Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Περί φοροδιαφυγής


Αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν κανονικά τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματά τους, τότε δε θα υπήρχε λόγος να παρθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, αφού τόσα είναι τα ποσά που θα είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία. Σε αυτόν περίπου τον καμβά στήνεται τις τελευταίες μέρες ακόμα μια βρώμικη επίθεση των κυβερνώντων ενάντια σε ένα ολόκληρο κοινωνικό στρώμα, που αποτελεί έναν από τους επόμενους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τώρα που στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να καταργήσουν εντελώς το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερους συντελεστές για τη φορολόγησή τους, τώρα ξαναθυμήθηκαν τους μικρομεσαίους - φοροφυγάδες, τώρα έβγαλαν στην επιφάνεια και ...πανεπιστημιακές έρευνες, οι οποίες διαπιστώνουν - όπως ακριβώς γίνεται αδιάλειπτα από τη δεκαετία του '60 - ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
***
Πολλά μπορούν να λένε τα παπαγαλάκια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Μόνο που όσα και να πουν, όσο δηλητήριο και να χύσουν προκειμένου να προκαλέσουν ρωγμές στο μέτωπο που πρέπει να στήσουν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν συμφέρον από κοινού να αντιπαλέψουν τις συνέπειες των αντιδραστικών μέτρων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι αποτελεί φάρσα να εκτοξεύονται κατηγορίες για φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αυτούς που κατά δεκάδες χιλιάδες αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά τους, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτό το κοινωνικό στρώμα έχουν στην κυριολεξία γονατίσει, όχι μόνο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και εξαιτίας των υπέρογκων φόρων και των χαρατσιών που επέβαλαν οι κυβερνώντες.
Αυτή τη φορά μιλώντας για φοροφυγάδες, κάτι ψέλλισαν για «γιατρούς» και «εκπαιδευτικούς». Κι αυτό βρωμιά είναι. Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εκπαιδευτικών δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα πάμπλουτα παράσιτα που περιγράφονται στις διάφορες ...μελέτες για τη φοροδιαφυγή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εργαζόμενοι που με ευσυνειδησία και προσωπικό κόστος προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα κόντρα στη συνεχή υπονόμευση που δέχονται η δημόσια Παιδεία και η Υγεία από τους κυβερνώντες.
***
«Μεγαλοσχήμονες», που ζουν για να αυγατίζουν το χρήμα που απέκτησαν, υπάρχουν σε όλους τους κλάδους της κοινωνίας τους. Και στους γιατρούς, και στους εκπαιδευτικούς, και παντού. Μόνο που αυτούς, που εμπορεύονται την Υγεία και την Εκπαίδευση ποντάροντας στο κέρδος, τους γεννά και τους αναπαράγει το ίδιο το σύστημα. Είναι κομμάτι του συστήματος και κολλητοί των άλλων, εκείνων που με διάφορους τρόπους συνθέτουν την ομάδα που εξουσιάζει τις τύχες και το μέλλον μας. Είναι αυτοί που ποτέ δεν πληρώνουν είτε φόρους, είτε χαράτσια. Ποιοι;
ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους, όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, στους οποίους παρέχεται πλήθος φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ στο όνομα των επενδύσεων σχεδιάζουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών. Ετσι, μπορεί ο εργάτης για το μεροκάματο να πληρώνει φόρο 30%, αλλά ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα πληρώνει κάτω από 15%.
ΟΛΟΙ οι πολυεθνικοί όμιλοι που με τον πλέον επίσημο τρόπο στήνουν παράλληλες επιχειρήσεις, ώστε με το σύστημα των υπερτιμολογήσεων των αγορών και υποτιμολογήσεων των πωλήσεων να μην πληρώνουν καθόλου φόρο.
ΟΛΟΙ οι μεγαλοεπιχειρηματίες που συμμετέχουν στη μοιρασιά των κρατικών έργων και οι παραγγελιοδόχοι που πλουτίζουν τροφοδοτώντας το Δημόσιο με είδη αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.
ΟΛΟΙ οι εφοπλιστές που έχουν εξασφαλίσει πλήρη και ολοκληρωτική φορολογική ασυλία, επιλογή που κοστίζει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Κ.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: