Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» και η ουσία

Περίσσεψαν οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης ότι κατάφερε στο επτάμηνο του 2013 (Γενάρης - Ιούλης) να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 2,55 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» στα τέλη του 2013 είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Το «περίσσευμα» στον προϋπολογισμό, που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που μαίνεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στα λαϊκά εισοδήματα και στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες». Στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια, η κυβέρνηση πετσόκοψε και πετσοκόβει, μεταξύ άλλων, μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο, αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, την πληρωμή του ΕΚΑΣ, τα κονδύλια για τους συγκοινωνιακούς φορείς, την επιχορήγηση των ΟΤΑ και πάει λέγοντας. Ολα αυτά, ελάχιστα έχουν να κάνουν με τους δημοσιονομικούς στόχους, αφού πρώτος και κυρίαρχος στόχος του αστικού κράτους είναι να κάνει την εργατική δύναμη φτηνότερη για τους καπιταλιστές και να ανοίξει για λογαριασμό τους νέα κερδοφόρα πεδία δράσης.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω και προκειμένου να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αλχημείες της στατιστικής, προκειμένου να παρουσιάσει «πρωτογενές πλεόνασμα» και να το ενσωματώσει στην προπαγάνδα της σαν εργαλείο χειραγώγησης του λαού, ενόψει νέων αντιλαϊκών μέτρων. Για να παρουσιάσει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,55 δισ. ευρώ, έκανε το εξής μαγείρεμα: Συνυπολόγισε στα έσοδα 1,529 δισ. ευρώ από τις αποδόσεις που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι οποίες επιστράφηκαν στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε δαπάνες ύψους 1,33 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για δημόσιες επενδύσεις. Δεν κατέβαλε οφειλόμενες επιστροφές φόρου, συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ. Δεν κατέβαλε τα πολυτεκνικά επιδόματα, ύψους 220 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και τουλάχιστον 475 εκατ. ευρώ, που προβλέπονταν για καταναλωτικές δαπάνες του κράτους. Ολα τα παραπάνω κάνουν μια σούμα, που αν υπολογίζονταν στα έξοδα, ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο θα παρουσίαζε πρωτογενές έλλειμμα 1,657 δισ. ευρώ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,55 δισ. ευρώ.
Καμπανάκι στο λαό για νέους εκβιασμούς και φοροεπιδρομή πρέπει να χτυπήσει και το γεγονός ότι οι μαγαλύτερες καθυστερήσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εντοπίζονται από την κυβέρνηση και την τρόικα στο σκέλος των εσόδων. Συνολικά, τα προϋπολογιζόμενα έσοδα καταγράφουν υστέρηση ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιδιώξουν να αφαιμάξουν με άλλα μέσα από το λαό, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι συμφωνίες με την τρόικα. Με άλλα λόγια, καλούν τα λαϊκά στρώματα να χαίρονται επειδή η δική τους ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και οι στατιστικές αλχημείες για λογαριασμό του κεφαλαίου έφεραν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το οποίο με τη σειρά του θα χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ή ένα νέο δάνειο, που θα φέρει επιπλέον μέτρα σε βάρος του λαού! Να μην πιστέψει ο λαός την προπαγάνδα τους. Λαϊκή συμμαχία και αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη χρειάζεται, για να πάρει τέλος το φαύλος κύκλος μέτρα - εκβιασμοί - κοροϊδία - μέτρα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: