Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ύφεση χτυπάει την πόρτα και της ΓερμανίαςΠαπαγεωργίου Βασίλης
ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ προσπαθεί η γερμανική κυβέρνηση να κρατήσει την οικονομία της χώρας μακριά από τη δίνη της ύφεσης, χωρίς όμως αποτελέσματα. Τα στοιχεία που δόθηκαν τόσο από τις γερμανικές αρχές, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6%, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στην κάμψη των εξαγωγών. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ φαίνεται ότι τώρα πληρώνει την εξοντωτική δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγώντας στην εξάντληση της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων και κατ' επέκταση στην κάμψη της ζήτησης των γερμανικών προϊόντων. Απ' την άλλη, οι γερμανικές εξαγωγές δέχθηκαν πλήγμα και από την ανατίμηση του ευρώ, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στη χειραγώγηση του δολαρίου, του γιεν και του γουάν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας αντιστοίχως.
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν την ύφεση βρίσκεται η γαλλική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.
Πτώση 0,9% -μεγαλύτερη απ' όσο αναμενόταν- εμφάνισε το ΑΕΠ της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ και σηματοδοτεί μία περίοδο ύφεσης μακρύτερη από εκείνη της περιόδου 2008-2009. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,7% έναντι προβλέψεων για μια μείωση της τάξης του 2,4%.
ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ στην Ευρωζώνη εντείνουν και τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των 17 κρατών - μελών της ένωσης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση 0,6% σε τριμηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,9%.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: