώς του «παρατηρητή» που θα παράσχει κυρίως εξειδικευμένη υποστήριξη και γνώσεις στους Ουκρανούς αξιωματικούς, π.χ. στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων.
Αν και ονομάζονται «Επισκέπτες - Αξιωματικοί» έχουν τα πλήρη δικαιώματα των συνοριοφυλάκων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να συλλαμβάνουν υπόπτους και να φέρουν υπηρεσιακό όπλο. Συνοδευόμενοι βέβαια πάντοτε από αξιωματικούς της χώρας υποδοχής, οι οποίοι έχουν καθοδηγητικό επιχειρησιακό ρόλο στο έδαφος της χώρας τους. Εκτός από την επιτήρηση των συνόρων και τουςσυνοριακούς ελέγχους, στις επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται αξιωματικοί εξειδικευμένοι στις συνεντεύξεις (βλ. ανακρίσεις), ώστε να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα διακίνησης «λαθρομεταναστών».
Αφορμή για ρατσιστική και εθνικιστική έξαρση
Επίσης η διοργάνωση επισκιάστηκε από βία και ρατσισμό, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Οι αρμόδιοι, πριν την έναρξη, ισχυρίζονταν ότι έχουν προετοιμαστεί. Είτε για την πρόληψη, είτε για την αντιμετώπιση και των δύο φαινομένων. Τελικά το μόνο που έκαναν ήταν το δεύτερο.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της εφημερίδας «Observer», στη δημιουργία ειδικών ζωνών ασφαλείας, στην Ουκρανία για τους Αγγλους φιλάθλους και ειδικά όσους από αυτούς είναι μαύροι ή ασιατικής καταγωγής. «Είμαστε έτοιμοι» είχε δηλώσει - λίγο πριν την πρεμιέρα - ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, Γιάτσεκ Τσικότσκι, αναφερόμενος στους περίπου 10.000 αστυνομικούς και άλλους επιφορτισμένους με την ασφάλεια και την τάξη.
Στα 4 γήπεδα της Ουκρανίας είχαν εγκατασταθεί περισσότερες από 20 κάμερες ασφαλείας. Τη φύλαξη, βέβαια, ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ την εκπαίδευση (για αντιμετώπιση επεισοδίων) των 4.000 υπαλλήλων, έκανε η UEFA. Παρ' όλα αυτά έγιναν εκτεταμένα και (επαναλαμβανόμενα) σοβαρά επεισόδια, με αρκετούς τραυματίες και υλικές ζημιές.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός των 183 συλλήψεων και των δέκα τραυματιών, μόνο σε μια αγωνιστική εξώ από μόνο ένα γήπεδο. Στη Βαρσοβία, πριν τον αγώνα Πολωνίας - Ρωσίας.
Από τη διοργάνωση δεν έλειψαν - μάλλον περίσσεψαν - και φαινόμενα ρατσισμού. Εκδηλώθηκαν τόσο εκτός, όσο και εντός γηπέδων. Σε προπονήσεις (π.χ. της Ολλανδίας) και σε αγώνες (π.χ. κατά του Τσέχου Γκεμπρεσελασιέ και του Ιταλού Μπαλοτέλι). Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (σε υψηλούς τόνους, δηλώνει ότι) μάχιμα αντιπαλεύει το ρατσισμό. Με καμπάνιες (π.χ. λόγοι των αρχηγών πριν τους ημιτελικούς), συνθήματα κλπ. Πριν την έναρξη της διοργάνωσης, όρισε 30 παρατηρητές για να ελέγχουν και να καταγράφουν - εντός και εκτός γηπέδων - τέτοια ζητήματα.
Με αφορμή τα πρώτα περιστατικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Ρόμπερτ Φόλκνερ, επανέλαβε ότι η UEFA δεν θα ανεχτεί καμία ρατσιστική επίθεση και θα είναι αυστηρή προς κάθε κατεύθυνση. Πώς το απέδειξε; Για τη ρατσιστική επίθεση στον Μπαλοτέλι, η Κροατία τιμωρήθηκε με πρόστιμο περίπου 80 χιλιάδων ευρώ...
Ο Δανός επιθετικός, Νίκλας Μπέντνερ, είχε κάνει (στο παιχνίδι με την Πορτογαλία) «γκρίζα» διαφήμιση. Εδειξε μέρος από το εσώρουχο του, όπου υπήρχε η φίρμα στοιχηματικής εταιρείας (διαφορετικής από τη συμβεβλημένη με την UEFA). Τιμωρήθηκε με 100.000 ευρώ (το επωμίστηκε η στοιχηματική εταιρεία...) και μια αγωνιστική...
Μερικούς μήνες πριν το Euro 2012, ο Μπαλοτέλι (αγωνιζόμενος με την Μάντσεστερ Σίτι) είχε αντιμετωπίσει την ίδια συμπεριφορά, από οπαδούς της Πόρτο. Η Συνομοσπονδία της επέβαλε πρόστιμο 16.700 λίρες Αγγλίας... Η Μάντσεστερ Σίτι, επειδή άργησε 1 λεπτό να επιστρέψει στο γήπεδο μετά το ημίχρονο, τιμωρήθηκε με 24.740... Το 2007 (EURO κάτω των 17) Σέρβοι οπαδοί επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα στον Αγγλο, Νεντούμ Ονουόχα. Το πρόστιμο από την UEFA ήταν 16.500 λίρες....
Γ. Κ.
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου