Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Δε στηρίζουν τις εργατικές ανάγκες

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα βεβαιώνει το κάλεσμα που απευθύνουν και συνολικά η δράση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση στους εργαζόμενους, με αφορμή και την απεργία στις 18 Οκτώβρη.
Ετσι, στο φόντο των συνεχών αιτημάτων της για «διαβουλεύσεις» με τον ΣΕΒ (δυναμώνοντας την αυταπάτη ότι η υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων θα γίνει στα τραπέζια των «διαλόγων» και όχι μέσα από τους αγώνες), οι διοικήσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) μοίρασαν προχτές το απεργιακό τους κάλεσμα, καταγγέλλοντας ακόμα μια φορά την «αδιέξοδη και καταστροφική ευρωπαϊκή πολιτική». Μόνο που η σημερινή πολιτική δεν είναι καθόλου αδιέξοδη και καταστροφική για τη μεγαλοεργοδοσία και τα μονοπώλια. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ συνειδητά συνδέει, ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών, ενώ η πείρα καθημερινά δείχνει ότι η υπεράσπιση των πρώτων απαιτεί σύγκρουση με τα δεύτερα.
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και τους αγώνες των εργαζομένων στοχοποιώντας αόριστα την «ευρωπαϊκή πολιτική» και τους «τραπεζίτες», αθωώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον αντίπαλο των εργαζομένων, τα μονοπώλια και το κράτος που εξαπολύουν λυσσαλέα επίθεση στην εργατική τάξη, προκειμένου να γίνει διαχείριση και να αντιμετωπιστεί η κρίση με τρόπο που θα σωθεί το μεγάλο κεφάλαιο και θα ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Αυτές οι δυνάμεις εμποδίζουν την οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, σπέρνοντας ηττοπάθεια, υπονομεύοντας τις συλλογικές διαδικασίες (σε χώρους όπως η ΕΛΒΟ δεν ήθελαν να μιλήσουν οι εργάτες στη συνέλευση, ενώ στο «Ερρίκος Ντυνάν» δεν επέτρεψαν στη συνέλευση να πάρει απόφαση), εμποδίζοντας την ανοιχτή αντιπαράθεση και συζήτηση που θα αποκαλύψει πόσο καταστροφική είναι η «ανταγωνιστικότητα» για τους εργάτες και πόσο επικίνδυνοι είναι γι' αυτούς εκείνοι που τη στηρίζουν.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα που εμφανίζονται δήθεν να ασκούν κριτική στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μέσα στους τόπους δουλειάς στέκονται στο πλευρό της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστική η (προεκλογική μάλιστα) ανακοίνωση που έβγαλαν στην «Εθνική Ασφαλιστική» εκφράζοντας την ελπίδα η εταιρεία να «πρωταγωνιστήσει στο μάζεμα της ασφαλιστικής αγοράς», δηλαδή να κυριαρχήσει στον κλάδο, κρύβοντας από τους εργαζόμενους ότι η συγκέντρωση που επιταχύνεται ραγδαία μέσα από την κρίση, θα γιγαντώνει την αγριότητα της εργοδοσίας άρα και της επίθεσης που θα δέχονται οι εργαζόμενοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: