Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αντεγκλήσεις για τη διαχείριση της κρίσης



Στο επίκεντρο οι όροι και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το δάνειο της τρόικας

Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των διαφόρων κέντρων της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Τύπο, σε σχέση με τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, στο φόντο των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη και σε μερίδες της πλουτοκρατίας που διαγκωνίζονται στο εσωτερικό τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας του Αμβούργου«Handelsblatt», η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς φοβάται «επιμόλυνση» της Ευρωζώνης, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποψήφιος για την καγκελαρία με τους Σοσιαλδημοκράτες Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές για τα επόμενα 7-8 χρόνια και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».
Αλλα δημοσιεύματα τοποθετούν την ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα το νωρίτερο το Νοέμβρη και αναφέρονται σε «εναλλακτικές λύσεις»χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες έχουν μπει στο τραπέζι για το ενδεχόμενο καθυστέρησης μέχρι και το Φλεβάρη. Ειδική αναφορά γίνεται στη λεγόμενη «ομάδα Σόιμπλε» στο Eurogroup, που επιμένει ότι πρέπει να προηγηθεί και να διαπιστωθεί έμπρακτα η ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τα μέτρα του πακέτου που θα ψηφίσει η Βουλή.
Αυτό, σημειώνουν, προκύπτει ως συμπέρασμα από τη συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες και «δεν ευνοεί προσδοκίες για αποτελέσματα όσον αφορά την επόμενη δόση ή πολύ περισσότερο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος πριν από τον Νοέμβριο». Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν είναι να έχει προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και να υπάρχει θετική έκθεση από την τρόικα.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, σε περίπτωση που η Κομισιόν ή το ΔΝΤ καθυστερήσουν ή αρνηθούν μια θετική αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και ενεργοποίηση «ενδιάμεσων λύσεων».
Μεταξύ αυτών που εξετάζονται, είναι η εκταμίευση μέσα στο Νοέμβρη 5-6 δισ. ευρώ από «καθυστερούμενα» προηγούμενων δόσεων, η αναζήτηση«εναλλακτικής χρηματοδότησης» της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέχρι να εκταμιευθούν τα 25 δισ. ευρώ της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η αναβολή της συζήτησης για την επιμήκυνση του προγράμματος για το α' τρίμηνο του 2013 ώστε να έχει προηγηθεί «η δοκιμασία της υλοποίησης του προγράμματος» και «τα απολογιστικά της πορείας της οικονομίας το 2012».
Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος την Κυριακή έκανε λόγο για «ειλημμένη απόφαση» σε ό,τι αφορά για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ η «Welt»κάνει λόγο για διαφαινόμενη «χαλάρωση των όρων της βοήθειας», όπως μεταδίδει η «Deutche Welle».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: