Ένα ακόμη βήμα προς τη λεηλασία των υδρογονανθράκων της χώρας από το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, έγινε την Τρίτη, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας του ερευνητικού πλοίου «Nordic Explorer», της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε γεωφυσικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Οι έρευνες άρχισαν στις 11 του Νοέμβρη του 2012. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, «τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο». Ο αρμόδιος για το θέμα, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Ευ. Λιβιεράτος, έκανε λόγο για γεγονός «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων», ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στη... στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Η ουσία είναι ότι, μετά και από ανάλογες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, όσο και των συναρμόδιων υπουργών, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δηλώνεται ως ζήτημα στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και στη συνέχεια οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ που εκπροσωπούν επίσης τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Και η κυβέρνηση το έχει αυτό «τιμή της και καμάρι της».
«Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τις σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι πολύ καλά», ανέφερε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της PGS, Σβέρρε Στράντενες, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στην Πάτρα, με αφορμή την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους «Nordic Explorer». Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, «μπορούμε να πούμε πως η έρευνα ήταν καθ' όλα επιτυχημένη», συμπλήρωσε.
Στην επόμενη φάση του προγράμματος, πρόσθεσε, θα αναλυθούν τα στοιχεία, κάτι που θα διαρκέσει λίγο χρονικό διάστημα, όπως εκτίμησε και «στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να είναι έτοιμα τα δεδομένα αυτά, για να προωθηθούν στη βιομηχανία που θα αναλάβει».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ερευνητικό σκάφος και συναντήθηκε με τον Σβέρρε Στράντενες, δήλωσε ότι «η ύπαρξη και ο εντοπισμός των υδρογονανθράκων, εάν πραγματικά υπάρχουν, θα δώσει μία νέα αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας».
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου